Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Βιταμίνη D και η έλλειψη της.

Υγεία

Μήπως σας λείπει η βιταμίνη D ?

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια στροφή του κοινού στην κατανάλωση της βιταμίνης D.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως γύρω από την πιθανή ικανότητα της συγκεκριμένης βιταμίνης να προστατεύει από χρόνια ή απειλητικά για τη ζωή νοσήματα.

Πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν συσχετίσει τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D με προβλήματα υγείας όπως η καρδιοπάθεια ή ο καρκίνος, ωθώντας πολλούς άνδρες και γυναίκες στην αναζήτηση των ανάλογων συμπληρωμάτων.

Παρότι για τη συγκεκριμένη βιταμίνη υπάρχουν αποδείξεις μόνο για την προστασία που παρέχει έναντι των καταγμάτων, ωστόσο, πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι σε πολλές περιπτώσεις η επιπλέον λήψη μπορεί να προστατέψει από διάφορα σοβαρά νοσήματα.

Οι βασικές πηγές βιταμίνης D είναι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, η διατροφή και τα τυχόν συμπληρώματα διατροφής που χρειάζονται ορισμένα άτομα με ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης.

Υπάρχει ασφαλή ς τρόπος για να καταλάβετε ε αν έχετε έλλειψη βιταμίνης D;

Δείτε τα ανησυχητικά σημάδια για να μάθετε και να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα.

Πόνοι στην πλάτη
Ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, οι άνθρωποι που έχουν έλλειψη βιταμίνης D αισθάνονται αυξημένο πόνο στα κόκαλα και τους μυς, ενώ και οι αρθρώσεις τους είναι πιο άκαμπτες όταν ξυπνούν το πρωί.

Αισθάνεστε πεσμένοι ψυχολογικά
Η βιταμίνη D βελτιώνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό σας, η οποία είναι ένα βασικός νευροδιαβιβαστής.
Έρευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι που έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D κατά τη χειμερινή περίοδο είχαν καλύτερη ψυχική διάθεση.

Είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι
Η μεγαλύτερη συγκέντρωση σωματικού λίπους επηρεάζει τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα.
Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη D διαλύεται από το λίπος, το οποίο σημαίνει ότι όσο περισσότερο λίπος έχει ο οργανισμός σας, τόσο μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης D διασπώνται.

Το δέρμα σας είναι σκούρο
Το χρώμα του δέρματός σας είναι ένα φυσικό αντηλιακό. Αν έχετε σκούρο τόνο δέρματος, τότε είναι πιθανόν να έχετε χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό σας.
Κάποιος με σκούρο δέρμα χρειάζεται ακόμα και 10 φορές μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο για να παράξει το σώμα του την ίδια ποσότητα βιταμίνης D με κάποιον που έχει ανοιχτό τόνο δέρματος.

Ιδρώνετε πολύ στο κεφάλι
Είναι ένα από τα πιο τυπικά σημάδια έλλειψης βιταμίνης D
Έχετε προβλήματα στο εντερικό σας σύστημα
Άνθρωποι που πάσχουν από τη νόσο Crohn, από ασθένειες στην κοιλιά ή στο έντερο, είναι πιο πιθανό να έχουν έλλειψη βιταμίνης D, επειδή οι ασθένειες στο γαστρεντερικό σύστημα επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά το λίπος.
 
 
Για ποιους απαιτείται έλεγχος
Η Ενδοκρινολογική Εταιρεία των ΗΠΑ συνιστά συχνό προληπτικό έλεγχο των επιπέδων της βιταμίνης D σε όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειάς της.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι πάσχοντες από νοσήματα των οστών, χρόνια νεφροπάθεια, ηπατική ανεπάρκεια, σύνδρομα δυσαπορρόφησης και υπερπαραθυρεοειδισμό, οι χρήστες φαρμάκων όπως τα αντιεπιληπτικά, τα γλυκοκορτικοειδή, τα αντιρετροϊκά, τα αντιμυκητισιακά και η χολεστυραμίνη, καθώς και οι ηλικιωμένοι με ιστορικό πτώσης ή μη τραυματικού κατάγματος.

Έλεγχο χρειάζονται επίσης τα παχύσαρκα παιδιά και ενήλικοι, οι έγκυοι και οι γυναίκες που θηλάζουν.


Διαβάστε ακόμα:
Οι κίνδυνοι από την έλλειψη βιταμίνης D  &  Βιταμίνες.  &  Η οστεοπόρωση,     

πηγή:   .health4you.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα