Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

10 tips για τη δίαιτα, που δεν έχετε ξανακούσει

Να τρώτε λιγότερο λίπος, να μετράτε τις θερμίδες, να κάνετε περισσότερη άσκηση...
Τα έχετε ακούσει χιλιάδες φορές.
Άραγε, ισχύουν ή όχι;
Στα όσα ακολουθούν θα διαβάσετε ό,τι νεότερο σχετικά με τις δίαιτες. 

Παγκοσμίως αντιμετωπίζουμε μια επιδημία παχυσαρκίας και το να χάσουμε βάρος δεν είναι μόνο μία προσωπική ανάγκη για να δείχνουμε πιο όμορφοι, αλλά και μία συνεχής προτροπή από γιατρούς και άλλους επιστήμονες ώστε να παραμείνουμε υγιείς.
Η αλήθεια είναι όμως ότι το να αδυνατίσουμε είναι πάντα ένα δύσκολο εγχείρημα.
Χρειάζεται προσπάθεια, αλλά κυρίως γνώση όλων των μυστικών που θα μας βοηθήσουν να τα καταφέρουμε. 

1. Μη μετράτε θερμίδες
Δεν παίζει ρόλο πόσες θερμίδες καταναλώνουμε, αλλά πόσες αποθηκεύονται στην πραγματικότητα στο σώμα μας.
Έρευνα από το Pomona College των Η.Π.Α. συμπεραίνει ότι όσο πιο δύσκολο είναι για τον οργανισμό μας να αφομοιώσει τα όσα καταναλώνουμε με τόσο λιγότερες θερμίδες επιβαρυνόμαστε τελικά.
Τα ωμά ή μη επεξεργασμένα τρόφιμα και αυτά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ίνες, καθώς και το κρέας που δεν είναι παραμαγειρεμένο (σενιάν), απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια από τον οργανισμό για να απορροφηθούν και μας δίνουν λιγότερες θερμίδες τελικά.
Έτσι, αν εστιάσουμε σε τρόφιμα πρωτεϊνούχα, ωμά, ολικής άλεσης, θα χορτάσουμε και θα χάσουμε και βάρος.

2. Κρατάτε τα κακά βακτήρια μακριά
Σύμφωνα με έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να χάσουν κιλά έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση συγκεκριμένων βακτηρίων στο έντερό τους (τα λεγόμενα firmicutes).
Αυτά καταφέρνουν να «ελκύουν» κατά κάποιον τρόπο τις θερμίδες από τα φαγητά.
Πράγμα που σημαίνει ότι αν έχουμε τέτοια βακτήρια στο έντερό μας, το κάθε γεύμα μας «φορτώνει» με περισσότερες θερμίδες από ό,τι αν το έτρωγε κάποιος με λιγότερα τέτοια βακτήρια «φιλικά» στις θερμίδες.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν κάποιαπροβιοτικά που οι ειδικοί θα μπορούσαν να μας συστήσουν να πάρουμε για να τα εξουδετερώσουμε, αλλά έχει βρεθεί ότι τα εν λόγω βακτήρια τρέφονται από τα επεξεργασμένα, πολύ λιπαρά, αλατισμένα, γλυκά τρόφιμα, οπότε όσο τα αποφεύγουμε έχουμε διπλό κέρδος: γλιτώνουμε από τις θερμίδες με τις οποίες θα μας επιβάρυναν και μειώνουμε τον αριθμό των εν λόγω «παχυντικών» βακτηρίων.

3. Αυξήστε το καφέ σας λίπος
Ένας από τους λόγους για τους οποίους παχαίνουμε μεγαλώνοντας είναι ότι η δραστηριότητα σε έναν τύπο λίπους που λέγεται καφέ λίπος μειώνεται.
Αντίθετα με το λευκό λίπος, το καφέ λίπος καίει θερμίδες και έτσι αυξάνει τον μεταβολισμό μας.
Το πώς θα το επαναδραστηριοποιήσουμε είναι κάτι που καταλαμβάνει μεγάλο χώρο στην έρευνα κατά της παχυσαρκίας.
Μέχρι τώρα έχει βρεθεί ότι θα μας βοηθήσει ένα κρύο ντους, όπως επίσης και η μελατονίνη που εκκρίνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας στην Ισπανία.
Επίσης, τα κεράσια, τα αμύγδαλα, οι ηλιόσποροι και το κόλιαντρο περιέχουν μικρές ποσότητες μελατονίνης και θα μπορούσαν να αυξήσουν λίγο τα ποσοστά της στον οργανισμό μας, αν τα καταναλώνουμε τακτικά.  
Φυσικά, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι παρ’ όλα αυτά τίποτα δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο ο ύπνος.

 
4. Κόψτε τη γυμναστική στο μισό
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης εξεπλάγησαν όταν ανακάλυψαν ότι όσοι γυμνάζονταν 30΄ τη μέρα έχαναν περισσότερο βάρος από όσους πέρναγαν 60΄ στο γυμναστήριο.
Αυτό συνέβαινε επειδή αυτοί που γυμνάζονταν για λιγότερη ώρα ήταν πιο ξεκούραστοι και στη συνέχεια μπορούσαν να κάνουν και άλλα πράγματα, όπως το να πάνε βόλτες, να κάνουν ποδήλατο ή να χρησιμοποιήσουν τις σκάλες αντί για το ασανσέρ.

5. Μη νομίζετε ότι η γυμναστική αδυνατίζει απαραίτητα
Ναι, παίζει κάποιο ρόλο, αλλά έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν δείχνει ότι όσοι πιστεύουν ότι η γυμναστική είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσουμε βάρος τείνουν να ζυγίζουν περισσότερο από όσους δεν έχουν τέτοια γνώμη και θεωρούν ότι το να αλλάξουν τη δίαιτά τους θα τους βοηθήσει περισσότερο.
Όταν, προσπαθώντας να χάσουμε βάρος, αυξάνουμε την άσκηση, συχνά επιβραβεύουμε τον εαυτό τους με επιπλέον θερμίδες ή υπερεκτιμούμε το πόσες θερμίδες έχουμε κάψει και τρώμε περισσότερο, γεγονός που οδηγεί στα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Για να στεφθεί με επιτυχία η προσπάθειά μας για απώλεια βάρους, πρέπει να γυμναζόμαστε τακτικά, αλλά και να προσέχουμε τι τρώμε, ώστε να έχουμε το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. 

6. Μακριά από τη φρουκτόζη
Όσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότεροι επιστήμονες που ασχολούνται με το αδυνάτισμα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι τόσο το λίπος που μας παχαίνει όσο η ζάχαρη.
Συγκεκριμένα, έχουν βάλει στο στόχαστρο τη φρουκτόζη, για την οποία εξηγούν ότι δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα αν καταναλώναμε μόνο λίγη, αλλά στις μέρες μας το παρακάνουμε και το συκώτι μας τείνει να τη μετατρέπει σε λίπος όταν το παραφορτώνουμε με φρουκτόζη. Περιέχεται σε φρούτα, χυμούς, light τρόφιμα και αλλού.
Όσο για τα φρούτα, δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί οι φυτικές ίνες, τις οποίες περιέχουν σε αφθονία, βοηθούν τον οργανισμό να την κάψει ευκολότερα και σταδιακά.
Με τα υπόλοιπα τρόφιμα που την περιέχουν όμως αυτό δεν ισχύει, οπότε καλό είναι να διαβάζουμε τις ετικέτες πριν καταναλώσουμε συσκευασμένα τρόφιμα, τονίζει ο David Gillespie, συγγραφέας του «The Sweet Poison Quit Plan» (εκδόσεις Penguin). 

 
7. Μη χουζουρεύετε τα Σαββατοκύριακα
Διαβάσατε ήδη ότι η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά τη δίαιτα και ευνοεί την αύξηση του βάρους.
Νεότερες έρευνες τονίζουν όμως ότι δεν είναι μόνο η ποσότητα του ύπνου που παίζει ρόλο, αλλά και το πότε τον απολαμβάνουμε.
Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν ότι οι άνθρωποι που δεν ακολουθούν σταθερό ωράριο ύπνου (συμπεριλαμβανομένων και όσων χουζουρεύουν περισσότερο τα Σαββατοκύριακα) έχουν περισσότερα κιλά από όσους διατηρούν ένα σταθερό πρόγραμμα. 

8. Να θυμάστε: Το στομάχι σας δεν ξέρει να μετράει
Ένας από τους ερευνητές που ασχολούνται με τη δίαιτα και τη διατροφή, ο Αμερικανός δρ. Brian Wansink από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ, ανακάλυψε ότι οι πολύ μικρές ποσότητες από σνακ, π.χ. 5 με 6 πατατάκια ή 2 με 3 κομματάκια σοκολάτα, μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη-επιθυμία μας για junk ή comfort food τόσο όσο ποσότητες 10 φορές μεγαλύτερες. Το κόλπο είναι να τρώμε μια μικρή ποσότητα από κάτι τέτοιο και στη συνέχεια να απασχολούμαστε με κάτι άλλο για 15΄.
Αμέσως μετά θα παρατηρούμε ότι η επιθυμία-ανάγκη μας θα έχει φύγει. 

9. Κάντε τα όλα γρήγορα
Δεν προλαβαίνετε να πάτε στο γυμναστήριο σήμερα;
Δεν πειράζει.
Κάντε ό,τι έχετε να κάνετε σε πολύ γρήγορο ρυθμό.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα διαπίστωσαν ότι όσοι δεν πάνε στο γυμναστήριο καίνε περισσότερες θερμίδες αν θέσουν ως στόχο να κάνουν τα πάντα γρηγορότερα.
Γυναίκες που ακολούθησαν αυτό το μοντέλο βρέθηκε ότι ήταν σαν να έκαναν γυμναστική για 144΄ την εβδομάδα, 6΄ μόνο λιγότερο από τα 150΄ την εβδομάδα που συστήνει η επίσημη αμερικανική οδηγία.

10. Γεμίστε αλλιώς το κενό σας  
Ο γιατρός Deepak Chopra, στο βιβλίο του «What Αre Υou Ηungry For?» (εκδόσεις Rider), εξηγεί ότι πολλές φορές, επειδή είμαστε δυστυχισμένοι με τη ζωή μας, τον σύντροφό μας, τη δουλειά μας, τείνουμε να γεμίζουμε το κενό που νιώθουμε με φαγητό, φαγητό που θα μας παρηγορήσει χωρίς καν να πεινάμε.
Αυτό που μας προτείνει είναι να τολμήσουμε αλλαγές που θα βελτιώσουν τη διάθεσή μας. Θα μπορούσαμε π.χ. να κάνουμε τα αντίθετα από ό,τι κάνουμε συνήθως.
Να μετατρέψουμε τα βαρετά σε ενδιαφέροντα, από το ντύσιμό μας μέχρι τις συζητήσεις που κάνουμε με τους διπλανούς μας.
Να κάνουμε τη δουλειά μας διασκέδαση, αφήνοντας όσα δεν μας αρέσουν και αντικαθιστώντας τα με όσα μας τραβούν το ενδιαφέρον.
Να αλλάξουμε τα παθητικά σε δραστήρια.
Για παράδειγμα, να ξεκινήσουμε μία ελαφριά άσκηση, π.χ. περπάτημα, είναι καλύτερο και πιο αποτελεσματικό από το να ευχόμαστε να αδυνατίσουμε με ένα θαύμα.
Ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά:
«Αν βρείτε έναν καλύτερο τρόπο για να είστε ευτυχισμένοι, το σώμα σας θα επιστρέψει στην ισορροπία του». 


Πηγή: Κέντρο Διατροφικής Αγωγής, Χάρης Δημοσθενόπουλος κλινικός διαιτολόγος–βιολόγος 
 
 
πηγή: www.boro.gr/
 
 
AdTech Ad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα