Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Nόσος Buerger

. . .  το κάπνισμα μπορεί να φράξει τις αρτηρίες σε νέα ηλικία

Η νόσος Buerger ή αποφρακτική θρομβαγγειίτιδα (thromboangeitis obliterans) είναι μία φλεγμονώδης αγγειοπάθεια που προσβάλει τα μικρά περιφερικά αγγεία (αρτηρίες και φλέβες) των κάτω και άνω άκρων.


Η πάθηση αυτή που σχετίζεται πάντοτε με το κάπνισμα είναι πιο συχνή στους άνδρες < 40-45 ετών αλλά μπορεί να παρουσιαστεί πιο σπάνια σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας ή σε γυναίκες.

Η νόσος Buerger είναι πιο συχνή στην Μέση και Άπω Ανατολή καθώς και στη Βόρεια Αφρική απ'ότι στην Ευρώπη.

Η φυσιοπαθολογία της νόσου δεν είναι απολύτως διευκρινισμένη αλλά υπάρχει άμεση συσχέτιση με το κάπνισμα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν οξύ πόνο στα χέρια ή τα πόδια, άλγος ηρεμίας στα κάτω άκρα, έλκη στα δάκτυλα, φλεβικές θρομβώσεις που "μεταναστεύουν".
Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητες για την αποφυγή γάγγραινας και ακρωτηριασμού.

Η διάγνωση γίνεται συνήθως από το ιστορικό και την κλινική εικόνα σε συνδυασμό με μία απεικονιστική αγγειογραφία (κλασσική, αξονική ή μαγνητική) που δείχνει τη χαρακτηριστική απόφραξη των μικρών αγγείων.

Η θεραπεία ξεκινάει με την άμεση διακοπή του καπνίσματος-ακόμα και του παθητικού.
Οι ασθενείς με νόσο Buerger πρέπει να κατανοήσουν τη σοβαρότητα του προβλήματος και να σταματήσουν δια παντός το κάπνισμα που αποτελεί γι αυτούς πραγματικό δηλητήριο.

Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει τους αναστολείς ασβεστίου, την πεντοξυφυλλίνη και τις προσταγλανδίνες.

Η χειρουργική παράκαμψη ή η ενδοαυλική θεραπεία μπορεί ορισμένες φορές να κριθούν απαραίτητες-ανάλογα με την αρτηριακή βλάβη.
Η οσφυική συμπαθεκτομή μπορεί επίσης να βοηθήσει ορισμένους ασθενείς.


Διαβάστε επίσης:  Κάπνισμα. Πόσο εθισμένος είσαι; Αντιμετωπίζεται εύκολα;  &  Κόψε το κάπνισμα πριν κλείσεις τα 44. Μάθε γιατί…  &  Τι δεν ξέρουμε για το Κάπνισμα;  &   Θρομβοφιλία:

πηγή: .protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα