Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

παντρεμένα ζευγάρια

Τα παντρεμένα ζευγάρια “μοιάζουν” και βιολογικά.

Μεγαλύτερη βιολογική ομοιότητα έχουν τα ζευγάρια που είναι παντρεμένα, παρά όσα δεν συνδέονται με τον θεσμό του γάμου, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύουν στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences. 

Αν και στο παρελθόν επίσης είχε διαπιστωθεί ότι άνδρες και γυναίκες τείνουν να επιλέγουν σύζυγο με όμοιο μορφωτικό επίπεδο, τώρα οι ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστήμης της Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, αποδεικνύουν ότι ενστικτωδώς οι άνθρωποι επιλέγουν συντρόφους με γενετική ομοιότητα. 

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Δρ Μπένζαμιν Ντομίνγκε, συνέκριναν το DNA 825 ετεροφυλόφιλων έγγαμων ζευγαριών Αμερικανών καυκάσιας φυλετικής καταγωγής (γεννημένων μεταξύ 1930-1950), με αντίστοιχο αριθμό τυχαία επιλεγμένων ζευγαριών.
Η ανάλυση έδειξε τη συγκριτικά μεγαλύτερη γενετική ομοιότητα των συζύγων.

Όμως, η συσχέτιση ανάμεσα στη γενετική ομοιότητα και στην επιλογή συζύγου είναι μικρότερη (μόνο το ένα τρίτο) έναντι της συσχέτισης ανάμεσα στο μορφωτικό επίπεδο και στην επιλογή συζύγου.
Δηλαδή, οι επίκτητοι-κοινωνικοί παράγοντες (όπως η εκπαίδευση) παίζουν σαφώς μεγαλύτερο ρόλο στην επιλογή συντρόφου από ό,τι οι γενετικοί.

Σύμφωνα με τον Δρ Ντομίνγκε, οι άνθρωποι είναι γνωστό ότι επιλέγουν σύζυγο λαμβάνοντας υπόψη τους διάφορα πράγματα, όπως τη φυλή, τη θρησκεία, την ηλικία, το εισόδημα, τον σωματότυπο, τη γενικότερη εξωτερική εμφάνιση και άλλους παράγοντες, αλλά τώρα πλέον διαπιστώνεται ότι και η γενετική ομοιότητα παίζει ρόλο.

 
«Η επιλογή μιας ψηλής γυναίκας να παντρευτεί έναν ψηλό άνδρα, είναι λογικό να συντελεί σε μεγαλύτερη γενετική ομοιότητα μεταξύ του ζεύγους.
Όμως είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα κατά πόσο τελικά το ύψος ή τα γονίδια καθορίζουν την επιλογή», εξηγεί ο ερευνητής. 

Από την άλλη, πάντως, οι διάφοροι κοινωνικοί φραγμοί που επηρεάζουν την επιλογή συζύγου (όπως η διαφορά εισοδήματος), δεν φαίνεται να επιδρούν αρνητικά, δηλαδή να αναιρούν τον βαθμό γενετικής ομοιότητας μεταξύ των συζύγων.
 
πηγή: .boro.gr/
 
AdTech Ad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα