Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Granberry.

Τα cranberries βοηθάνε στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων & λοιμώξεων

Ο μικροσκοπικός κόκκινος καρπός των cranberries σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχεί στο μέγεθος των μοναδικών ιδιοτήτων για την υγεία.


Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Γεωργία Καπώλη, MSc-Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος-Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ- ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας-Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.
 

Τα cranberries φημίζονται για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C.
Εκτός από αυτό όμως είναι γνωστά και για την επίσης υψηλή τους περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά φυτοχημικά καθώς περιέχουν ταννίνες (προανθοκυανιδίνες), φλαβονοειδή, φλαβονόλες, ελαγικό οξύ, χλωρογενικό οξύ, κερκετίνη, μυρισετίνη κ.λπ..
Μάλιστα τα συγκεκριμένα συστατικά θεωρείται ότι έχουν 2 – 5 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από τις βιταμίνες C και Ε αντίστοιχα.
Τα cranberries είναι ιδιαίτερα πλούσια και σε φυτικές ίνες καθώς 2 κ. σ. περιέχουν 2 g φυτικών ινών καλύπτοντας έτσι το 9% των συνολικών ημερήσιων αναγκών μας.

Πού βοηθάνε;

Τα cranberries συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ουλίτιδας και την απομάκρυνση των βλαβερών βακτηριδίων από τα ούλα εμποδίζοντας έτσι την παραγωγή οξέων που φθείρουν το σμάλτο.
Επίσης η κατανάλωσή τους μειώνει τη φλεγμονή που προκαλείται από τα βακτήρια που ευθύνονται για την περιοδοντίτιδα.
– Βοηθάνε στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων χρόνιων παθήσεων όπως ο καρκίνος, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή, βιταμίνη C και D).
– Εμποδίζουν τη δράση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, του βακτηρίου που σχετίζεται με την ανάπτυξη του έλκους.
 

Σύμμαχος των γυναικών…

Τα cranberries αποτελούν μια από τις αποτελεσματικότερες φυσικές μεθόδους αντιμετώπισης των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοιμώξεις) των γυναικών.
Κι αυτό χάρη στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C αλλά κυρίως χάρη στην αντιοξειδωτική δράση που εξασφαλίζουν οι προ-ανθοκυανιδίνες που περιέχει.
Ο συνδυασμός των παραπάνω εμποδίζει την προσκόλληση βακτηριδίων στα τοιχώματα της κύστης αποτρέποντας έτσι τον πολλαπλασιασμό τους και κατ’ επέκταση τη λοίμωξη. 1 ποτήρι χυμό κράνμπερι την ημέρα ώστε να μειωθούν οι λοιμώξεις κατά 75%.
 

…αλλά και των ανδρών

Οι άντρες μπορεί να είναι λιγότερο επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις ωστόσο μπορεί να αναπτύξουν προστατίτιδα (φλεγμονή του προστάτη) καθώς και καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.
Και σε αυτή την περίπτωση έρευνες έδειξαν ότι η καθημερινή λήψη κράνμπερι μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα έως και κατά 50%.
 

Που θα βρω;

Cranberries υπάρχουν σε καταστήματα που πουλάνε εξωτικά φρούτα και λαχανικά, βιολογικά προϊόντα ή τρόφιμα υγιεινής διατροφής καθώς και σε μεγάλα σουπερμάρκετ.
Θα τα βρεις φρέσκα, κατεψυγμένα, αποξηραμένα ή σε μορφή χυμού.
 

Πώς θα το χρησιμοποιήσω;

Βάλε cranberries στο γιαούρτι με τα δημητριακά σου, συνόδεψε τις σαλάτες σου, ανακάτεψέ το με ξηρούς καρπούς, φτιάξε γλυκά και σάλτσες ή απλώς απόλαυσέ τα σκέτα ως σνακ.
 
 
 
 
πηγή: lafe2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα