Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

H ηλιοθεραπεία προστατεύει από την υπέρταση;

Μπορεί το μυστικό για την καλή υγεία της καρδιάς να είναι τόσο απλό όσο να περνούμε περισσότερο χρόνο στον ήλιο; Ερευνητές από τη Σκοτία, ανακάλυψαν ότι όταν το ηλιακό φως φτάνει στο δέρμα απελευθερώνεται ουσία στα αγγεία που προκαλεί πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Η μειωμένη αρτηριακή πίεση μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο και ακόμα να οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιβίωση, δήλωσαν οι ερευνητές.


Ο ερευνητής Dr Richard Weller, του University of Edinburgh, δήλωσε ότι υποπτεύεται ότι τα οφέλη στην υγεία της καρδιάς θα υπερκεράσουν τον κίνδυνο του καρκίνου του δέρματος.
Δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει ότι ειδικοί σκέφτονται ότι πολύς ήλιος μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία.


Η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο δέρματος και μελάνωμα.
Τα εγκαύματα και άλλες βλάβες στο δέρμα μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο γήρας, ή ακτινική υπερκεράτωση, που μπορεί να φτάσει στον καρκίνο αν παραμείνει χωρίς αγωγή.
Tο EPA προσθέτει ότι οι επιστήμονες έχουν ακόμα ανακαλύψει ότι η υπερέκθεση στην ακτινοβολία UV μπορεί ενδεχομένως να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα και τις φυσικές άμυνες του δέρματος, δυνητικά αυξάνοντας τον κίνδυνο για λοιμώξεις και άλλους παθογόνους εισβολείς.



Ο ήλιος μπορεί επίσης να φέρει οφέλη στην υγεία στα οποία περιλαμβάνονται η πρόκληση παραγωγής βιταμίνης D από τον οργανισμό, που διατηρεί ισχυρά τα οστά και είναι αναγκαία για την καθημερινή λειτουργία, όπως βοηθώντας τους μυς να κινούνται και τα νεύρα να μεταφέρουν σήματα από τον εγκέφαλο στο σώμα.
Οι ερευνητές της νέας έρευνας, δηλώνουν ότι η προστιθέμενη βιταμίνη D μπορεί ενδεχομένως να μην είναι το μόνο όφελος υγείας από τον ήλιο.
Σε μικρή έρευνα, ερευνητές του University of Edinburgh, περιέλαβαν 24 εθελοντές από τους οποίους ζητήθηκε να καθίσουν κάτω από λάμπα μαυρίσματος για 2 φορές 20 λεπτών.

Τη μια φορά οι εθελοντές εκτέθηκαν σε ακτίνες UV και τη ζέστη των λαμπών, ενώ τη δεύτερη ακτίνες UV μπλοκαρίστηκαν ώστε μόνο η ζέστη να φτάσει στο δέρμα.
Τα κρεβάτια μαυρίσματος και οι λάμπες ηλίου επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, περιλαμβανομένου του μελανώματος.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αρτηριακή πίεση μειώθηκε σημαντικά για μια ώρα μετά την έκθεση στις ακτίνες UV αλλά όχι μετά τις συνεδρίες με μόνο ζέστη.

Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να καταλήξουν ότι μόνο το φως προκαλούσε την πτώση της πίεσης.
Αυτό που μπορεί να συμβαίνει είναι το φως UV να οδηγεί στην παραγωγή μονοξείδιου του αζώτου, ουσίας που μειώνει την πίεση, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ενώ η βιταμίνη D θεωρείται πρωταρχικό όφελος στην υγεία από τον ήλιο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα βιταμίνης D των εθελοντών δεν επηρεάστηκαν στις 2 συνεδρίες.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι καθώς η καρδιακή νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο σκοτώνει 80 φορές περισσότερους ανθρώπους από τον καρκίνο του δέρματος στη Βρετανία, όπου έλαβε μέρος η έρευνα, τα οφέλη στην αρτηριακή πίεση ξεπερνούν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.
Ο Weller σημειώνει ότι η έρευνα που πραγματοποίησαν παρέχει μηχανισμό που θα μπορούσε να το λάβει υπόψη και επίσης εξηγεί γιατί τα συμπληρώματα βιταμίνης D μόνο δεν θα μπορέσουν να αναπληρώσουν την έλλειψη ηλιακού φωτός.

Πρόσθεσε ότι τώρα σχεδιάζει να εξετάσει τους σχετικούς κινδύνους της καρδιακής νόσου και του καρκίνου του δέρματος σε ανθρώπους που εκτέθηκαν στον ήλιο σε διαφορετικές ποσότητες.
Αν επιβεβαιωθεί ότι το ηλιακό φως μειώνει το ποσοστό θνησιμότητας από όλα τα είδη καρκίνου θα χρειαστεί να αναθεωρήσουν τη συμβουλή για την έκθεση στον ήλιο.
Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Εδιμβούργου και θεωρείται προκαταρκτική, καθώς δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό.


Ένας ειδικός δεν πείστηκε ότι η έρευνα σε 24 ανθρώπους θα πρέπει να οδηγήσει σε ιατρική συμβουλή.




Πηγές: Ξένος Τύπος.  www.iatronet.gr Γράφτηκε από 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα