Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Κατάθλιψη, σχέση και σεξουαλική Ζωή.

Σχέσεις & ψυχολογία
Είναι αλληλένδετα;
Γράφει ο Θάνος Ασκητής   

Η ψυχική μας υγεία είναι βασικός πυλώνας που στηρίζει τη σεξουαλική μας υγεία και τη συντροφική μας σχέση.

Για αυτό και η ψυχική απορρύθμιση, όταν εμφανίζεται με την μορφή ενός ψυχολογικού προβλήματος, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο που λειτουργούμε στο σεξουαλικό επίπεδο.
Ανάμεσα στις διαταραχές που φαίνεται να παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην ερωτική ζωή του ανθρώπου είναι η κατάθλιψη, η οποία στις μέρες φαίνεται να εμφανίζεται όλο και πιο συχνά.
Η κατάθλιψη πολλές φορές φέρνει αλλαγές στην προσωπικότητα και τη συμπεριφορά του ατόμου.
Ο άνδρας ή η γυναίκα που βιώνουν καταθλιπτικά συναισθήματα έχουν την τάση να επιζητούν περισσότερο τη μοναξιά και συχνά νιώθουν ότι δεν μπορούν να αφεθούν και να αισθανθούν ερωτευμένοι.
Άλλες φορές, η καταθλιπτική διάθεση οδηγεί το άτομο σε επικριτικούς τρόπους αντίδρασης, δυσθυμία ή ευερεθιστότητα.
Ένα ακόμα στοιχείο είναι ότι το άτομο που υποφέρει από κατάθλιψη μπορεί να παραμελεί την εικόνα, την εμφάνιση και την υγεία του.
Πολύ συχνά αυτή η συμπεριφορά δε γίνεται κατανοητή από το/τη σύντροφο, που με τη σειρά του/ της δυσκολεύεται, δυσφορεί και απορεί για το πώς να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση.
Παράλληλα, η κατάθλιψη συνοδεύεται τις περισσότερες φορές και από μείωση ή και πλήρη αναστολή των σεξουαλική φαντασιώσεων του ατόμου, καθώς και της διάθεσης για σεξουαλική εμπλοκή.
Η αλλαγή είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική και γίνεται πολύ γρήγορα αντιληπτή από το σύντροφο που δεν μπορεί να εξηγήσει τι μπορεί να έχει αλλάξει.
Πολλές φορές το ίδιο το άτομο που υποφέρει εκφράζει την αγωνία του να αλλάξει τη σεξουαλική του ζωή και να επανέλθει στην προηγούμενη συχνότητα σεξουαλικών επαφών. Δηλώνει όμως ταυτόχρονα και τη δυσκολία να το πετύχει, εφόσον η ασθένεια τον καταβάλλει.
Άλλες φορές, το ίδιο το άτομο που υποφέρει από κατάθλιψη φαίνεται να μην ενδιαφέρεται να επιτύχει την αλλαγή της κατάστασης και δεν αναγνωρίζει τη μείωση των σεξουαλικών επαφών ως πρόβλημα.
Στις περιπτώσεις αυτές, η σεξουαλική διαταραχή αποκτά κυρίαρχο ρόλο μέσα στη σχέση και επιφέρει άλλοτε ένταση και άλλοτε απόσταση ανάμεσα στους δύο συντρόφους. Ο άνδρας ή η γυναίκα που βλέπει τη μείωση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος του συντρόφου απορεί, αγωνιά ή και θυμώνει αφού το μήνυμα που λαμβάνει είναι «δε σε επιθυμώ πια ερωτικά».
Ωστόσο, η λύση δεν είναι να «κρυφτεί» πίσω από το πρόβλημα και να το αποσιωπήσει, ούτε να χρεώσει και να κατηγορήσει το σύντροφό του. Αντίθετα, η λύση περνά μέσα από την έκθεση και τη συζήτηση του προβλήματος πάνω σε «συμμαχική» βάση που στέλνει το μήνυμα «είμαι δίπλα σου, όχι απέναντί σου».

Εξάλλου, το σεξουαλικό πρόβλημα που πολλές φορές ακολουθεί την κατάθλιψη είναι κάτι που αφορά και τους δύο συντρόφους, όχι μόνο τον ένα.
Κατά συνέπεια, οι δύο σύντροφοι οφείλουν να συζητήσουν και να συνεργαστούν για το πρόβλημα και μέσα από τη βοήθεια ενός ειδικού -ψυχιάτρου ή ψυχολόγου- να αντιμετωπίσουν επί της ουσίας αυτή την πρόκληση στη σχέση τους.
 
Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος - Ψυχίατρος
Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής κ' Σεξουαλικής Υγείας



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα