Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Γκουαρανά: Το εξωτικό τονωτικό που μας αδυνατίζει

Το Γκουαρανά καταστέλλει την όρεξη και βοηθά τους ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος.
 

Πρόκειται για ένα θάμνο της οικογένειας Sapindaceae του γένους Paullinia cupana και ευδοκιμεί στην Βενεζουέλα και στην βόρεια Βραζιλία.
 
Παράγει πλούσιους μικρούς κόκκους σε έντονο κόκκινο χρώμα.
Οι πρωτόγονες φυλές του Αμαζονίου είχαν προσδώσει στο φυτό αυτό θαυματουργικές ιδιότητες όσον αφορά την τόνωση του οργανισμού.

Οι καρποί του γκουαρανά περιέχουν περισσότερη καφεΐνη από οποιοδήποτε άλλο φυτό στον κόσμο (συνολικά γύρω στα 60 φυτά περιέχουν καφεΐνη).
Η περιεκτικότητά του σε καφεΐνη είναι περίπου τέσσερις φορές περισσότερη από ότι στον καφέ.
Περιέχει επιπλέον ίχνη θεοβρωμίνης, θεοφυλλίνης και άλλα αλκαλοειδή της ομάδας των ξανθινών.
Το γκουαρανά ενεργεί ως διεργετικό για το νευρικό σύστημα αυξάνει το καρδιακό ρυθμό και κατά συνέπεια τον μεταβολικό ρυθμό.
Λόγω της καφεΐνης που περιέχει καταστέλλει την όρεξη με αποτέλεσμα να βοηθά τα άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Επιστημονικές έρευνες που ακολούθησαν απέδειξαν ότι οι ιδιότητες που έχει το εκχύλισμα του γκουαράνα οφείλονται βασικά στην καφεΐνη που περιέχει.
Είναι όμως πιο έντονες λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε καφεΐνη γεγονός που επιβάλλει να γίνεται η κατανάλωση με πολύ μεγαλύτερη προσοχή προς αποφυγή των δυσάρεστων επιπτώσεων της κατάχρησης. 
Όπως και η καφεΐνη η υπερβολική δόση του γκουαρανά είναι δυνατό να παρουσιάσει αρνητικές παρενέργειες, όπως αϋπνία, άγχος, υπερκινητικότητα .
Μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιοπάθεια.

Το γκουαρανά δεν θα πρέπει να συνδυάζεται με:
  • Αλκοόλ: Μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, πονοκέφαλο και ταχυκαρδία, επειδή το αλκοόλ μειώνει την ταχύτητα μεταβολισμού της καφεΐνης.
  • Ορισμένα φάρμακα (π.χ. για το άσθμα, την κατάθλιψη, τον διαβήτη και τις καρδιοπάθειες, αντιπηκτικά, αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά και χάπια οιστρογόνων), γιατί καθυστερούν επίσης τη διάσπαση της καφεΐνης από τον οργανισμό προκαλώντας ίδια αποτελέσματα με το αλκοόλ: αυξημένη νευρικότητα, πονοκέφαλο και ταχυκαρδία.
  • Διεγερτικές ουσίες, όπως αμφεταμίνες, το φυτικό συστατικό εφεδρίνη (δρα σαν τις αμφεταμίνες και ενίοτε συνυπάρχει με το γκουαρανά) και νικοτίνη.

Με την συνεργασία της Ιωάννας Βασιλακοπούλου, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΒSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πάτρας, Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας(www.logodiatrofis.gr)
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα