Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2014

Το «μυστικό» για να ρίξετε την πίεσή σας

Μικρότερη πίεση έχουν όσοι την παρακολουθούν μόνοι τους στο σπίτι

Το πιεσόμετρο φαίνεται πως δε μετρά μόνο την πίεση, αλλά και τη ρίχνει, αρκεί να το χρησιμοποιεί ο ίδιος ο ασθενής!


Οι άνθρωποι με υπέρταση που την παρακολουθούν τακτικά οι ίδιοι στο σπίτι τους με το πιεσόμετρο, έχουν συνήθως λιγότερη αρτηριακή πίεση σε σχέση με όσους τη μετράνε μόνο στον γιατρό, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ. Κατρίν Ούλιγκ του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Ταφτς στη Βοστόνη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) 52 επιστημονικές μελέτες πάνω στο ζήτημα.
Στην έρευνα συμμετείχε ο ελληνικής καταγωγής γιατρός Γιώργος Κίτσιος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Lahey της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ταφτς (απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης).
 

Η ανάλυση έδειξε ότι όσοι τη μετρούν τελείως μόνοι τους, έχουν συστολική πίεση (ο μεγαλύτερος αριθμός) μικρότερη κατά 3,9 Hg, ενώ και η διαστολική πίεσή τους (ο χαμηλότερος αριθμός) είναι μικρότερη κατά 2,4 mm Hg, σε σχέση με όσους δε χρησιμοποιούν το πιεσόμετρο στο σπίτι.

Αν μάλιστα η παρακολούθηση της πίεσης στο σπίτι με το πιεσόμετρο γίνεται με τη βοήθεια κάποιου άλλου (πχ συγγενούς), τότε τα οφέλη μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερα:
Η συστολική πίεση, μετά από έναν χρόνο, εμφανίζεται μειωμένη κατά 3,4 έως 8,9 mm Hg, ενώ η διαστολική είναι μειωμένη κατά 1,9 έως 4,4 mm Hg, έναντι όσων απλώς τη μετρούν στον γιατρό.

Ακόμα και μια μικρή υποχώρηση της αρτηριακής πίεσης συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό, όπως επισήμαναν οι ερευνητές. Υψηλή συνήθως θεωρείται η πίεση όταν είναι πάνω από 140 (συστολική)- 90 (διαστολική) mm Hg ή απλούστερα 14/9.
Περίπου ένας στους τρεις ενηλίκους έχει πίεση πάνω από το κανονικό.
 

Πάντως οι ερευνητές επισήμαναν πως σε μερικούς αγχώδεις ανθρώπους η χρήση του πιεσόμετρου μπορεί να φέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή να ανεβάσει τις μετρήσεις τους, με τον ίδιο περίπου τρόπο που η επίσκεψη στο γραφείο του γιατρού μπορεί να αγχώσει ορισμένους και να ανεβάσει πρόσκαιρα την πίεσή τους.

Από την άλλη, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν εύκολα να μάθουν να χρησιμοποιούν το πιεσόμετρο και να βλέπουν έτσι άμεσα ποια επίπτωση έχει στην πίεσή τους ένα φαγητό ή η σωματική άσκηση στο σπίτι, με τον ίδιο τρόπο που όταν κάποιος ελέγχει τακτικά το βάρος του στη ζυγαριά, μπορεί να χάσει κιλά πιο εύκολα.
 
 
 
πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα