Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2014

Κολίτιδα και Βότανα

Βότανα
Η κολίτιδα, η φλεγμονή ενός μέρους του παχέος εντέρου, είναι η συχνότερη πάθηση που προσβάλλει το παχύ έντερο.

Η ένταση και τα συγκεκριμένα συμπτώματα εξαρτώνται από την έκταση της φλεγμονής.
 
Τα συμπτώματα ποικίλλουν σε κάποιο βαθμό από άτομο σε άτομο, αλλά γενικά η κολίτιδα χαρακτηρίζεται από εναλλασσόμενες κρίσεις διάρροιας και δυσκοιλιότητας, από μια γενική πτώση της ζωτικότητας και συχνά από κατάθλιψη.
 
Αυτή η ενοχλητική πάθηση
συνήθως ανταποκρίνεται
στα βοτανικά ιάματα και στην κατάλληλη διατροφή.
 
Ένα χρήσιμο μείγμα βοτάνων είναι το ακόλουθο:

Διοσκορία 3 μέρη
Μυρίκη 2 μέρη
Αγριμόνιο 1 μέρος
Ρίζα Συμφυτου 1 μέρος
Υδραστίδα 1 μέρος
Ρίζα Αλθαίας 1 μέρος

Το ρόφημα αυτό πρέπει να πίνεται τρεις φορές τη μέρα.
Το πίνετε σε μορφή εγχύματος και προσθέτετε μία με δύο κουταλιές του γλυκού από το μείγμα για κάθε φλιτζάνι.

Αυτός ο συνδυασμός βοτάνων καταπραΰνει και επουλώνει τα τοιχώματα του παχέος εντέρου χρησιμοποιώντας μαλακτικά (Σύμφυτο, Αλθαία), στυπτικά (Μυρίκη, Αγρι-μόνιο, Σύμφυτο) και ένα αντιφλεγμονώδες βότανο (Διοσκορία).
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα στυπτικά όπως το Γεράνιο το αμερικανικό, η Βίγκο, ο φλοιός της Βελανιδιάς και η Καψέλλα.
Μπορεί επίσης να χρειαστεί να προστεθούν και αντιμικροβιακά βότανα, όπως η Εχινάκια ή το Σκόρδο, ανάλογα με την περίπτωση.
 
Όταν η κολίτιδα συνοδεύεται από στρες και αγωνία, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και χαλαρωτικά νευροτονωτικά όπως το Τίλιο, η Σκουτελλάρια και η Βαλεριάνα.
Το κλειδί για τη διαιτολογική αγωγή της κολίτιδας είναι να αποφεύγουμε οτιδήποτε έχει τραχιά επιφάνεια ή υψηλή θερμοκρασία ή προκαλεί κάποια χημική ή αλλεργική αντίδραση στα τοιχώματα του παχέως εντέρου.

Ο ερεθισμός λόγω τραχύτητας μπορεί να αποφευχθεί με την αποφυγή των τροφών με πολλές φυτικές ίνες.
Έτσι ο ασθενής δεν πρέπει να τρώει αλεύρι ολικής αλέσεως ή αλεύρι με πίτουρα, ωμά λαχανικά, τις φλούδες των φρούτων, φρούτα με μικρά κουκούτσια (όπως τα σμέουρα), ξηρούς καρπούς και μαγειρεμένα ινώδη λαχανικά (όπως αυτά της ομάδας του Σιναπιού).
Η θερμοκρασία των τροφών πρέπει να είναι μέτρια.
Τα πολύ ζεστά και τα παγωμένα φαγητά ή ποτά (καυτός καφές, παγωτό ή μπίρα) πρέπει να αποφεύγονται.

Επίσης πρέπει να αποφεύγονται τα χημικά ερεθιστικά, δηλαδή αλκοόλ, ξύδι και προϊόντα με ξύδι (όπως τα τουρσιά), μπαχαρικά, τα πικάντικα τυριά και τα τηγανητά.
Η βασική τροφή που προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις στο παχύ έντερο είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα από αγελαδινό γάλα.
Ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει επίσης τον καφέ και το χοιρινό κρέας.

 
Στη θέση των παραπάνω μπορείτε να πίνετε γάλα κατσικίσιο ή γάλα σόγιας.
Άλλες τροφές που επιτρέπονται είναι τα αβγά, τα τρυφερά και ελαφρά κρέατα, το ψάρι, το συκώτι και τα πουλερικά, οι ελαφρές σούπες, φρούτα και λαχανικά ελαφρώς βρασμένα (οι μπανάνες και τα αβοκάντο μπορούν να τρώγονται ωμά), προϊόντα με μη λευκασμένο άσπρο αλεύρι, λεπτά δημητριακά και χυλό από φλοιό Φτελιάς (βλέπε έλκος του δωδεκαδάκτυλου), ο οποίος έχει επίσης ισχυρή επουλωτική δράση.
Τα γεύματα πρέπει να είναι μικρά και να τρώγονται συχνά, και όχι μεγάλα τρεις φορές τη μέρα.
Το διαιτολόγιο αυτό πρέπει να ακολουθηθεί όσο η φλεγμονή βρίσκεται στο οξύ στάδιο, από τη στιγμή όμως που θα υποχωρήσουν τα συμπτώματα ο ασθενής πρέπει να αρχίσει σιγά σιγά πάλι να τρώει φαγητά με πολλές φυτικές ίνες.
Τα χημικά ερεθιστικά και τα φαγητά που προκαλούν αλλεργίες πρέπει να κοπούν μόνιμα.

πηγή: Από τον Οδηγό Βοτανοθεραπείας – Εκδόσεις Διόπτρα

Προσοχή: Χρησιμοποιήστε τα βότανα, πάντα, υπό την επίβλεψη ειδικού
 
 
 

Διαβάστε ακόμα:
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα