Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Συμβουλές για να μην χάσετε ούτε λεπτό από τις διακοπές σας

Πως να αντιμετωπίσετε  τα εγκαύματα από τον ήλιο, τα τσιμπήματα και την θερμοπληξία

Τις καλοκαιρινές διακοπές μας μπορεί να τις χαλάσουν διάφορα απρόοπτα που σχετίζονται με την υγεία μας…

 
 
 
Ας δούμε πώς να προλάβουμε συχνά προβλήματα υγείας και πώς να τα αντιμετωπίσουμε αν τυχόν εμφανιστούν, όπως μας συμβουλεύει ο Γενικός-Οικογενειακός γιατρός Ευάγγελος Φραγκούλης MD, MSc Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής :

Θερμοπληξία
Η θερμοπληξία αποτελεί μια σοβαρή μορφή υπερθερμίας, όπου η θερμοκρασία του σώματος ξεπερνά τους 40°C.

Σε συνθήκες καύσωνα, υψηλής υγρασίας ή κατά την έντονη σωματική άσκηση, το ανθρώπινο σώμα δυνατόν να απορροφά περισσότερη θερμότητα, από αυτή που μπορεί να εκπέμψει, με συνέπεια τη θερμοπληξία.
Συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι η εξαιρετικά ψηλή θερμοκρασία του σώματος, το ερυθρό, ζεστό, ξηρό δέρμα, η ταχυκαρδία, η σφύζουσα κεφαλαλγία, η ναυτία, η ζάλη, η σύγχυση και η λιποθυμία.  
Αποτελεί μια εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση.
Αποφύγετε την υπερθερμία φορώντας άνετα, ανοιχτόχρωμα, βαμβακερά ή λινά ρούχα, πίνοντας άφθονα, δροσερά υγρά, χωρίς αλκοόλ ή καφεΐνη  και αποφεύγοντας την σωματική άσκηση υπό υψηλές θερμοκρασίες.

Σε περίπτωση υπερθερμίας ελαττώσετε τη θερμοκρασία του σώματος, με ένα κρύο ντους ή χρησιμοποιώντας παγωμένες πετσέτες.

Ηλιακά εγκαύματα
To ηλιακό έγκαυμα εμφανίζεται με επώδυνη ερυθρότητα του δέρματος μετά από  υπερέκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Η έκθεση στον ήλιο είναι περισσότερο επιβλαβής  μεταξύ 10.00 και 16.00.
Παραμένετε υπό σκιά (ομπρέλα, δέντρα κλπ) ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες, φοράτε άνετα μακρυμάνικα πουκάμισα και μακριά παντελόνια, καπέλο με φαρδύ γείσο γύρω-γύρω, που να καλύπτει πρόσωπο, αυτιά και αυχένα, γυαλιά ηλίου με ποιοτικούς φακούς που προσφέρουν προστασία έναντι της UVA και της UVB ακτινοβολίας.
Χρησιμοποιείτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF τουλάχιστον 15, εφαρμόστε το πριν εκτεθείτε στον ήλιο  και ανανεώστε τουλάχιστον ανά 2 ώρες ή μετά από κολύμπι ή εφίδρωση.
Τα μέτρα αυτά πέρα από το ηλιακό έγκαυμα προλαμβάνουν και τον καρκίνο του δέρματος.
 Αν πάθετε ηλιακό έγκαυμα κάντε ένα δροσερό ντους, εφαρμόστε τοπικά ψυχρές κομπρέσες και γέλη αλόης ή λοτιόν καλαμίνης για ενυδάτωση και ανακούφιση του δέρματος.

Για τον πόνο χρησιμοποιήστε παρακεταμόλη.
Αν το έγκαυμα είναι πολύ επώδυνο, συνοδεύεται από φουσκάλες ή στοιχεία επιμόλυνσης αναζητείστε ιατρική βοήθεια.

Δήγματα εντόμων
Τσιμπήματα από κουνούπια, μέλισσες, σφήγκες και μέδουσες μας θυμίζουν συχνά πως κάνουμε διακοπές στη φύση.

Ένα δήγμα εντόμου δυνατόν να είναι επώδυνο και να συνοδεύεται από κνησμό για ημέρες. Συνήθως είναι αθώο, ενώ σπανίως προκαλεί απειλητική για τη ζωή αντίδραση.
Αν γνωρίζετε πως είστε σοβαρά αλλεργικός σε τσιμπήματα εντόμων καλό θα είναι να έχετε μαζί σας μια ένεση αδρεναλίνης η οποία μπορεί να αποβεί σωτήρια.
Αν σας τσιμπήσει κάποιο έντομο αφαιρέσετε με προσοχή το κεντρί, ξεπλύνετε την πάσχουσα περιοχή με σαπούνι και νερό, τοποθετήστε παγάκια, τυλιγμένα σε μια πετσέτα, για 10-20 λεπτά στην πάσχουσα περιοχή, για να μειώσετε τον πόνο και τη φλεγμονή.

Αν το δήγμα είναι επώδυνο ή υπάρχει οίδημα χρησιμοποιήσετε αναλγητικά, όπως παρακεταμόλη και εφαρμόσετε κρέμα με αντισταμινικό ή υδροκορτιζόνη.
Επίσης δυνατόν να χρησιμοποιήσετε κάποιο αντισταμινικό χάπι για να περιοριστεί η αντίδραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα