Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014

Από τι κινδυνεύετε ανάλογα με το σωματότυπό σας

Ο σωματότυπος καθορίζεται με βάση το σημείο του σώματος στο οποίο συσσωρεύουμε το περισσότερο λίπος.

Εξαρτάται κατά βάση από κληρονομικούς παράγοντες, όμως σημαντικό ρόλο παίζουν οι καθημερινές μας συνήθειες και ο τρόπος ζωής μας.

Ο σωματότυπος (ή Δείκτης Σχήματος Σώματος) αποτελεί βασικό δείκτη της κατάστασης της υγείας μας και η σημασία του είναι ίσως μεγαλύτερη και από αυτή του Δείκτη Μάζας Σώματος.

Οι δύο συνηθέστεροι σωματότυποι είναι
το «μήλο» και το «αχλάδι».

Στην πρώτη περίπτωση, το λίπος συσσωρεύεται στο επάνω μέρος του σώματος, στην κοιλιά και γύρω από αυτή, ενώ στη δεύτερη περίπτωση συσσωρεύεται κάτω από τη μέση, στους γοφούς και τους μηρούς.
body type
Οι περισσότεροι άνδρες ανήκουν στην κατηγορία του μήλου ενώ οι περισσότερες γυναίκες ανήκουν στο σωματότυπο του αχλαδιού.
Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου το βάρος κατανέμεται ομοιόμορφα στο σώμα.
Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, καθένας από τους δύο σωματότυπους συνδέεται με συγκεκριμένες παθήσεις και προβλήματα υγείας.


Σωματότυπος «μήλο»
Το συσσωρευμένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς σχετίζεται με τις παρακάτω τρεις παθήσεις:

1. Καρδιοπάθεια: Το λίπος γύρω από τη μέση επηρεάζει περισσότερο την υγεία της καρδιάς σε σύγκριση με το Δείκτη Μάζας Σώματος.
2. Καρκίνος: Ο σωματότυπος «μήλο» οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου (ορθοκολικός καρκίνος, καρκίνος του μαστού, καρκίνος της μήτρας).
3. Διαβήτης: Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι συχνότερη στα άτομα που συσσωρεύουν το λίπος στην κοιλιά και γύρω από τη μέση.


Σωματότυπος «αχλάδι»
Το επιπρόσθετο βάρος στο κάτω μέρος του σώματος συνδέεται με τις παρακάτω παθήσεις:

1. Κιρσοί: Η εμφάνιση των κιρσών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από κληρονομικούς παράγοντες, όμως το επιπρόσθετο βάρος αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα κινδύνου.
2. Εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων: Το επιπρόσθετο βάρος έχει σαν αποτέλεσμα την καταπόνηση των αρθρώσεων στα πόδια.

Ομοιόμορφη κατανομή βάρους
Το συνολικό βάρος είναι η βασικότερη ένδειξη για την κατάσταση της υγείας.
Έτσι, τα άτομα που δε συσσωρεύουν λίπος σε συγκεκριμένα απολαμβάνουν, σε γενικές γραμμές, καλύτερη υγεία.
Εάν βέβαια το συνολικό βάρος αντιστοιχεί στον πολύ υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος, επιβάλλεται η απώλεια των περιττών κιλών.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Καρδιαγγειακά νοσήματα.  &  Αίτια και θεραπείες του διαβήτη.  &  Νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος.  &  Παχυσαρκία ή περιττά κιλά ?


 

Πηγή: onmed.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα