Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Σπιρουλίνα:

 
 
Βότανα

 
Ενδυνάμωση – Τόνωση – Αποτοξίνωση

 
Η σπιρουλίνα είναι μια απλή, μονοκυτταρική μορφή άλγους που αναπτύσσεται σε θερμά, αλκαλικά νερά.
Τείνει να θεωρηθεί ως η υπερτροφή του μέλλοντος’, αφού αποτελεί μια πολύ υψηλής ποιότητας, συμπυκνωμένη τροφή, μοναδική ίσως στην βιολογική της αξία και βιοδιαθεσιμότητα.

Το 65% με 71% της σπιρουλίνας είναι πλήρης πρωτεΐνη. Επιπρόσθετα είναι από τις λίγες φυτικές πηγές που προμηθεύουν στον οργανισμό μας βιταμίνη B12, αν και σύγχρονες επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι περιέχει χημικά ανάλογα της Β12.

Η σπιρουλίνα μας προμηθεύει επίσης υψηλές συγκεντρώσεις και άλλων διατροφικών στοιχείων όπως: αμινοξέα, οργανικά μέταλλα και μικροστοιχεία, χρωστικές ουσίες, συμπλέγματα φυτικών σακχάρων και ενζύμων, όλα στην πλέον αφομοιώσιμη μορφή.

Η σπιρουλίνα ανήκει στην κατηγορία των μπλεπράσινων αλγών εξαιτίας δύο χρωστικών ουσιών που υπάρχουν στην κυτταρική δομή της: της χλωροφύλλης (πράσινη) και της φυκοκυανίνης (μπλε).

Η ικανότητά της να φύεται σε ένα περιβάλλον αλκαλικό (8-11pH) και θερμό (32-45οC) εξασφαλίζει τέτοιες αγνές συνθήκες ανάπτυξης, ώστε να θεωρείται μία από τις πλέον καθαρές και φυσικώς αποστειρωμένες τροφές της φύσης.

Αλλά ας έρθουμε πιο αναλυτικά στην διατροφική της ανάλυση. Όπως είπαμε, η σπιρουλίνα παρέχει 65-71% πρωτεΐνες, οι οποίες είναι πλήρους βιολογικής αξίας, δηλαδή περιέχουν και τα οχτώ βασικά αμινοξέα στις απαραίτητες αναλογίες.

Επιπρόσθετα, η σπιρουλίνα προμηθεύει δέκα από τα δώδεκα μη βασικά αμινοξέα (δηλαδή αμινοξέα που το σώμα έχει τη δυνατότητα να συνθέσει από τα βασικά αμινοξέα). Αυτά είναι: αλανίνη (5.82%), αργινίνη (5.98%), ασπαρτικό οξύ (6.34%), κυστεΐνη (0.67%), γλουταμινικό οξύ (8.94%), γλυκίνη (3.5%), ιστιδίνη (1.08%), προλίνη (2.97%), σερίνη (4.00%), τυροσίνη (4.60%).

Από απόψεως μετάλλων, η σπιρουλίνα παρέχει στον οργανισμό αφθονία οργανικών μετάλλων.

 
Η σπιρουλίνα μας προμηθεύει με μέταλλα και ιχνοστοιχεία υψηλής βιοδιαθεσιμότητας όπως κάλιο (15.400mg/kg), ασβέστιο (1.315mg/kg), ψευδάργυρο (39mg/kg), μαγνήσιο (1.915mg/kg), μαγγάνιο (25mg/kg), σελήνιο (0.40ppm), σίδηρο (580 mg/kg), φώσφορο (8.942 mg/kg) κ.α.

Ο σίδηρος που περιέχει η σπιρουλίνα, σε αντίθεση με άλλες φυτικές πηγές σιδήρου, είναι υψηλής βιοδιαθεσιμότητας για το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα.

Από απόψεως βιταμινών, η σπιρουλίνα είναι μια πολύ καλή πηγή φυσικών καροτενοειδών όπως βήτα καροτίνης, κρυπτοξανθίνης, ξανθοφύλλης, λουτεΐνης, ζεαξανθίνης κ.τ.λ.

Ακόμη, παρέχει σημαντικής σπουδαιότητας βιταμίνες όπως Β6, βιοτίνη, Β12, Β5, φολικό οξύ, ινοσιτόλη, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, βιταμίνη Ε και Κ.

Η σπιρουλίνα όπως προαναφέραμε είναι πλούσια σε φυσικές χρωστικές ουσίες που παίζουν σημαντικό ρόλο στη βιοχημεία της ζωής. Από αυτές τις χρωστικές ουσίες η πιο σημαντική είναι η χλωροφύλλη.
Η χλωροφύλλη είναι το ‘πράσινο αίμα’ των φυτών με δομή παρόμοια με την αιμοσφαιρίνη του αίματος.

Είναι χρήσιμη για τη δόμηση υγιούς αίματος, για την ομαλή έκκριση των γαστρικών οξέων και για την πρόληψη και καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
Η χλωροφύλλη επίσης έχει αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές, επουλωτικές και αναζωογονητικές για τον οργανισμό ιδιότητες.

Βασικά αμινοξέα % ποσοστό περιεκτικότητας
Ισολευκίνη 4,13
Λευκίνη 5,80
Λυσίνη 4,00
Μεθειρνίνη 2,17
Φαινυλαλανίνη 3,95
Θρεονίνη 4,17
Τρυπτοφάνη 1,13
Βαλίνη 6,00


Η χρωστική που δίνει μπλε απόχρωση στη σπιρουλίνα είναι η φυκοκυανίνη, για την οποία πιστεύεται ότι βοηθάει στην ομαλή ηπατική λειτουργία.

Η σπιρουλίνα μας προμηθεύει μόνο 7% λιπαρά, το μεγαλύτερο μέρος αυτών αποτελείται από ουσιώδη λιπαρά οξέα και γάμα-λινολενικό οξύ.

Επίσης περιέχει 10-15% πολυσακχαρίδια που αφομοιώνονται εύκολα από τον οργανισμό, χωρίς να κουράζουν το πάγκρεας, προμηθεύοντας γρήγορα ενέργεια.

Ας δούμε τώρα σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες (κυρίως από Ιαπωνικές πηγές), μερικές από τις ευεργετικές δυνατότητες της σπιρουλίνας:

• Προάγει την ανάπτυξη ενδογενών στελεχών γαλακτοβακτηριδίων που συμβάλλουν θετικά στην ισορροπία της εντερικής χλωρίδας.

• Είναι χρήσιμη τροφή στους διαβητικούς: Σχετικές έρευνες έδειξαν σημαντική βελτίωση της όλης κατάστασης των διαβητικών.

• Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βοήθημα σε προγράμματα για τον έλεγχο του βάρους.

• Είναι πολύ καλή τροφή για την καταπολέμηση της αναιμίας.

• Μπορεί να είναι χρήσιμη στην οξεία και χρόνια ηπατίτιδα. Επίσης γενικά στην ενδυνάμωση και αποτοξίνωση του ήπατος.

• Λειτουργεί κατά των συμπτωμάτων και φλεγμονών των γαστρικών ελκών.

• Προάγει την ομαλή λειτουργία του παγκρέατος και δρα κατά της χρόνιας παγκρεατίτιδας.

• Μπορεί να βοηθήσει την διατροφική ενδυνάμωση και τόνωση των ιστών των οφθαλμών.

• Μπορεί να μειώσει κάποιες από τις παρενέργειες της ραδιενέργειας και των χημειοθεραπειών.

• Παρουσιάζει αναζωογονητικές για τον οργανισμό ιδιότητες και μπορεί να προστατεύσει από εκφυλιστικές καταστάσεις του νευρικού συστήματος.

• Παρουσιάζει πιθανές κατά ιών και όγκων ιδιότητες.

• Προστατεύει από τη συσσώρευση βαρέων μετάλλων (όπως κάδμιο, υδράργυρο, μόλυβδο) στον οργανισμό αλλά και στην αποβολή τους από αυτόν.

Η σπιρουλίνα που αγοράζεται πρέπει να είναι από μια αναγνωρισμένη και αξιόπιστη εταιρία που να κατοχυρώνει τον πελάτη της για την ποιότητα του προϊόντος της, το οποίο θα πρέπει να είναι ελεύθερο από παθογόνους, βαρέα μέταλλα και ραδιενέργεια.

Βιβλιογραφία:

 
1. The Best Supplements for your Health Donald P.Goldbery R.Ph, Arnold Gitomer R.Ph, Robert Albel, Jr., M.D, 2000

2. Textbook of Natural Medicine, Joseph E. Pizzorno Jr., Micheal T. Murray, 2005

3. Rejuvenating the Body Through Fasting with Spiruline Plankton, Boulder Creek, University of the Trees Press, California 1979.

4. The Secrets of Spirulina: Medical Discoveries of Japanese Doctors, Boulder Creek, California: University of the Trees Press, 1980

5. The Review of Natural Products, Facts and Comparisons, 1998

6. Healing with Whole foods, Paul Pitchford, North Atlantic Books, 1993.

7. Professional’s Handbook of Complementary & Alternative Medicines, Springhouse 2001.

 
Dr Ιωάννης Αδαμίχος N.D, D.O, DSc
 
 
Διαβάστε ακόμα:
 
 
 
πηγή: Από το περιοδικό Holistic Life
 
Υπενθύμιση:
 
Μια άριστης ποιοτικά Spiroulina κυκλοφορεί σήμερα και στην Ελλάδα από την εταιρεία DXN Pharmaceutical όχι μόνο σε ταμπλέτες των 250mg, αλλά και σε εύγευστες μπάρες δημητριακών. Και τα δυο αυτά σκευάσματα είναι βιολογικής και οργανικής πιστοποιημένης καλλιέργειας, δεν δημιουργούν μετεωρισμό και  συνοδεύονται με αναλυτικές οδηγίες για το δασολογικό  τους σχήμα.   
 
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο:.  http://www.biop.dxnnet.com/products

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα