Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014

Θάνος Ασκητής: Τι απειλεί την στύση των ανδρών

Οι άνδρες με ενεργή σεξουαλική ζωή απολαμβάνουν καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής

Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα της υγείας του άνδρα, η οποία, αν και δεν απειλεί τη ζωή του, έχει πολύπλευρη επίδραση σε αυτή.
 
Επηρεάζει τον ίδιο ως άτομο, την ή τον σύντροφό του, την οικογένειά του, μειώνει την παραγωγικότητά του και σχετίζεται με την ψυχική και σωματική του υγεία και την κοινωνικοοικονομική του κατάσταση.
Δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται απλώς και μόνο ως ένας παράγοντας που επιβαρύνει την ποιότητα ζωής του πάσχοντα, αλλά ως προάγγελος καρδιαγγειακής νόσου, καθώς η συσχέτιση των δύο νοσημάτων έχει αποδειχτεί σε πολλές κλινικές μελέτες.

Η στύση αποτελεί ένα πολύπλοκο φαινόμενο για την επίτευξη της οποίας θα πρέπει να συνεργαστούν και να συντονιστούν πολλά συστήματα, υπό τον ορμονολογικό έλεγχο του άξονα υποθαλάμου - υπόφυσης - όρχεων.
Προϋποθέτει ερωτική επιθυμία, σωστή αγγείωση και ακέραιη νεύρωση των σηραγγωδών σωμάτων του πέους και καλή κατάσταση του στυτικού ιστού αυτών, έτσι ώστε να εγκλωβιστεί με επιτυχία το αίμα που απαιτείται στο εσωτερικό τους, με αποτέλεσμα τη διόγκωσή τους και τη στύση. 
 

Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η αδυναμία του άνδρα να επιτύχει ή να διατηρήσει στύση ικανή για σεξουαλική δραστηριότητα και ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή.
Το 20% των ανδρών άνω των 20 ετών θα βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του την εμπειρία αυτή, ενώ οι μισοί άνδρες άνω των 50 αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη στύση τους.
Το ποσοστό αυτό αυξάνεται, εκτός της ηλικίας, και από την παρουσία νοσημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η καρδιαγγειακή νόσος, η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη και η κατάθλιψη.
Εξεις όπως το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών ουσιών συμβάλλουν καθοριστικά στην εμφάνιση της στυτικής δυσλειτουργίας.
 

Μετά την ηλικία των 50 ετών ένας στους δύο άνδρες αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη στύση του.
Οι αρτηριοσκληρωτικές αλλοιώσεις που εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της αρτηριακής υπέρτασης, του σακχαρώδους διαβήτη ή της δυσλιπιδαιμίας επιδρούν αρνητικά τόσο στην επαρκή παροχή αίματος προς τα σηραγγώδη σώματα του πέους για την επίτευξη της στύσης όσο και στον εγκλωβισμό του μέσα σε αυτά, γεγονός που εμποδίζει τη διατήρησή της. Επιπλέον, φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υπέρτασης, όπως τα διουρητικά και οι μη εκλεκτικοί β-αναστολείς έχουν δυσμενή επίδραση στη στύση του άνδρα.

Σε μια πρόσφατη μελέτη το 49% των ανδρών που πάσχουν από υπερπλασία του προστάτη εμφανίζει διαταραχές στη στύση.
Μάλιστα  10% αυτών αναφέρει ολοκληρωτική έλλειψη στύσης!
Είναι προφανές ότι η υπερπλασία του προστάτη, όπως και η αρτηριακή υπέρταση, αποτελούν ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για στυτική δυσλειτουργία.

Τέλος, η θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη και του παχέος εντέρου, χειρουργική ή με τη μορφή της ακτινοθεραπείας, επιφέρουν μεγάλο πλήγμα στη στύση του άνδρα, ανεξάρτητα από ποια μορφή θεραπείας θα επιλεχθεί.
Ήδη από την ηλικία των 40 ετών αρχίζει σταδιακά η πτώση των επιπέδων της τεστοστερόνης στον άνδρα, φαινόμενο που γίνεται πιο έντονο μετά τα 50.
Η κατάσταση αυτή, γνωστή και ως σύνδρομο έλλειψης τεστοστερόνης, έχει σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ανδρών.
Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης οδηγούν σε αύξηση της εναπόθεσης σωματικού και σπλαγχνικού λίπους, μείωση της μυϊκής μάζας, στυτική δυσλειτουργία και μείωση της ερωτικής επιθυμίας.
Ο άνδρας, βλέποντας το σώμα του να αλλάζει και τον ανδρισμό του να αμφισβητείται, μπορεί να καταλήξει ακόμα και στην κατάθλιψη!

Ο έρωτας είναι δικαίωμα και επιδίωξη σε κάθε ηλικία.
Και επειδή ακριβώς η σεξουαλική ζωή συνεχίζεται, ο άνδρας για να μην απειληθεί η στύση του οφείλει να τροποποιήσει τις καθημερινές του συνήθειες.
Η καθημερινή άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή θα τον βοηθήσουν να χάσει βάρος και να διατηρήσει μυϊκή μάζα.
Η διακοπή του καπνίσματος και ο περιορισμός του αλκοόλ θα έχουν άμεσα θετική επίδραση στην ποιότητα της στύσης του.
Τέλος, η τακτική ιατρική παρακολούθηση θα προλάβει την εμφάνιση οποιασδήποτε νόσου και θα επιτρέψει την έγκαιρη αντιμετώπισή της ή θα τροποποιήσει θεραπείες που έχουν δυσμενή επίπτωση στη στύση του.
 

Ο άνδρας της μέσης και τρίτης ηλικίας είναι πιο υγιής όταν έχει σεξουαλική ζωή!
Δεν πρέπει να ντρέπεται για τις επιθυμίες του και την ερωτική του διάθεση.
Το σεξ είναι ζωή και ο έρωτας δικαίωμα σε κάθε ηλικία!
Αν και εφόσον θέλει να ζει δεν πρέπει να φοβάται να ζητήσει βοήθεια από τους ειδικούς για το πρόβλημα που τον βασανίζει και δεν του επιτρέπει να χαρεί τη ζωή.
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα