Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Γάλα ?

Τα 5 πιο δημοφιλή φυτικά γάλατα!

Διάβασε τα υπέρ και τα κατά! Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και περισσότερους σταρ να μιλάνε για τη διατροφή τους και να τονίζουν πως αποφεύγουν το κατσικίσιο αλλά και το αγελαδινό γάλα, προτιμώντας γάλατα φτιαγμένα από άλλες πηγές τροφίμων.

Ποια είναι όμως τα θετικά και ποια τα αρνητικά αυτών των γαλάκτων;

Γάλα από αμύγδαλο

Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή γάλατα που φτιάχνεται από αμύγδαλα και νερό, τα οποία φιλτράρονται για να απομακρυνθούν τα στερεά υπολλείματα. Το συγκεκριμένο γάλα τρώγεται με δημητριακά, αλλά μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και για να φτιάξεις σούπες και γλυκά όπως πουτίγκες και μάφινς.

galaamigdalou

Υπέρ: Το γάλα από αμύγδαλο έχει μόλις 40-60 θερμίδες το φλυτζάνι και είναι πλούσιο σε Βιταμίνη Ε. Επίσης καλύπτει το 30% της ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Κατά: Με το γάλα αμυγδάλου δεν αντικαθιστάς τα ολόκληρα αμύγδαλα, καθώς αυτά περιέχουν περισσότερη δόση θρεπτικών συστατικών όπως φολικό οξύ, ψευδάργυρο και μονοακόρεστα λιπαρά. Επίσης, το γάλα αμυγδάλου έχει την τάση να είναι υψηλότερο σε νάτριο από άλλες εναλλακτικές λύσεις γαλακτοκομικών (150 έως 180 mg ανά φλυτζάνι. Το αγελαδινό γάλα έχει περίπου 100 mg ανά φλιτζάνι).

Γάλα από καρύδα

Το συγκεκριμένο γάλα φτιάχνεται από νερό και την τριμμένη σάρκα καρύδας. Μοιάζει πολύ στη γεύση με αγελαδινό γάλα και είναι τέλειο για σούπες, smoothies αλλά και πλιγούρι βρώμης.

galakaridas

 

Υπέρ: Σε σύγκριση με τα κονσερβοποιημένα γάλατα καρύδας, αυτό το γάλα που θα βρεις σε χάρτινα κουτάκια έχει περίπου 365 λιγότερες θερμίδες και 43 λιγότερα γραμμάρια λίπους ανά φλιτζάνι. Επιλέγοντας ένα κουτί αντί για κονσέρβα, μπορείς να μειώσεις την έκθεσή σου σε δισφαινόλη Α (BPA), μια χημική ουσία που πολλές κονσέρβες τροφίμων έχουν, και η οποία συνδέεται με τις καρδιακές παθήσεις.

Κατά: Αν και το κρέας καρύδας είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, το ρόφημα που παρασκευάζεται από αυτό δεν είναι. To γάλα καρύδας περιέχει επίσης πολύ λίγη πρωτεΐνη.

Γάλα ρυζιού

Το γάλα ρυζιού περιέχει 120 θερμίδες ανά φλυτζάνι και φτιάχνεται από λευκό βρασμένο ρύζι, σιρόπι μαύρου ρυζιού και άμυλο καφέ ρυζιού.

galariziou

Υπέρ: Όπως και τα προηγούμενα γάλατα, το γάλα ρυζιού είναι ένα φυτικό γάλα, κατάλληλο για χορτοφάγους αλλά και vegans. Το συγκεκριμένο γάλα δεν περιέχει τίποτα από βιταμίνες, ενώ περιέχει ελάχιστο ασβέστιο και πρωτείνη. Όμως οι κατασκευαστές του φροντίζουν να το ενισχύουν με Βιταμίνες Α και D αλλά και ασβέστιο.

Κατά: Το γάλα από ρύζι δεν περιέχει αρκετή πρωτείνη, οπότε σε περίπτωση που σου αρέσει να το πίνεις θα πρέπει να συμπληρώσεις από άλλα τρόφημα τις ημερήσιες ανάγκες σου σε πρωτείνες.

Γάλα από σόγια

To γάλα από σόγια φτιάχνεται πολτοποιώντας τους καρπούς σόγιας για να βγει το υγρό τους. Είναι τέλειο για σούπες, σως και άλλα αλμυρά πιάτα.

galasoya

Υπέρ: Από όλες τις εναλλακτικές λύσεις των γαλακτοκομικών, το γάλα σόγιας είναι ο βασιλιάς όσον αφορά τις πρωτείνες (διαθέτει 6-7 gr ανά φλυτζάνι). Αυτό μπορεί να κάνει το γάλα σόγιας πιο χορταστικό και μια καλή επιλογή μετά την προπόνηση που βοηθάει στην οικοδόμηση της μυϊκής μάζας του σώματος. Είναι επίσης μια καλή πηγή καλίου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην προφύλαξη από υψηλή αρτηριακή πίεση και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Κατά: Ορισμένες μάρκες περιέχουν πρόσθετα έλαια όπως το canola, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην αυξημένη πρόσληψη θερμίδων. Μια ομάδα υδατανθράκων που ονομάζονται ολιγοσακχαρίτες και βρίσκονται στο γάλα σόγιας, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στο στομάχι και αέρια. Εάν ανησυχείς για την κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, μπορείς να αναζητήσεις βιολογικό γάλα σόγιας.

Γάλα κάνναβης

Αυτό το ρόφημα γίνεται με την ανάμειξη σπόρων κάνναβης με νερό, και έχει μια χαρακτηριστική γεύση καρυδιού. Δοκιμασέ το σε ένα τσάι ή smoothie. Να είσαι βέβαιος ότι το γάλα κάνναβης δεν περιέχει καμία από τις ψυχοδραστικές ιδιότητες της μαριχουάνας.

galakanavis

Υπέρ: Το γάλα κάνναβης έχει υψηλά φυσικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από ό, τι άλλα μη-γαλακτοκομικά ποτά, είναι μια καλή πηγή σιδήρου (η οποία είναι απούσα στο αγελαδινό γάλα), έχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και είναι μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Σε αντίθεση με τη σόγια, η κάνναβη δε γίνεται να τροποποιηθεί γενετικά.

Κατά: H κάνναβη όπως και άλλες εναλλακτικές λύσεις γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να είναι φορτωμένη με γλυκαντικά όπως το σιρόπι ρυζιού και ζαχαροκάλαμου. Αναζήτησε εκδόσεις χωρίς ζάχαρη και φρόντισε να διαβάσεις το διατροφικές πληροφορίες, πριν αγοράσεις.

 
 
 

 

 

 

πηγή:  faysbook.gr/

 

            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα