Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Acai berries: η νέα διατροφική εμμονή

Συγκαταλέγονται ανάμεσα στις σούπερ τροφές για την υγεία και αποτελούν πλέον διατροφική εμμονή, αφού βοηθούν και στο αδυνάτισμα.
 
 
Πόσο θαυματουργά είναι στην πραγματικότητα;Αν και ο ισχυρισμός ότι τα εν λόγω μούρα έχουν θεραπευτικές ιδιότητες κρίνεται αδύναμος, η αλήθεια είναι ότι οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες είναι ευεργετικές για τη υγεία μας.
Το συγκεκριμένο φυτό το βρίσκει κανείς στην Κεντρική και Νότια Αμερική και ο καρπός του, αν και μοιάζει με σταφύλι, είναι στρογγυλός και σκούρου χρώματος μπλε-μωβ. 
 
Τα αντιοξειδωτικά χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, η οποίες είναι επιβλαβής για τα κύτταρα μας.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2006 στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, τα αντιοξειδωτικά των acai berries είναι εξαιρετικά ισχυρά για την καταπολέμηση συγκεκριμένων μορφών των ελεύθερων ριζών.
Μάλιστα ο χυμός τους περιέχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά από ότι οι χυμός πορτοκαλιού, μήλου, κράμπερι και το παγωμένο τσάι.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, τα acai berries είναι πιθανό να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αφού διαπιστώθηκε ότι αναστέλλουν κάποια προ-φλεγμονώδη ένζυμα.
 
Αυτό όμως που κάνει πιο ενδιαφέροντα τα acai berries, είναι ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, είναι πιθανό να προσφέρουν και αντικαρκινικές ιδιότητες σε άτομα που τα καταναλώνουν τακτικά.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα διαπίστωσαν σε πείραμα ότι ένα ποσοστό  35% – 86% των ανθρώπινων κυττάρων λευχαιμίας καταστράφηκαν από αυτά τα αντιοξειδωτικά όταν εφαρμόστηκαν στα κύτταρα  στο  απομονωμένο περιβάλλον του εργαστηρίου.
 
«Για τα εν λόγω φρούτα έχουν διεξαχθεί δεκάδες έρευνες, καθότι έχουν ιδιαίτερα πυκνή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά κυρίως ανθοκυανίνες, ενώ έχει βρεθεί ότι η  σύστασή τους περιλαμβάνει  σε ένα μικρό ποσοστό ρεσβερατρόλη, την ουσία δηλαδή στην οποία οφείλεται η καρδιοπροστατευτική δράση των σταφυλιών και του κρασιού.
Παράλληλα παρέχουν σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών.
Η κατανάλωσή τους έχει θεωρηθεί βοηθητική ενάντια σε ποικίλα προβλήματα υγείας, όπως αρθρίτιδα, απώλεια μνήμης, υψηλή χοληστερόλη, κυρίως λόγω των αντιοξειδωτικών τους, που παρουσιάζουν μάλιστα και σημαντική βιοδιαθεσιμότητα.
Ωστόσο απαιτούνται περισσότερες έρευνες για την επιβεβαίωση των εξειδικευμένων τους αυτών δράσεών τους» καταλήγει η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Βάσια Καρπαθίου.
 





πηγή: faysbook.gr Γράφτηκε από 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα