Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Δίαιτα για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού

Οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την ανάγκη για επαρκή ενυδάτωση (πρόσληψη υγρών), εφόσον οι απώλειες υγρών μέσω εφίδρωσης επιβάλλουν την άμεση αναπλήρωσή τους.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Γεωργία Καπώλη Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc.

Η επαρκής κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε υγρά είναι αναγκαία όλο το χρονικό διάστημα αν αναλογιστούμε ότι το 50-60% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό. Η επαρκής ενυδάτωση είναι σημαντική αν αναλογιστούμε τον ιδιαίτερο ρόλο του νερού στις βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος:
• Τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών, οξυγόνου, ορμονών, ενζύμων και γλυκόζης στα κύτταρα.
• Την αποβολή τοξινών και άχρηστων ουσιών από το σώμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι χωρίς νερό δεν αντέχουμε παραπάνω από τρεις ημέρες.

Το σώμα μας χρειάζεται δύο λίτρα υγρών την ημέρα, καθώς

τόση είναι η ποσότητα του νερού που χάνουμε καθημερινά μέσω των άδηλων απωλειών (δέρμα και πνεύμονες), μέσω του ιδρώτα, των ούρων και των κοπράνων.

Τι προβλήματα θα έχω αν δεν προσλαμβάνω επαρκή υγρά.
Η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών έχει παρενέργειες.

Μειώνεται ο όγκος του πλάσματος του αίματος με αποτέλεσμα την ανεπαρκή τροφοδότηση του σώματος με αίμα και οξυγόνο.
Χωρίς νερό, ο εγκέφαλος, οι μύες, και τα άλλα όργανα του σώματος δε μπορούν να λειτουργήσουν σωστά.

 
Τα συμπτώματα είναι κόπωση, δυσκοιλιότητα, κυκλοφορικά προβλήματα, μυϊκές κράμπες και θερμοπληξίας, διαταραχή συγκέντρωσης και μνήμης.

Γιατί το καλοκαίρι είναι απαραίτητη η ενυδάτωση:
Το καλοκαίρι είναι αυξημένες οι απώλειες υγρών μέσω της εφίδρωσης. Σ

υγκεκριμένα, μία απώλεια υγρών ίση με 2% επί του σωματικού μας βάρους αρκεί για να αρχίσει να μειώνεται η απόδοσή και η αντοχή μας.

Η ενυδάτωση επιτυγχάνεται μόνο με την κατανάλωση νερού;
Η απάντηση βρίσκεται όχι μόνο στην κατανάλωση νερού, αλλά και σε τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (π.χ. καρπούζι, πεπόνι, καρότα, μαρούλι, ντομάτα, μπρόκολο, μήλα, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, γιαούρτι, γάλα, χυμοί).
Ωστόσο, το νερό δεν αποτελεί το μόνο υγρό για την ενυδάτωση του οργανισμού.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, τα ροφήματα με καφεΐνη συμβάλλουν στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε υγρά παρόμοια με τα μη καφεϊνούχα ροφήματα.
Μία εναλλακτική πρόταση του νερού αποτελούν τα παγωμένα ροφήματα (π.χ. τσάι), τα οποία αποτελούν τους καλοκαιρινούς μήνες έναν απολαυστικό και γευστικό τρόπος για ενυδατωθούμε χωρίς να επιβαρυνόμαστε με θερμίδες και ζάχαρη.
Συγκεκριμένα, η καθημερινή κατανάλωση 3-4 ποτηριών τσάι καλύπτουν το 1/3 των αναγκών του οργανισμού σε υγρά.

Ενυδατωθείτε και αδυνατίστε με αντιοξειδωτικά: Όταν το ρόφημα το οποίο επιλέγουμε για να ενυδατωθούμε είναι πλούσιο και σε αντιοξειδωτικές ουσίες, το όφελος για τον οργανισμό μας είναι διπλό.

Η υψηλή περιεκτικότητα του πράσινου τσαγιού σε αντιοξειδωτικά κατεχίνες βοηθάει τόσο στην αποβολή τοξινών από το σώμα όσο και στον έλεγχο του σωματικού βάρους.
Σύμφωνα με έρευνες, οι κατεχίνες ενισχύουν το μεταβολισμό, αυξάνοντας τις καθημερινές καύσεις του οργανισμού.

Μελέτες που περιλάμβαναν χορήγηση αφεψήματος πράσινου τσαγιού έδειξαν πως θα μπορούσε να αυξήσει κατά 3%-4% την ενέργεια που καταναλώνουμε καθημερινά, δηλαδή καθιστά τον ανθρώπινο μεταβολισμό ικανό να «καίει» περίπου 67 θερμίδες επιπλέον τη μέρα.
Πράσινο δροσερό χτύπημα στο λίπος!

Η συστηματική κατανάλωση πράσινου τσαγιού (3-4 ποτήρια καθημερινά) συνδέεται όχι μόνο με τη μείωση του σωματικού βάρους αλλά και με τη μείωση του κοιλιακού λίπους, παράγοντα κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Όπως έδειξε έρευνα που διεξήχθη από τους Tomonori et al και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Obesity», οι άνδρες που έπιναν 6 φλιτζάνια πράσινο τσάι για χρονικό διάστημα 12 εβδομάδων είχαν 2,5% απώλεια σωματικού βάρους, ενώ οι γυναίκες έχασαν 3cm από την περιφέρεια της μέσης, χωρίς αλλαγή των άλλων συνηθειών τους.

TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ:
➢ Πίνετε τουλάχιστον 8-12 ποτήρια υγρών (νερό, χυμοί, γάλα, πράσινο τσάι)
➢ Καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε νερό όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.
➢ Αποφύγετε τα βαριά μαγειρεμένα φαγητά (όσπρια, κοκκινιστά, τηγανιτά, φαγητά με κρέμα γάλακτος)
➢ Το μεσημέρι που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές μπορείτε να τρώτε κάτι ελαφρύ και το κυρίως γεύμα το καταναλώνετε το βράδυ
➢ Αποφύγετε τα καρυκεύματα και τα μπαχαρικά.




πηγή: www.life2day.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα