Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014

Spiroulina.

Βότανα
Βασικός ο ρόλος της  στην υγεία του ανθρώπου.
Τροφή του μέλλοντος ?
 
Προθάλαμος για επιστροφή στην φύση ?
 
Απαραίτητο συμπλήρωμα του σύγχρονου ανθρώπου ?
 
Για τίποτα από όλα αυτά και απλά σαν μόδα όπως ήρθε θα φύγει ?

Διαβάζοντας στην συνέχεια σίγουρα θα προβληματιστείτε, γιατί απλά πολύ εύκολα θα διαγράψετε το τελευταίο ερώτημα και θα προβληματιστείτε για τα τρία πρώτα.

 
Τι είναι λοιπόν η ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ ( Spiroulina )

Η σπιρουλίνα (Spirulina) είναι γένος (βρώσιμων) κυανοβακτιρίων.

Γνωστότερα είδη είναι η Spirulina maxima (απαντά κυρίως σε Αφρική και Ευρώπη) και η Spirulina platensis (απαντά κυρίως στην Κεντρική και Νότια Αμερική).

Παλαιότερα το γένος Spirulina ταυτιζόταν με το γένος Arthrospira, πρόσφατες μελέτες όμως δείχνουν ότι δεν έχουν στενούς δεσμούς και ότι το γένος Arthrospira είναι μονοφυλετική ομάδα.

Εναλλακτικά ονόματα που χρησιμοποιούνται γενικά για την σπιρουλίνα είναι Spirulina fusiformis; Spirulina maxima, Spirulina platensis.

Απλοϊκά είναι ένα γαλαζοπράσινο φύκι του γλυκού νερού, που το χρώμα του το οφείλει στην χλωροφύλλη και στην φυκοκυανίνη.

Το φύκι αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνες, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ενώ περιέχει λιπαρά οξέα, γ-λινολενικο οξύ ( GLA )πολυσακχαρίτες, σουλφαλιπιδια, γλυκολιπιδια και χλωροφύλλη που θεωρείται και το βασικότερο συστατικό της.

Η συνισταμένη όλων αυτών είναι σημαντικά ωφέλει για τον οργανισμό και επιπρόσθετα με έντονες αντιοξυδοτικές δράσεις.

Χλωροφύλλη το κύριο συστατικό της Spiroulina.

Πιθανά σε όλους μας να μην είναι γνωστή η αξία της χλωροφύλλης στον οργανισμό, όμως επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι παίζει ένα ρολό τόσο σημαντικό, όσο περίπου ότι και το αίμα.

Η διαφορά είναι ότι στο αίμα συναντάμε το σίδηρο ενώ στην χλωροφύλλη το μαγνήσιο.

Η χλωροφύλλη ουσιαστικά βοηθά τον οργανισμό στην αναδόμηση των ιστών κάθε οργάνου ( Ανάπλαση των κυττάρων ) και συστήματος που δυστυχώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν την συμπεριλαμβάνει σχεδόν καθόλου στην διατροφή του.
Τέλος η χλωροφύλλη βοηθά την απορρόφηση των ουσιών από το έντερο, που είναι σημαντικός παράγοντας της αφομοίωσης των θρεπτικών, ιαματικών ουσιών που του χορηγούμε.
Που ωφελεί η σπιρουλίνα (Spirulina) τον οργανισμό ?

Πέραν από την πληθώρα των βιταμινών που περιέχει και των άλλων ιαματικών ουσιών, ομαλοποιεί το γαστρεντερικό με την χλωροφύλλη σε ότι αφορά την απορρόφηση τροφής και ιαμάτων.

Αυτό σαν αποτέλεσμα έμμεσο έχει να μην μετατρέπονται τα λιπαρά σε κορεσμένα, ( Συσσώρευση λίπους, πάχος ) αφενός, ενίσχυση του ανοσοποιητικού και ομαλοποίηση του μεταβολισμού αφετέρου.

Αναλυτικά:

·         Αποβάλει  τις βλαβερές τοξίνες από τον οργανισμό.

·         Αποκαθιστά την απορρόφηση από το γαστρεντερικό θρεπτικών και ιαματικών ουσιών.

·         Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και σακχάρου στο αίμα.

·         Δρα συνεργά με την καλή λειτουργία της καρδιάς.

·         Καταπολεμά την αναιμία.

·         Δρα κατασταλτικά στις αρθροπάθειες.

·         Αποτρέπει την εμφάνιση της οστεοπόρωσης, ή δρα επιβραδυντικά στην εξέλιξη της.

·         Καταστέλλει την όρεξη και αυτό την καθίστα επιβεβλημένη σε περίοδο δίαιτας.

Επίλογος:
Εμείς οι άνθρωποι των πόλεων έχουμε κάθε λόγο, ή καλύτερα υποχρέωση να χορηγούμε συστηματικά στους εαυτούς μας και τους οικείους μας τουλάχιστον για ένα τρίμηνο τον χρόνο Spiroulina.
Τα ωφέλει είναι ορατά από τις πρώτες κιόλας ημέρες και με διάρκεια στο να αντιμετωπιστούν ριζικά όλες εκείνες οι τοξίνες που λαμβάνουμε φορές παρά την θέληση μας.
 
Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού


Διαβάστε ακόμα:
Αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου:  &  Σακχαρώδης διαβήτης και ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ
 
Βιβλιογραφία -  πήγες.

  1. Al-Batshan, H.A., Al-Mufarrej, S.I., Al-Homaidan, A.A. andQureshi, M.A. (2001) “EnhancementofchickenmacrophagephagocyticfunctionandnitriteproductionbydietarySpirulinaplatensis”, Immunopharmacol. Immunotoxicol.,23(2), 281–289.
  2. Asthana, R.K., Srivastava, A., Kayastha, A.M., Nath, G. andSingh, S.P. (2006) “Antibacterialpotentialofc-linolenicacidfromFischerellaspcolonizingNeemtreebark”, WorldJ. Microb. Biotechnol., 22 (5), 443-448.
  3. Ayehunie, S., Belay, A. Baba, T.W. and Ruprecht, R.M. (1998) “Inhibition of HIV-1 replication by an aqueous extract of Spirulina platensis (Arthrospira platensis), J. AIDS Hum. Retrovirol., 18(1), 7-12.
  4. Barron, B.L, Torres-Valencia, J.M., Chamorro-Cevallos, G. and Zuniga-Estrada, A. (2008) “Spirulina as an Antiviral Agent” in “Spirulina in human nutrition and health”, Edited by M.E. Gershwin and Amha Belay, CRC Press, Taylor & Francis Group, 227-242.
  5. Bhat, V.B. and Madyastha, K.M. (2001) "Scavenging of peroxynitrite by phycocyanin and phycocyanobilin from Spirulina platensis: protection against oxidative damage to DNA.”, Biochem. Biophys. Res. Commun., 285(2), 262–266.
  6. Bhat, V.B., and Madyastha, K.M. (2000) “c-Phycocyanin: a potent peroxyl radical scavenger in vivo and in vitro”, Biochem. Biophys. Res. Commun., 275(1), 20–25.
  7. Cronin, J.R. (2000) “Gamma linolenic acid: a building block for good health.”, Alternative Complimentary Therapies, 6(4), 218-221.
  8. Chopra, K. and Bishnoi, M. (2008)“Antioxidant profile of Spirulina: A blue-green microalga”in “Spirulina in human nutrition and health”, Edited by M.E. Gershwin and Amha Belay, CRC Press, Taylor & Francis Group, 101-118.
  9. Grzanna, R., Polotsky, A., Phan, P.V., Pugh, N., Pasco, D. and Frondoza, C.G. (2006). “Immolina, a high-molecular-weight polysaccharide fraction of Spirulina, enhances chemokine expression in human monocytic THP-1 cells.”,J. Altern. Complement. Med., 12(5), 429–435.
  10. Hayashi, K., Hayashi, T., Morita, N. and Kojima, I. (1993) “An extract from Spirulina platensis is a selective inhibitor of herpes simplex virus type 1 penetration into HeLa cells”, Phytoter. Res., 7(1), 76-80.
  11. Hayashi, O., Hirahashi, T., Katoh, T., Miyajima, H., Hirano, T. and Okuwaki, Y. (1998). “Class specific influence of dietary Spirulina platensis on antibody production in mice.”, J. Nutr. Sci. Vitaminol. (Tokyo), 44(6), 841–851.
  12. Hayashi, T., Hayashi, K., Maeda, M. and Kojima, I. (1996) “Calcium spirulan, an inhibitor of enveloped virus replication, from a blue-green alga Spirulina platensis”,J. Nat. Prod., 59(1), 83-87.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα