Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014

Αιθέρια έλαια.

Αιθέρια έλαια - Βότανα

Οι ιδιότητες τους έχουν αποδειχθεί με τη χρήση τους δια μέσου των χρόνων. Χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις άγχους, νευρικής έντασης, ως πρώτες βοήθειες.

Επίσης σε κοινές παθήσεις και σε προβλήματα του δέρματος.
Η χημική αντιγραφή των αιθέριων ελαίων χρησιμοποιείται ευρύτατα σε αρώματα και καλλυντικά του εμπορίου αλλά αυτά δεν έχουν καμία από τις ιδιότητες
των αγνών αιθέριων ελαίων.
 
Κάθε αιθέριο έλαιο περιέχει τα συστατικά του φυτού σε υψηλή συγκέντρωση, γι’ αυτό το λόγο χρειάζονται προσοχή κατά τη χρήση τους. Πάντα πρέπει να αναμιγνύονται με βασικό λάδι ή νερό πριν από κάθε χρήση τους.
Παιδιά κάτω των 18 μηνών δεν πρέπει να φροντίζονται με αιθέρια έλαια, ούτε να λαμβάνονται εσωτερικά. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τα: βασιλικός, καμφορά, φασκόμηλο, ύσσωπος.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν.. σε μασσάζ

Σε μία φυτική βάση των 100ml, προσθέστε 20-60 σταγόνες αιθέριο έλαιο ή συνδυασμό αιθέριων ελαίων.
Για ένα μασσάζ ρίξτε λίγο λάδι σ’ ένα μπωλ και προσθέστε 2-3 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της.

Σε κομπρέσσες

Προσθέστε 5-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο σ’ ένα μικρό μπωλ με ζεστό νερό.
Βρέξτε ένα κομμάτι πανί και στη συνέχεια εφαρμόστε στο πάσχων μέλος.

Αλλά και στο μπάνιο

Προσθέστε 5-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε ζεστό μπάνιο και χαρίστε στον εαυτό σας ανακούφιση και χαλάρωση.

Για ποδόλουτρο ή χειρόλουτρο

προσθέστε 3-5 σταγόνες σε μεγάλο μπωλ με ζεστό νερό.

Για εισπνοές

Ρίξτε 5-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε ένα μπωλ με ζεστό νερό.
Στη συνέχεια τοποθετείστε μία πετσέτα πάνω στο κεφάλι σας, κλείστε τα μάτια και εισπνεύστε.

Στη σάουνα

Στο δοχείο του νερού ρίξτε 20-40 σταγόνες αιθέριο έλαιο.
Ρίχνετε λίγο-λίγο πάνω στις πέτρες κατά τη διάρκεια της σάουνας δημιουργώντας μια θαυμάσια ατμόσφαιρα.

Ως αποσμητικό χώρου

Ρίξτε λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο σ’ ένα καντηλέρι, για αρωματισμό και αντισηψία του χώρου.
Σε μία συσκευή ψεκάσεως του χώρου, ρίξτε λίγες σταγόνες και ανανεώστε την ατμόσφαιρα. Ανανεώστε τα ποτ-πουρί σας με λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο.
Τα κυριότερα αιθέρια που μπορείτε να βρείτε στην αγορά σε διάφορες ποιότητες είναι:

ΑΓΡΙΟΚΥΠΑΡΙΣΙ
(Junniperus Communis)
Το αιθέριο έλαιο αποστάζεται από τους καρπούς του αρκεύθου, που φύεται σε Ευρώπη και Καναδά. Είναι πολύ αποτελεσματικό κατά της κυστίτιδας, λιπαρού δέρματος, κλειστών πόρων και ακμής.
Αν προστεθεί στο μπάνιο, είναι ανανεωτικό, τονώνει το κυκλοφορικό, αποβάλει τις τοξίνες από το σώμα.

ΑΝΗΘΟΣ
(Anethum Graveolens)
Αποστάζεται από τους σπόρους του φυτού, το οποίο φύεται στην Μεσόγειο. Έχει ελαφρύ, φρέσκο άρωμα.
Δρα στο πεπτικό σύστημα κατά της δυσπεψίας και του τυμπανισμού.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ
(Ocimum Basilicum)
Ένα γλυκό-αρωματώδες έλαιο με ηρεμιστικά-ανυψωτικά αποτελέσματα. Είναι εξαιρετικό γι αυτούς που είναι κουρασμένοι και εξαντλημένοι από την εργασία.
Δίνει διαύγεια και είναι πολύ καλό τονωτικό των νεύρων. Δρα κατά των μυϊκών σπασμών και της αϋπνίας.

ΒΕΝΖΟΗ
(Styrax Benzoin)
Είναι ρητίνη η οποία αποστάζεται από τα εγχώρια δένδρα της Σουμάτρας. Είναι τονωτικό του κυκλοφορικού, δρα κατά του στρες και της νευρικής έντασης.
Είναι εξαιρετικό για αναπνευστικές μολύνσεις, αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα και ρευματισμούς.

ΒΕΤΙΒΕΡ
(Vetivera Zizanoides)
Αποστάζεται από τη ρίζα του φυτού, το οποίο φύεται στην Ινδία και Ινδονησία. Έχει γλυκό, ξυλώδες γήινο άρωμα.
Οι ιδιότητές του είναι χαλαρωτικές, ανακουφιστικές αφροδισιακές.

ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ
(Eygenia Caryophyllata)
Αποστάζεται από τα μπουμπούκια αειθαλών δένδρων που συναντώνται κυρίως στην Αφρική και στην Ανατολή. Έχει τονωτική ενέργεια, ανακουφίζει τους πόνους (πονόδοντος).
Είναι πολύ καλό αντισηπτικό για το χώρο κατά της ψώρας.

ΓΕΡΑΝΙΟ
(Pelargonium Grareolens)
Το αιθέριο έλαιο παράγεται από τα φύλλα της ποικιλίας Pelardonium. Είναι ένα ηρεμιστικό και χαλαρωτικό έλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης κατά του άγχους και της έντασης.
Κατάλληλο για ξηρό, λιπαρό ή προβληματικό δέρμα. Είναι πολύ ευχάριστο όταν χρησιμοποιείται στο μπάνιο ή σε λάδι για μασάζ.

ΓΙΑΣΕΜΙ
(Jasminum Officinalis)
Είναι το πιο ανυψωτικό από όλα τα αιθέρια έλαια. Έχει ζεστό, πλούσιο και εξωτικό άρωμα.
Παράγεται από τα άνθη του φυτού και είναι ευεργετικό για ξηρά και ερεθισμένα δέρματα. Είναι αποτελεσματικό στο νευρικό σύστημα για συμπτώματα με ψυχολογικά και ψυχοσωματικά αίτια.

ΓΚΡΕΪΠ-ΦΡΟΥΤ
(Citrus Paradis)
Παράγεται από το φλοιό του φρούτου κυρίως στην Κύπρο, Φλόριντα. Απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα. Δρα επίσης κατά της κυτταρίτιδας και της ατονίας του δέρματος μετά από δίαιτα.

ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ
(Pimpinella Anisum)
Αποστάζεται από τους ξηρούς και συνθλιμμένους σπόρους του φυτού. Έχει γλυκό, δροσερό άρωμα και χρησιμοποιείται για κάθε σπασμό, πεπτικά προβλήματα και σπασμωδικό βήχα.
Λόγω υψηλής τοξικότητας πρέπει να χρησιμοποιείται για μικρά χρονικά διαστήματα.

ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ
(Rosmarinus Officinalis)
Φύεται στις χώρες της Μεσογείου και χρησιμοποιήθηκε ως μαγειρικό και γιατρικό για αιώνες. Έχει αναζωογονητικές και τονωτικές ιδιότητες στο κυκλοφορικό και στη μνήμη.
Είναι εξαιρετικό για προβλήματα του τριχωτού του κεφαλιού, όπως, πιτυρίδα, αλωπεκία. Ιδανικό για αρθρίτιδα και ρευματισμούς. Αποτοξινωτικό.

ΔΑΦΝΗ
(Laurus Nobilis)
Αποστάζεται από τα φύλλα και τα κλαδιά του φυτού, το οποίο συναντάται στην Μεσόγειο. Το αιθέριο έλαιο είναι ιδανικό για πεπτικά προβλήματα, τυμπανισμό, έλλειψη όρεξης.
Καταπραΰνει τους μυϊκούς πόνους και βοηθά στα κρυώματα και στις μικροβιακές μολύνσεις.

ΕΛΙΧΡΙΣΟ
(Helichrysum Angustifolium)
Ένα αρωματικό βότανο με γλυκό πλούσιο άρωμα. Το αιθέριο έλαιο αποστάζεται από τους ανθούς. Είναι χαλαρωτικό, αντισηπτικό, αντι-αλλεργικό.
Κατάλληλο κατά της κατάθλιψης, έντασης και αγχωδών καταστάσεων. Έχει καλή εφαρμογή σε αναπνευστικές και δερματικές μολύνσεις.

ΕΛΕΜΙ
(Canarium Luzonicum)
Το αιθέριο έλαιο αποστάζεται από το ρετσίνι του δένδρου, το οποίο βρίσκεται στις Φιλλιπίνες. Έχει κιτρώδες, δυνατό άρωμα με αντισηπτικές ιδιότητες.
Κατάλληλο για δερματικά προβλήματα, αναπνευστικές μολύνσεις και καταστάσεις νευρικής έντασης. Σε συνδυασμό με το Μύρο έχει αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες.

ΕΣΤΡΑΓΚΟΝ
(Artemisia Dracunculus)
Αποστάζεται από τα φύλλα του φυτού το οποίο βρίσκεται σε όλη την Ευρώπη. Κατάλληλο για δυσπεψία, ανορεξία, τυμπανισμό, επώδυνες περιόδους.

ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ
(Eycalyptus Globulus)
Αποστάζεται από τα φύλλα του δένδρου το οποίο φύεται κυρίως στην Αυστραλία και Ευρώπη. Είναι θερμαντικό, αντι-σηπτικό και με αντιπυρετικές ιδιότητες.
Χρήσιμο για εισπνοές με ατμό σε συμπτώματα ιγμορίτιδας και βλεννώδους βήχα. Εξαιρετικό για ρευματοειδή αρθρίτιδα.

ΘΥΜΑΡΙ
(Thymus Vulgaris)
Συναντάται σε πολλές περιοχές της Ευρώπης. Είναι θερμαντικό και τονωτικό με μεγάλη αντιβιοτική δράση. Χρησιμοποιείται σε μολύνσεις (δέρματος, αναπνευστικού, ουροποιητικού), διότι είναι αντι-μικροβιακό, ιδανικό για μυϊκούς πόνους.
Πρέπει να αραιώνεται πάντα γιατί είναι ερεθιστικό στο δέρμα, εάν εφαρμοστεί αυτούσιο.

ΙΕΡΟΒΟΤΑΝΟ
(Salvia Sclarea)
Έχει γλυκόπικρο βοτανώδες άρωμα, με καταπραϋντικές και ηρεμιστικές ιδιότητες. Είναι τονωτικό του νευρικού συστήματος. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία του άγχους, έντασης, κατάθλιψης, πόνων περιόδου. Επίσης χρησιμοποιείται κατά την ανάρρωση.

ΚΑΜΦΟΡΑ
(Cinnamomum Camphora)
Είναι αυτοφυές σε Ιαπωνία και Κίνα. Το αιθέριο έλαιο της καμφοράς χρησιμοποιείται ως διουρητικό, για την αρθρίτιδα, ρευματισμούς, μυϊκούς πόνους.
Είναι δυνατό αντισηπτικό για κρυώματα, βρογχίτιδες, πυρετό, βήχα. Αντισηπτικό για δερματικές μολύνσεις.

ΚΑΝΕΛΑ
(Cinnamomum Zeylanicum)
Αποστάζεται από τον εσωτερικό φλοιό και τα φύλλα του θάμνου, ο οποίος φύεται στην Αν. Ινδία και Ινδονησία.
Έχει δυνατό, ζεστό, γλυκό άρωμα και πρέπει να αραιώνεται καλά γιατί ερεθίζει το δέρμα. Τονώνει το κυκλοφορικό, αναπνευστικό και πεπτικό σύστημα. Ιδανικό για ψείρες και ψώρα.

ΚΑΡΔΑΜΟ
(Elettaria Cardamomum)
Αποστάζεται από το δένδρο το οποίο φύεται στην Ινδία. Έχει ζεστό άρωμα και χρησιμοποιείται στην Ανατολική ιατρική εδώ και 3000 χρόνια.
Ενεργεί κατά των πεπτικών προβλημάτων (ναυτία, τυμπανισμός, διάρροια) και είναι γενικό τονωτικό.

ΚΑΤΖΕΠΟΥΤ
(Melaleuca Cajiputi)
Αποστάζεται από δένδρα που φύονται κυρίως στις Φιλλιπίνες και Μαλαισία. Έχει δυνατό άρωμα καμφοράς. Χρησιμοποιείται κυρίως σε αναπνευστικές μολύνσεις, κρυώματα, βήχα, ρινικές μολύνσεις, φαρυγγίτιδα.

ΚΕΔΡΟΣ
(Cedrus Atlantica)
Το αιθέριο έλαιο του κέδρου έχει ευχάριστο απαλό και ξυλώδες άρωμα και είναι από τα έλαια που αποστάζονται από πολύ παλιά.
Χρησιμοποιείται στα λιπαρά δέρματα, μαλλιά με πιτυρίδα και λιπαρότητα. Εξαιρετικό για βλεννώδη βήχα. Απομακρύνει τον σκόρο.

ΚΟΛΙΑΝΔΡΟΣ
(Coriandrum Sativum)
Αποστάζεται από τους τριμμένους σπόρους του φυτού, το οποίο φύεται στην Αν. Ευρώπη. Έχει πικάντικο άρωμα, είναι φυσικό αποσμητικό και αφροδισιακό. Καλό τονωτικό του πεπτικού συστήματος.

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ
(Cupressus Semprervirens)
Το αιθέριο έλαιο αποστάζεται από τις βελόνες του δένδρου. Η μυρωδιά του είναι γλυκιά και ρητινώδης, όπως αυτή που εισπνέουμε όταν περπατούμε σ’ ένα πευκοδάσος.
Είναι στυπτικό, τονώνει το φλεβικό σύστημα. Χρησιμοποιείται για την θεραπεία κιρσωδών φλεβών, αιμορροΐδων και σπασμένων τριχοειδών. Είναι καλό τονωτικό του νευρικού συστήματος.

ΛΕΒΑΝΤΑ
(Lavendula Officinalis)
Η λεβάντα έχει οικεία, γλυκιά μυρωδιά, είναι ευρέως διαδεδομένη και έχει τις περισσότερες ιδιότητες από όλα τα αιθέρια έλαια.
Είναι εξισορροπητικό για το νευρικό σύστημα, ανακουφίζει από ημικρανίες και δρα κατά της αϋπνίας.
Είναι εξαιρετικό αντισηπτικό και χρησιμοποιείται για εγκαύματα, πληγές, δερματίτιδα, φλεγμονές του δέρματος, τσιμπήματα και αναπνευστικές μολύνσεις.

ΛΕΜΟΝΟΧΟΡΤΟ
(Cympopogon Citratus)
Αποστάζεται από δύο τύπους βοτάνων που φύονται στην Ινδία και Δυτική Αφρική. Έχει δυνατό, δροσερό και λεμονάτο άρωμα.
Είναι ισχυρό αντι-βακτηριδιακό, ιδιαίτερα χρήσιμο για προβληματικές επιδερμίδες, ανοιχτούς πόρους και ακμή. Επίσης είναι καλό εντομοαπωθητικό.

ΛΙΒΑΝΙ
(Boswelia Thusifera)
Αποστάζεται από το ρετσίνι του φλοιού μικρών δένδρων στις άγριες περιοχές των Ινδιών και Ν. Αραβίας.
Όταν εξατμίζεται στο χώρο προκαλεί πνευματική ανύψωση και συγκέντρωση. Έχει τονωτικές ιδιότητες στο δέρμα και βοηθά κατά των ρυτίδων.

ΛEMONI
(Citrus Limonum)
Το αιθέριο έλαιο παράγεται από τη σύνθλιψη της φλούδας ώριμων λεμονιών σε Κύπρο και Καλιφόρνια.
Έχει φρέσκο, γλυκό άρωμα. Είναι αντισηπτικό με στυπτικές ιδιότητες στο δέρμα. Χρησιμοποιείται σε εξανθήματα, σπασμένα τριχοειδή, λιπαρά δέρματα, δυσπεψία, αρθρίτιδα και έρπη.

ΛΑΪΜ
(Citrus Aurantifolia)
Παράγεται από την άγουρη φλούδα του φρούτου και έχει διαπεραστική, φρέσκια μυρωδιά με δροσιστική και στυπτική ενέργεια.
Ιδανικό για λιπαρά δέρματα. Λόγω φωτοευαισθησίας δεν πρέπει να εφαρμόζεται αυτούσιο πάνω στο δέρμα.

ΜΑΡΑΘΟΣ
(Fοeniculum Dulce)
Αποστάζεται από τους τριμμένους σπόρους του φυτού το οποίο καλλιεργείται στη Μεσόγειο. Έχει γλυκό, δροσερό άρωμα. Χρησιμοποιείται κατά τις δυσπεψίας και τυμπανισμού.
Είναι επίσης ήπιο διουρητικό και απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα. Δρα κατά της κυτταρίτιδας και της κατακράτησης υγρών.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ
(Thymus Masticina)
Το αιθέριο έλαιο της γλυκιάς μαντζουράνας αποστάζεται από τις ξηρές και ανθισμένες κορυφές των φυτών στην Γαλλία και Αν. Ευρώπη.
Έχει θερμαντικές και ανακουφιστικές ιδιότητες, χρήσιμο στη θεραπεία του στρες, της ανησυχίας και της αϋπνίας. Εφαρμόζεται επίσης σε περιπτώσεις ρευματισμών, ημικρανιών, μυϊκών πόνων, κακώσεων και πεπτικών προβλημάτων.

ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ
(Citrus Reticulata)
Παράγεται από την ώριμη φλούδα του φρούτου κυρίως στην Ισπανία και Ιταλία.
Έχει γλυκό, ευχάριστο και αναζωογονητικό άρωμα. Χρησιμοποιείται σε προβλήματα του πεπτικού συστήματος και στις ραγάδες.

ΜΑΥΡΟ ΠΙΠΕΡΙ
(Piper Nigrum)
Το αιθέριο έλαιο αποστάζεται από τους ξηρούς και τριμμένους σπόρους του φυτού, το οποίο καλλιεργείται κυρίως στην Ινδία και Ινδονησία.
Είναι ζεστό, ξηρό και αρωματικό έλαιο, με βαθύ θερμαντικό αποτέλεσμα. Εφαρμόζεται σε μυϊκούς πόνους, σπασμούς, κρυώματα, ρίγη.
Έχει τονωτικές ιδιότητες στο πεπτικό, κυκλοφορικό και λεμφικό σύστημα. Πρέπει να αραιώνεται καλά πριν την εφαρμογή του στο δέρμα.

ΜΕΛΙΣΣΑ
(Melissa Officinalis)
Είναι ένα μικρό βότανο το οποίο φύεται στην Κεντρική και Ν. Ευρώπη. Έχει γλυκό, λεμονάτο άρωμα με χαλαρωτικές και ανυψωτικές ιδιότητες.
Κατάλληλο για την θεραπεία της νευρικής έντασης, πονοκεφάλων, από ένταση ημικρανίας, νευρικού άσθματος αλλεργιών.

ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ
(Myristica Fragrans)
Το αιθέριο έλαιο παράγεται από τους καρπούς του δένδρου. Έχει φρέσκο, ζεστό άρωμα.
Είναι εξαιρετικό για προβλήματα αρθρίτιδας, ρευματισμών, μυϊκών πόνων. Χρησιμοποιείται επίσης σε πεπτικά προβλήματα και είναι καλό τονωτικό.

ΜΕΝΤΑ
(Mentha Piperita)
Το αιθέριο έλαιο αποστάζεται από τα ξηρά μέρη του βοτάνου. Η μέντα είναι γνωστή για τις αποσυμφορητικές, τονωτικές και ανυψωτικές της ιδιότητες.
Χρησιμοποιείται κατά της ναυτίας, τυμπανισμού, δυσπεψίας και ημικρανίας.

ΜΥΡΟ
(Commiphora Myrrha)
Το μύρο αποστάζεται από το ρετσίνι μικρών δένδρων που φύονται στην Α. Αφρική και Ν. Αραβία.
Το αιθέριο έλαιο είναι κολλώδες, έγχρωμο, με αντισηπτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται για την θεραπεία χρόνιων πνευμονικών παθήσεων.

ΝΕΡΟΛΙ
(Citrus Aurantium)
Το αιθέριο έλαιο αποστάζεται από τους ανθούς της πικρής πορτοκαλιάς κυρίως στη Γαλλία και Ιταλία.
Έχει φρέσκο, λουλουδάτο άρωμα. Είναι χαλαρωτικό και αντι-καταθλιπτικό. Δρα κατά του άγχους και της αϋπνίας. Φροντίζει το ξηρό και ώριμο δέρμα.

ΝΙΑΟΥΛΙ
(Melalenca viridiflora)
Αποστάζεται από τα φύλλα του φυτού το οποίο συναντάται στην Αυστραλία.
Χρησιμοποιείται σε δερματικά προβλήματα, έχει τονωτικές ιδιότητες στο κυκλοφορικό. Εξαιρετικό για καταρροή, βήχα και μολύνσεις αναπνευστικού, ουροποιητικού.

ΠΑΤΣΟΥΛΙ
(Pogostemon Patchouli)
Το αιθέριο έλαιο αποστάζεται από τα φύλλα του φυτού το οποίο βρίσκεται στην Ινδονησία και τις Φιλλιπίνες. Έχει ένα συνεχές ξηρό-ξυλώδες άρωμα και χρησιμοποιείται στα αρώματα.
Είναι αφροδισιακό και χρησιμοποιείται επίσης για την περιποίηση λιπαρών και προβληματικών δερμάτων.

ΠΑΛΜΑΡΟΣΑ
(Cymbopogon Martini)
Το αιθέριο έλαιο αποστάζεται από ολόκληρο το φυτό το οποίο φύεται στην Ινδία. Έχει ένα ευχάριστο, γλυκό, ρόδινο άρωμα με ήπιες τονωτικές ιδιότητες.
Έχει ανανεωτική ενέργεια και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση προβλημάτων στρες και άγχους.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
(Citrus Sinensis)
Το αιθέριο έλαιο παράγεται από τη φλούδα του γλυκού πορτοκαλιού. Έχει ένα γλυκό αναζωογονητικό άρωμα.
Χρησιμοποιείται για την αργή πέψη απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα και δημιουργεί ατμόσφαιρα χαλάρωσης όταν εξατμίζεται στο χώρο.

ΠΕΥΚΟ
(Pinus Sylvestris)
Το αιθέριο έλαιο αποστάζεται από τις βελόνες και τον κορμό του δένδρου. Έχει φρέσκο, δυνατό, ξυλώδες άρωμα.
Είναι ιδανικό για την θεραπεία αναπνευστικών προβλημάτων, όπως κρύωμα, βρογχίτιδα, άσθμα, γρίπη και ιγμορίτιδα.

ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ
(Citrus Bergamia)
Το αιθέριο έλαιο παράγεται από την σύνθλιψη της φλούδας του κίτρου στην Καλαβρία της Ιταλίας. Έχει ανυψωτικό , γλυκό-φρουτώδες άρωμα.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα ευχάριστο, δροσερό και αναζωογονητικό μασάζ ή μπάνιο. Αντί-καταθλιπτικό, δρα κατά του άγχους.
Καλό αντισηπτικό για τον επιχείλιο έρπη. Λόγω φωτοευαισθησίας δεν πρέπει να εφαρμόζεται αυτούσιο στο πάνω στο δέρμα, πριν από έκθεση στον ήλιο.

ΠΕΤΙΓΚΡΕΪΝ
(Citrus Aurantium)
Το αιθέριο έλαιο αποστάζεται από τα νεαρά φύλλα και τα κλαδάκια της πικρής πορτοκαλιάς. Έχει δροσερό, λουλουδάτο άρωμα που θυμίζει νερολί το οποίο αποστάζεται από τα άνθη του ίδιου δένδρου.
Χρησιμοποιείται κατά της ακμής, δυσπεψίας, αϋπνίας, νευρικής εξάντλησης και των ραγάδων.

ΡΟΔΟ
(Rosa Damascena)
Είναι ένα έξοχο αιθέριο έλαιο το οποίο αποστάζεται στη Βουλγαρία και το Μαρόκο.
Είναι ηρεμιστικό και καταπραϋντικό έλαιο εξαιρετικό για τη θεραπεία της έντασης όταν συνδέεται με προβλήματα εμμηνόπαυσης και περιόδου. Αφροδισιακό, αντί-καταθλιπτικό, ιδανικό για ξηρά, ερεθισμένα και ώριμα δέρματα.

ΡΟΔΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
(Rosa Centifolia)
Είναι ένα έξοχο αιθέριο έλαιο το οποίο αποστάζεται στη Βουλγαρία και το Μαρόκο. Είναι ηρεμιστικό και καταπραϋντικό έλαιο εξαιρετικό για τη θεραπεία της έντασης όταν συνδέεται με προβλήματα εμμηνόπαυσης και περιόδου.
Αφροδισιακό, αντί-καταθλιπτικό, ιδανικό για ξηρά, ερεθισμένα και ώριμα δέρματα.

ΡΟΔΟΞΥΛΟ
(Aniba Rosaeodora)
Το αιθέριο έλαιο αποστάζεται από τον κορμό του δένδρου το οποίο φύεται στη Βραζιλία, Περού. Το άρωμά του μοιάζει με ρόδο, αλλά με ξυλώδη γλυκύτητα.
Είναι ιδανικό κατά του στρες και της νευρικής έντασης. Γνωστό αφροδισιακό, τονώνει το λεμφικό σύστημα και δρα καταπραϋντικά στα ερεθισμένα δέρματα.

ΣΑΝΔΑΛΟΞΥΛΟ
(Santalum Album)
Το αιθέριο έλαιο αποστάζεται κυρίως στην Ινδία από το ξύλο ενός μικρού αειθαλούς δένδρου. Έχει απαλό ξυλώδες άρωμα με αφροδισιακές ιδιότητες.
Είναι ευεργετικό για ξηρά και ερεθισμένα δέρματα. Επίσης χρησιμοποιείται για βρογχίτιδα, καταρροή και κυστίτιδα.

ΤΑΓΓΕΤΗΣ
(Tagetes Glaudulifera)
Αποστάζεται από τα υπόγεια μέρη είδους χρυσάνθεμου που αναπτύσσετε στη Ν. Αφρική. Έχει λαμπερό πρασινο-πορτοκαλί χρώμα και γλυκό βοτανώδες άρωμα.
Η μεγάλη φήμη του στηρίζεται στις θεραπευτικές ιδιότητες των μολύνσεων του δέρματος. Συγκεκριμένα για μυρμηγκιές, κάλους και σκληρό δέρμα.

ΤΖΙΝΤΖΕΡ
(Zingiber Officinalis)
Είναι βαθιά θερμαντικό αιθέριο έλαιο, το οποίο παράγεται στις τροπικές ακτές της Ινδίας. Χρησιμοποιείται για πεπτικά προβλήματα, κρυώματα και γρίπη.
Καλό τονωτικό της κυκλοφορίας, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ναυτίας. Εξαιρετικό για ρευματισμούς, αρθρίτιδα και μυϊκούς πόνους.

ΤΕΪΟΔΕΝΔΡΟ
(Melaleuca alternifolia)
Το αιθέριο έλαιο αποστάζεται από τα φύλλα του δένδρου, το οποίο φύεται στην Αυστραλία. Έχει αντί-βακτηριακές, αντί-μικροβιακές και αντί-μολυσματικές ιδιότητες.
Χρησιμοποιείται επίσης κατά των κρυολογημάτων, γρίπης, δερματικών παθήσεων, κυστίτιδας, έρπη και κρεατοελιών.

ΥΛΑΝΓΚ – ΥΛΑΝΓΚ
(Canauga Odorata)
Το αιθέριο έλαιο αποστάζεται από τα φρέσκα άνθη του δένδρου το οποίο ευδοκιμεί στα νησιά Κομόρες. Έχει χλωμό κίτρινο χρώμα με δυνατό, εξωτικό και γλυκό άρωμα.
Έχει καταπραϋντικό αποτέλεσμα στο νευρικό σύστημα, είναι αγχολυτικό και γνωστό αφροδισιακό. Δρα κατά της υπέρτασης.

ΥΣΣΩΠΟΣ
(Hyssopus Officinalis)
Αποστάζεται από τα φύλλα και άνθη του φυτού το οποίο συναντάται στην Ανατ. Μεσόγειο. Είναι εξαιρετικό για το άσθμα και τις αναπνευστικές μολύνσεις.
Χρησιμοποιείται για δερματικά και πεπτικά προβλήματα. Τονωτικό.

ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ
(Salvia Lavendulaefolia)
Το αιθέριο έλαιο αποστάζεται από το βότανο το οποίο ευδοκιμεί στην Μεσόγειο. Είναι διεγερτικό με τονωτικές ιδιότητες, ιδιαίτερα για ανθρώπους που εργάζονται κάτω από ψυχολογική και νοητική πίεση.
Ιδανικό για μολύνσεις του στόματος και του λάρυγγα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

ΧΑΜΟΜΗΛΙ
(Μatricaria Chamomila)
Το αιθέριο έλαιο αποστάζεται από τις κορυφές του φυτού στην Γαλλία και Ουγγαρία. Είναι αντί-φλεγμονώδες και χρησιμοποιείται για αλλεργίες και εκζέματα.
Εξαιρετικό για πεπτικά προβλήματα (κολικός), πόνους περιόδου, νευραλγίες.

ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ
( Petroselinum Sativum)
Αποστάζεται από τα φύλλα του φυτού το οποίο συναντάται στη Μεσόγειο.
Είναι εξαιρετικό αντιμικροβιακό, αντισηπτικό, Χρησιμοποιείται για δερματικά προβλήματα. Τονωτικό.

Μπορείτε να κάνετε υπέροχους συνδυασμούς με εκχυλίσματα βοτάνων..που προορίζονται για εξωτερική χρήση.. για το δέρμα για τα μαλλιά εαν προσθέσετε μερικές σταγόνες απο αιθέρια έλαια


Διαβάστε ακόμα:
Τα αιθέρια έλαια που αγοράζετε μπορεί να μην είναι αυθεντικά  &  Τι πρέπει να προσέχετε με τα αιθέρια έλαια  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα