Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Κυριακή, 6 Ιουλίου 2014

Κεράσια: Ο πορφυρός θησαυρός

Ένα κεράσι έχει μόνο 4 θερμίδες αλλά μεγάλη περιεκτικότητα σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες 

Ιδιαίτερη θέση στις γευστικές προτιμήσεις μικρών και μεγάλων κατέχουν τα κεράσια αν και είναι φρούτα που είναι διαθέσιμα για μικρό χρονικό διάστημα.
Μπορεί να είναι μικρά σε μέγεθος, αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι έχουν μεγάλη θρεπτική αξία.
 
Αυτά τα πορφυρά φρούτα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ενώ ταυτόχρονα είναι φτωχά σε θερμίδες.
 

Ένα κεράσι αποδίδει 4 θερμίδες, ενώ μια μερίδα (100 γραμμάρια) αποδίδει γύρω στις 33 θερμίδες. «Τα κεράσια έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες όπως κάλιο, βιταμίνη C και καροτενοειδή, αλλά και σε ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση όπως ανθοκυανίνες και κερσετίνη», επισημαίνει η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος κ. Αστερία Σταματάκη, Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση κερασιών στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να βοηθήσει σε πολλές καταστάσεις, όπως η αϋπνία.
Τα βύσσινα, που είναι ένας από τους δύο τύπους κερασιών που υπάρχουν, είναι από τις λίγες τροφές που περιέχουν μελατονίνη, μια ορμόνη η οποία μπορεί να κατεβάζει τη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος.
Βάσει μελετών, άτομα που κατανάλωναν συμπυκνωμένο χυμό βύσσινου είχαν καλύτερο ύπνο.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η μελατονίνη στο χυμό του βύσσινου απορροφάται καλά και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν εναλλακτικό συμπλήρωμα μελατονίνης.
 

Επιπρόσθετα, η κατανάλωση κερασιών μπορεί να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση καθώς τα γλυκά κεράσια περιέχουν μεγάλες ποσότητες καλίου.
Το κάλιο   συμβάλλει στην μείωση της πίεσης κυρίως λόγω της δράσης του ως ανταγωνιστής του νατρίου.
Ένα φλιτζάνι κεράσια  περιέχει το ίδιο ποσό καλίου με μια μικρή μπανάνα και ταυτόχρονα εφοδιάζει τον οργανισμό και με κερσετίνη, μια αντιοξειδωτική ουσία  που “χαλαρώνει” τα αγγεία μας.

Τα κεράσια φαίνεται να είναι ωφέλιμα και σε περιπτώσεις ουρικής αρθρίτιδας.
Ένας μεγάλος αριθμός μελετών δείχνει ότι η κατανάλωση περίπου 2 φλιτζανιών κερασιών ημερησίως (ή η αντίστοιχη ποσότητα χυμού) μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα κατά 15%  και επιπρόσθετα να μειωθεί και η CRP (δείκτης φλεγμονής).

Όπως προαναφέρθηκε, τα γλυκά κεράσια είναι πλούσια σε β-καροτενοειδή, βιταμίνη C, ανθοκυανίνες και κερσετίνη.
Όλες αυτές οι ουσίες δρουν εν συνεργεία για την καταπολέμηση του καρκίνου.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η ανθοκυανίνη κυανιδίνη ίσως εμποδίζει γενετικές μεταλλάξεις  που οδηγούν στην ανάπτυξη καρκίνου και καταστέλλει τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.
Το έντονο χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα των κερασιών οφείλεται στις ανθοκυανίνες.
Η περιεκτικότητα των κερασιών σε ανθοκυανίνες εξαρτάται από το βαθμό ωρίμανσης των φρούτων. Όσο πιο ώριμα και σκουρόχρωμα είναι τα κεράσια, τόσο μεγαλύτερη η συγκέντρωση των αντιοξειδωτικών.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στα βύσσινα προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται μετά την έντονη άσκηση, και οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the International Society of Sports Nutrition, οι δρομείς που κατανάλωναν 680 γραμμάρια χυμό βύσσινο ημερησίως (480 kcal) για 7 μέρες πριν από έναν αγώνα μεγάλων αποστάσεων, αλλά και τη μέρα του αγώνα, ανέφεραν λιγότερους πόνους .

Επίσης, η κατανάλωση κερασιών βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, αφού περιέχουν μεγάλες ποσότητες οργανικών οξέων και φυτικών ινών.
Τα κεράσια εμφανίζουν και  διουρητική δράση, η οποία τα καθιστά σύμμαχους της καλής λειτουργίας του ουροποιητικού συστήματος.  
«Μια άλλη δράση των ανθοκυανινών των κερασιών είναι ότι αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή της ινσουλίνης από το πάγκρεας, δηλαδή μπορεί να βοηθούν στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη», τονίζει η κ. Α. Σταματάκη.

Άλλες σημαντικές ιδιότητες των κερασιών είναι η ανακουφιστική τους δράση στους ρευματικούς πόνους και η αντισηπτική τους δράση ενάντια σε φλεγμονές και λοιμώξεις.
Ακόμη, η κατανάλωση αυτών των μικρών φρούτων συμβάλλει  στην πρόληψη της δημιουργίας πλάκας των δοντιών, άρα και της τερηδόνας.

Εν κατακλείδι, τα αγαπημένα μας κεράσια εκτός τη γευστική ικανοποίηση που μας δίνουν, μας εφοδιάζουν χρήσιμα θρεπτικά συστατικά για τη θωράκιση της υγείας και επιπρόσθετα είναι πολύ καλή επιλογή για άτομα που κάνουν δίαιτα αφού έχουν μικρή θερμιδική απόδοση ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν το αίσθημα  του κορεσμού.
 
 
 
 
 
πηγή: potothema.gr Σοφία Νέτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα