Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Σιτέλαιο

. . . ξεχειλίζει από αντιοξειδωτικά!

Το σιτέλαιο προέρχεται από την έκθλιψη του φύτρου του σιταριού Triticum vulgare, και χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό από ανήσυχους, σε θέματα υγείας και διατροφής, ανθρώπους.


Οι Κινέζοι το χρησιμοποιούσαν για τη νυκτερινή εφίδρωση, ενώ στην Ayurveda το έδιναν σε περιπτώσεις μετεωρισμού (τυμπανισμός), δυσκοιλιότητας, κνησμού και μηνορραγίας.

Σχετικά με το έλαιο
Αν και το φύτρο καταλαμβάνει μόνο το 2,5-3% του βάρους του σπόρου, περιέχει το 25% των συνολικών πρωτεϊνών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων του καρπού.
Το λάδι είναι βρώσιμο, έχει απαλό κίτρινο χρώμα, δυνατό άρωμα και παχύρρευστη υφή.
Είναι ένα ευαίσθητο λάδι που πρέπει να αποθηκεύεται μακριά από υψηλές θερμοκρασίες γιατί ταγγίζει εύκολα.
Περιέχει ολεϊκά, λινολεϊκά, παλμιτικά και στεατικά λιπαρά οξέα, που δε συντίθεται στο ανθρώπινο σώμα και πρέπει να λαμβάνονται αποκλειστικά με τη διατροφή.
Επίσης περιέχει πρωτεΐνες, λεκιθίνη, σίδηρο, φώσφορο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β6) καθώς και βιταμίνες C, D και F.
Το μεγαλύτερο του προτέρημα είναι η πολύ υψηλή περιεκτικότητα του σε βιταμίνη Ε (255 mg/100g), την υψηλότερη από κάθε άλλο τρόφιμο στο πλανήτη.
Το PDR (Physician’s Desk Reference for Consumers) δηλώνει: Το σιτέλαιο προστατεύει και ενυδατώνει το δέρμα, είναι καθαρτικό και μειώνει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Είναι πολύτιμο διατροφικό στοιχείο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε.
dr_lee_grindingO Dr. Royal Lee (1895-1967), για πολλούς ο “Einstein της διατροφής”, το σύστηνε σε άτομα που έχουν τη τάση να κάνουν μώλωπες εύκολα (ευθραυστότητα των τριχοειδών), με αιμορραγική διάθεση (πχ. ουλίτιδα), παχύσαρκα ή με χαμηλό μεταβολισμό, με κακή αντοχή καθώς και σε αυτούς που παθαίνουν μυικές κράμπες λόγω κόπωσης. Επίσης έγραψε πως το σιτέλαιο περιέχει ακόρεστα λιπαρά σε ποσοστό 75% και αυτό έχει σχέση με το μεταβολισμό του ιωδίου και κατ’επέκταση με τη καλή λειτουργία του θυρεοειδούς. Άλλοι γιατροί της εποχής το σύστηναν για περιστατικά κατάθλιψης. Πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν πως το σιτέλαιο μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες.

Οκτακοζανόλη, το μυστικό συστατικό
Το σιτέλαιο είναι πλούσιο σε οκτακοζανόλη (octacosanol), μία λιπαρή αλκοόλη μακράς άλυσου, παραπλήσια σε δομή με την χοληστερόλη.
Η οκτακοζανόλη θεωρείται πως εκτελεί μια σειρά από ευεργετικές επιδράσεις στο σώμα, με σημαντικότερη την ικανότητά της να ενισχύει την αθλητική απόδοση, αυξάνοντας τη δυνατότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί το οξυγόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Η οκτακοζανόλη συνεργεί με τη βιταμίνη Ε, που υπάρχει σε αφθονία στο έλαιο και στη καθαρή μορφή της, για να αυξήσει τη σωματική αντοχή.
Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και εξολοθρευτής των ελεύθερων ριζών, προστατεύει τον μυικό ιστό και το DNA από βλάβες, καθώς και την ανοσοποιητική λειτουργία από το οξειδωτικό stress.
Εμποδίζοντας τη συσσώρευση γαλακτικού οξέος και αυξάνοντας την ικανότητα του οργανισμού να αποθηκεύει τη γλυκόζη ως γλυκογόνο των μυών, η οκτακοζανόλη μπορεί να βελτιώσει την μυική δύναμη και αντοχή.

Οφέλη στην υγεία μας
Αν αναρωτιέστε ποιά είναι τα οφέλη του σιτέλαιου ρίξτε μια ματιά στη παρακάτω λίστα:
  • Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση 
  • Συμβάλλει στη θεραπεία “δύσκολων” δερματοπαθειών, όπως δερματίτιδα, έκζεμα και ψωρίαση 
  • Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της λεύκης
  • Επουλώνει έλκη και εγκαύματα 
  • Βοηθά στην επούλωση ουλών 
  • Ενυδατώνει ικανοποιητικά το πολύ ξηρό δέρμα 
  • Βελτιώνει τη κυκλοφορία του αίματος στη περιοχή επάλειψης 
  • Βελτιώνει τη συνολική καρδιακή λειτουργία 
  • Βελτιώνει την αντίδραση του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος 
  • Βοηθά στον έλεγχο της χοληστερίνης 
  • Έχει αντιγηραντική δράση 
  • Βοηθάει στην αναδόμηση των ιστών της επιδερμίδας 
  • Βοηθά στην ανανέωση των κατεστραμμένων, από την ηλιακή ακτινοβολία, κυττάρων
Τρόποι χρήσης
Το λάδι χρησιμοποιείται εξωτερικά και εσωτερικά.
Γίνεται επάλειψη με σκέτο λάδι σε ξηρό και ευαίσθητο δέρμα και σε περιοχές με δερματοπάθειες 1-2 φορές την ημέρα ή μετά το μπάνιο, αντί για ενυδατική lotion. Προστίθεται σε αλοιφές και κρέμες για τα θεραπευτικά του οφέλη.
Ακόμη και σε ποσοστό μόλις 1% βοηθάει τα υπόλοιπα λάδια βάσης να διατηρήσουν τις ιδιότητες τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Εσωτερικά λαμβάνεται ωμό, σε dressing και σε μαγειρικές συνταγές, ή με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής, σε κάψουλες.
Αν επιλέξετε να το χρησιμοποιήσετε στις συνταγές σας, μη το θερμάνετε γιατί θα χάσει τα θρεπτικά του στοιχεία.

Προφυλάξεις χρήσης
Υπάρχουν μερικά καταγεγραμμένα περιστατικά αλλεργικής αντίδρασης στο σιτέλαιο (MayoClinic.com).
Η υπερβολική λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με βιταμίνη Ε, όπως το σιτέλαιο, μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια, ναυτία και κοιλιακό άλγος.
Πολύ υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγίες, επειδή η βιταμίνη Ε αποτρέπει τα αιμοπετάλια του αίματος να πήζουν φυσιολογικά.
Δε θα πρέπει να συνδυάζεται με αντιπηκτικά και αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα (ασπιρίνη, βαρφαρίνη).
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια του συμπληρώματος διατροφής με σιτέλαιο και τις πιθανές αντενδείξεις του, απευθυνθείτε στον ιατρό σας.


Διαβάστε ακόμα:  
Ανόργανα άλατα.  &  Βιταμίνες.  &  Τι πρέπει να προσέχετε με τα αιθέρια έλαια



Πηγή και άδεια αναδημοσίευσης: oliviart-gr.blogspot.gr & http://proionta-tis-fisis.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα