Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Xημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο του μαστού δημοσίευσαν επιστήμονες

Μασαχουσέτη.
Έναν κατάλογο καρκινογόνων ουσιών που είναι παρούσες στο περιβάλλον και προκαλούν καρκίνο του μαστού, δημιούργησαν αμερικανοί επιστήμονες σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τις γυναίκες να μειώσουν τον κίνδυνο νόσησης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Environmental Health Perspectives.
Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν επίσης ότι, χημικές ουσίες που προκαλούν καρκινικούς όγκους στους αδένες των μαστών των τρωκτικών, μπορούν επίσης να προκαλέσουν κακοήθεια στους ανθρώπους.
Όπως εξηγεί ο Δρ Ράθαν Ράντελ του Ινστιτούτου Silent Spring στο Νιούτον της Μασαχουσέτης, η λίστα απαρτίζεται από 17 καρκινογόνες ουσίες, οι οποίες θεωρούνται υψηλής προτεραιότητας επειδή η έκθεση των γυναικών σε αυτές είναι καθημερινή.

 
Πρόκειται για χημικά προϊόντα παρόντα στη βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης, καθώς και για άλλες ουσίες που εκπέμπονται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων ή και για τα αλεξίπυρα, τα υφάσματα που δεν λεκιάζουν, τα διαλυτικά, τα διαλυτικά χρωμάτων και τα παράγωγα απολυμαντικών που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του πόσιμου νερού.
Οι ερευνητές προτείνουν λοιπόν:
τον περιορισμό στο μέτρο του εφικτού της έκθεσης των γυναικών στις εκπομπές των αερίων από τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης,
την χρήση απορροφητήρα κατά το μαγείρεμα αλλά και την μείωση της κατανάλωση ψητών φαγητό στα κάρβουνα,
την αποφυγή των επίπλων που περιέχουν αφρό πολυουρεθάνης και την επεξεργασία αυτών με αλεξίπυρες ουσίες,
την αποφυγή αγοράς χαλιών και υφασμάτων που είναι ανθεκτικά σε λεκέδες,
την αποφυγή των διαλυτικών και περχλωροαιθυλένιου στο βάψιμο των τοίχων και των μεγάλων επιφανειών του σπιτιού,
την χρήση φίλτρου άνθρακα για το φιλτράρισμα του νερού,
την μείωση της έκθεσης σε χημικές ουσίες που περιέχει η σκόνη στο οικειακό περιβάλλον, με ιονιστή αέρα, ή χρησιμοποιώντας ηλεκτρική σκούπα εφοδιασμένη με φίλτρο HEPA.
«Η έρευνα μας, προσφέρει έναν οδικό χάρτη για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού εντοπίζοντας τα υψηλής προτεραιότητας χημικά προϊόντα στα οποία οι γυναίκες είναι συνηθέστερα εκτεθειμένες ενώ δείχνει επίσης πώς να μετριέται αυτή η έκθεση», εξηγεί ο Δρ Ράντελ.
 
«Οι πληροφορίες αυτές θα καθοδηγήσουν τις προσπάθειες για να μειωθεί η επαφή με αυτές τις ουσίες που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού και θα βοηθήσουν τους ερευνητές να μελετήσουν πώς επηρεάζονται οι γυναίκες», προσθέτει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι έρευνες που είχαν γίνει ως τώρα για τον καρκίνο του μαστού δεν λάμβαναν υπόψη την έκθεση των γυναικών σε μεγάλο αριθμό καρκινογόνων χημικών ουσιών, κυρίως επειδή δεν υπήρχαν πληροφορίες όσον αφορά τις ουσίες στις οποίες έπρεπε να επικεντρώσουν οι επιστήμονες και να τις ελέγξουν.
Ο Δρ Ράντελ υπογραμμίζει πως συμβουλευτικές ομάδες εμπειρογνωμόνων του Λευκού Οίκου, του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ιατρικής και της Επιτροπής Συντονισμού για την Περιβαλλοντική Έρευνα και τον Καρκίνο του Μαστού συμφωνούν ότι η μελέτη των χημικών ουσιών που είναι παρούσες στο καθημερινό περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρκίνων του μαστού.

 
«Όλες οι γυναίκες στις ΗΠΑ είναι εκτεθειμένες σε χημικές ουσίες οι οποίες μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού, αλλά δυστυχώς η σχέση αυτή αγνοείται σε μεγάλο βαθμό», σχολιάζει η Δρ Τζούλια Μπρόντι, γενική διευθύντρια του Ινστιτούτου Silent Spring η οποία συνυπογράφει τη μελέτη.
«Η μείωση της έκθεσης στις τοξικές χημικές ουσίες μπορεί να σώσει τη ζωή πολυάριθμων γυναικών», εκτιμά προσθέτοντας ότι «όταν μιλάω στους ανθρώπους για καρκίνο του μαστού, συνήθως δεν σκέφτονται τον κίνδυνο που δημιουργούν τα χημικά προϊόντα στο περιβάλλον».
Τέλος, η ερευνήτρια εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι «τα κεφάλαια που αφιερώνονται στην έρευνα για τη σχέση ανάμεσα στον καρκίνο του μαστού και τα χημικά προϊόντα στο περιβάλλον δεν αντιπροσωπεύουν παρά ένα απειροελάχιστο τμήμα του συνόλου»





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα