Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014

Νόνι

 
Βότανα

Η Morinda citrifolia (Μορίνδη η κιτρόφυλλος), ευρύτερα γνωστή και ως Νόνι (Noni) ή Nono (στην Ταϊτή) είναι ένας θάμνος (ή μικρό δέντρο) της οικογένειας των Ερυθροδανοειδών (Rubiaceae).


Η Morinda citrifolia φύεται στη Νοτιοανατολική Ασία αλλά έχει διαδοθεί εκτενώς σε όλη την Ινδία και στα νησιά του Ειρηνικού, όπως στο σύμπλεγμα των νήσων της Γαλλικής Πολυνησίας όπου η ανάπτυξή της ευνοείται από το πλούσιο ηφαιστειογενές υπέδαφος.

Το νόνι μεγαλώνει στα σκιερά δάση καθώς επίσης και στις αμμώδεις ακτές.
Είναι ανθεκτικό των αλατούχων χωμάτων, και των συνθηκών ξηρασίας.
Μπορεί να ψηλώσει μέχρι 9 μ και έχει μεγάλα, σκούρα πράσινα, λαμπερά και βαθιά φλεβώδη φύλλα.
Το νόνι ανθεί και καρποφορεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Τα λουλούδια είναι μικρά και άσπρα.
Ο καρπός είναι ωοειδής και φθάνει τα 4-7 εκατ. στο μέγεθος. Αρχικά πράσινα, τα φρούτα γίνονται κίτρινα και καταλήγουν σχεδόν άσπρα καθώς ωριμάζουν, διαθέτοντας πικρή γεύση και χαρακτηριστική οσμή "ταγκισμένου τυριού".

Χρήσεις

Στην Κίνα, την Ιαπωνία, και την Ταϊτή, τα διάφορα μέρη του δέντρου (φύλλα, λουλούδια, φρούτα, φλοιός) χρησιμεύουν ως τονωτικά και για να περιορίσουν τον πυρετό, για να αντιμετωπιστούν δερματικά προβλήματα και προβλήματα των ματιών καθώς επίσης για τη δυσκοιλιότητα, τον πόνο του στομάχου, ή τα αναπνευστικά προβλήματα.

 
Στη Μαλαισία, τα θερμασμένα φύλλα noni που εφαρμόζονται στο στήθος θεωρούνται ικανά να ανακουφίσουν το βήχα, τη ναυτία και τους κολικούς.
Όσον αφορά στις εξωτερικές χρήσεις, τα άγουρα φρούτα μπορούν να θρυμματιστούν, κατόπιν να αναμιχθούν με αλάτι και να εφαρμοστούν σε πληγές ή σπασμένα κόκκαλα.

 
Ο χυμός Tahitian Noni σας κάνει καλό!
Αφήστε το σώμα σας στα πανάρχαια μυστικά που οι ιθαγενείς της Ταϊτής γνωρίζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια.
1. Περιέχει φυσικό μαγγάνιο το οποίο προστατεύει τα κύτταρα από οξειδωτική βλάβη , συμβάλλει στην διατήρηση υγιών οστών και συμβάλλει σε φυσιολογικά επίπεδα ενέργειας και μεταβολισμού.

2. Περιέχει αντιοξειδωτικά τα οποία βοηθούν στη προστασία του σώματος από τις ελεύθερες ρίζες.

3. Υποστηρίζουν τις φυστικές επιδόσεις όταν καταναλώνονται συνεχώς για μεγάλο διάστημα

4. Βοηθά στη υποστήριξη της φυσικής άμυνας του σώματοςΔιαβάστε ακόμα:


πηγή: el.wikipedia.org/  &  .noni.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα