Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Βότανα και οι δυο βασικές κατηγορίες τους.

 Βότανα
Συχνά πυκνά  έρχονται στο προσκήνιο διάφορες ονομασίες βοτάνων γνωστοποιώντας μας μόνο τα ευεργετήματα τους.
Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι υπερθεματίζουν στα θετικά του βοτάνου σε σημείο τέτοιο που ο κάθε αναγνώστης σίγουρα θα αισθανθεί αν μη τι άλλο αφελείς που τόσα χρόνια δεν το ήξερε, μα και δεν το λαμβάνει.
Και ναι μεν όταν αναφέρονται σε αντιοξιδοτικες ιδιότητες, χάσιμο βάρους και βιταμίνες έχει, εντός εισαγωγικών καλός, αλλά όταν υπερθεματίζουν για τον καρκίνο, τον διαβήτη, την κύρωση του ήπατος, την λευχαιμία και τόσα άλλα ανίατα και θανατηφόρα νοσήματα τι γίνεται ?
Ας είμαστε προσεκτικότεροι στις εκφράσεις μας όλοι εμείς που δημοσιεύουμε πληροφορίες υγείας από την μια και ο απλός αναγνώστης από την άλλη ας διασταυρώνει αυτά που διαβάζει.

Ας έρθουμε όμως και στο προκείμενο.
Σαφέστατα κάθε φυσικό ίαμα έχει τα πλεονεκτιματα του και συμπλεει μοναδικά με την φυση του ανθρώπου.
Όμως μεγάλη μερίδα βοτάνων δεν αποτελεί  εξαίρεση του κανόνα του παν μέτρο άριστο.
Θέλουν τρόπο στην λήψη τους, θέλουν εξατομίκευση στην δοσολογία τους, μα και προ πάντων να τα γνωρίζουμε καλά για τυχών αλληλεπιδράσεις στις περιπτώσεις που λαμβάνουμε πολλά σύγχρονος.

Για να γίνει κατανοείτο αυτό, θα φέρω δυο πραγματικά παραδείγματα που μου έχουν συμβεί σε αυτές τις δυο κοντά δεκαετίες που ασχολούμαι με τα φυσικά ιάματα.

Πριν 1 χρόνο περίπου, αθλητής του ποδοσφαίρου σε ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, θέλοντας να αυξήσει τις επιδόσεις του λάμβανε αυξημένη δοσολογία Gouarana, έτρωγε πριν τον αγώνα ή και προπόνηση μια μαύρη σοκολάτα ( 200 γραμμάρια ) και 4 καφέδες φραπέ την ημέρα.
Σε ένα αγώνα μετά  από κάποιο διάστημα με την αγωγή αυτή, έπεσε λιπόθυμος και μεταφέρθηκε στο εφημερεύον νοσοκομείο με 22,9 την μεγάλη του πίεση, 13,8 την μικρή  και 190 σφυγμούς παρά τις πρώτες βοήθειες που είχε λάβει στην μονάδα του ασθενοφόρου και το χρονικό διάστημα της μεταφοράς του στο νοσοκομείο που άγγιξε τα 45 λεπτά.
Με απαλά λόγια, ο δεκαπεντάχρονος αθλητής έθεσε την ζωή του σε άμεσο κίνδυνο από ανακοπή, ή στην καλύτερη περίπτωση σε ένα εγκεφαλικό με τα επακόλουθα του.

Ένα άλλο περιστατικό  που έχω καταγράψει και μάλιστα σε αυτό έπεσαν όλα τα φώτα της δημοσιότητας πανω του είναι του Γ. Σαρρή που έσπασε ( Απλοϊκά ) η καρδιά του.
Ο πενήντα πεντάχρονος τότε Γιώργος, θέλοντας να βελτιώσει την υγεία του, αν και δεν είχε κανένα παθολογικό αίτιο, έπινε 3 φραπελιές την ημέρα και 5 αφεψήματα μέντας.

Ως πρώτο συμπέρασμα βγαίνει ότι ναι μεν μπορεί το Gouarana, η μέντα, το σκόρδο, το γαϊδουράγκαθο και τόσα άλλα,  πραγματικά να βοηθούν τον οργανισμό μας, αλλά παρουσιάζουν το φαινόμενο της συσσώρευσης των δραστικών τους ουσιών στο αίμα και έτσι έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα από το ποθητό αφενός, αλλά και αφετέρου θέτουμε σε κίνδυνο φορές ακόμα και την ζωή μας.
Πέρα αυτού θα πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου την αλληλοεπίδραση των βοτάνων αυτής της κατηγορίας.
Καφεΐνη το Gouarana, Καφεΐνη η σοκολάτα, μα και καφεΐνη και ο καφές σε ότι αφορά το πρώτο μας παράδειγμα.
Διεγερτικές ουσίες η φραπελιά, διεγερτικές ουσίες η μέντα ήρθαν και ανέβασαν τους παλμούς της καρδιάς σε τέτοιους ρυθμούς που δεν μπορούσε να ακολουθήσει στο δεύτερο.

Αυτή είναι η 1η κατηγορία φυσικών ιαμάτων ( Βοτάνων ) που ασφαλώς έχουν ευεργετική δράση για τον άνθρωπο, πλην όμως χρειάζεται η δοσολογία τους προσοχή, σύνεση και εξατομίκευση.
Ατυχώς σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλά ιάματα.

Η 2η μεγάλη κατηγορία ιαμάτων είναι αυτή των προσαρμογόνων.
Δηλαδή ενώ έχουν δράση, σε περιπτώσεις και ισχυή, όλες τους οι δραστικές ουσίες είναι υδατοδιαλιτές ( Υδρόφιλες ) και δίνουν στον οργανισμό την δυνατότατα να εκμεταλλευτεί αυτές που έχει ανάγκη και  τα περισσεύματα τους να τα αποβάλει δια των φυσιολογικών οδών. Ιδρώτας, ούρα, κόπρανα.

Σε προσεχή μας δημοσίευση θα σας παρουσιάσουμε αναλυτικά κατάλογο και των δυο αυτών κατηγοριών με τις υποδιαιρέσεις τους.


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί  μας.


Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού

Διαβάστε ακόμα: Προσαρμογόνα βότανα ?  &   Βότανα. Το οπλοστάσιο της υγείας.






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα