Τετάρτη, 9 Ιουλίου 2014

Πιες μπύρα! Κάνει γερά κόκαλα…

Δεν χρειάζεται (ούτε και κάνει καλό) να είσαι γερό ποτήρι.
 
Όμως, η κατανάλωση μικρής ποσότητας μπύρας αποδείχθηκε πως δυναμώνει τα οστά. Οι γυναίκες που πίνουν μέτριες ποσότητες μπύρας ενδεχομένως ενισχύουν την καλή κατάσταση των οστών τους, συμπεραίνει νεότερη ισπανική μελέτη.
Στη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του πανεπιστημίου Extremadura, συμμετείχαν 1.700 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 48 έτη.

Οι επιστήμονες επιχείρησαν να εξετάσουν κατά πόσο παράγοντες όπως το σωματικό βάρος, η ηλικία και η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει την οστική πυκνότητα των γυναικών.
 
 
 
Για τον λόγο αυτό, υπέβαλαν τις εθελόντριες σε εξέταση με υπερήχους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, όσες γυναίκες κατανάλωναν χαμηλές ή μέτριες ποσότητες μπύρας – δηλαδή περίπου 280 γραμμάρια την εβδομάδα- είχαν καλύτερη οστική πυκνότητα από εκείνες που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτή η επίδραση πιθανώς οφείλεται στις φυτικές ορμόνες (φυτοοιστρογόνα) που περιέχονται στην μπύρα και όχι σε αυτό καθαυτό το αλκοόλ.

Τα αποτελέσματα της μελέτης συμφωνούν με τα συμπεράσματα παλαιότερων ερευνών (μεταξύ των οποίων και μιας έρευνας που διεξήχθη από το νοσοκομείο St Thomas Hospital στο Λονδίνο), σύμφωνα με τα οποία η κατανάλωση οκτώ μονάδων αλκοόλ την εβδομάδα μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν συστήνουν την ανεξέλεγκτη κατανάλωση αλκοόλ, καθώς ποσότητες μεγαλύτερες από δυο μονάδες ημερησίως είναι γνωστό ότι βλάπτουν την υγεία των οστών

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, η δρ. Claire Bowring από τον Σύλλογο Οστεοπόρωσης της Μεγάλης Βρετανίας, αναφέρει ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να αυξήσουν την κατανάλωση αλκοόλ.
«Αν και οι χαμηλές ποσότητες φαίνεται να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην οστική πυκνότητα, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ –περισσότερων από δυο μονάδων την ημέρα- αυξάνει τον κίνδυνο να φθαρούν τα οστά.
 
 
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το αλκοόλ, τα οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε».

Τα αποτελέσματα της ισπανικής μελέτης δημοσιεύονται στο περιοδικό «Διατροφή» (Nutrition).





Πηγή:ygeiaonline.gr
 Γράφτηκε από 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα