Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Spiroulina.


Βασικός ο ρόλος της, στην υγεία του ανθρώπου.

Τροφή του μέλλοντος ?

Προθάλαμος για επιστροφή στην φύση ?

Απαραίτητο συμπλήρωμα του σύγχρονου ανθρώπου ?

Για τίποτα από όλα αυτά και απλά σαν μόδα όπως ήρθε θα φύγει ?

Διαβάζοντας στην συνέχεια σίγουρα θα προβληματιστείτε, γιατί απλά πολύ εύκολα θα διαγράψετε το τελευταίο ερώτημα και θα προβληματιστείτε για τα τρία πρώτα.

 
Τι είναι λοιπόν η ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ ( Spiroulina )
Η σπιρουλίνα (Spirulina) είναι γένος (βρώσιμων) κυανοβακτιρίων.

Γνωστότερα είδη είναι η Spirulina maxima (απαντά κυρίως σε Αφρική και Ευρώπη) και η Spirulina platensis (απαντά κυρίως στην Κεντρική και Νότια Αμερική).

Παλαιότερα το γένος Spirulina ταυτιζόταν με το γένος Arthrospira, πρόσφατες μελέτες όμως δείχνουν ότι δεν έχουν στενούς δεσμούς και ότι το γένος Arthrospira είναι μονοφυλετική ομάδα.

Εναλλακτικά ονόματα που χρησιμοποιούνται γενικά για την σπιρουλίνα είναι Spirulina fusiformis; Spirulina maxima, Spirulina platensis.

Απλοϊκά είναι ένα γαλαζοπράσινο φύκι του γλυκού νερού, που το χρώμα του το οφείλει στην χλωροφύλλη και στην φυκοκυανίνη.

Το φύκι αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνες, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ενώ περιέχει λιπαρά οξέα, γ-λινολενικο οξύ ( GLA )πολυσακχαρίτες, σουλφαλιπιδια, γλυκολιπιδια και χλωροφύλλη που θεωρείται και το βασικότερο συστατικό της.

Η συνισταμένη όλων αυτών είναι σημαντικά ωφέλει για τον οργανισμό και επιπρόσθετα με έντονες αντιοξυδοτικές δράσεις.

 
Χλωροφύλλη το κύριο συστατικό της Spiroulina.
Πιθανά σε όλους μας να μην είναι γνωστή η αξία της χλωροφύλλης στον οργανισμό, όμως επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι παίζει ένα ρολό τόσο σημαντικό, όσο περίπου ότι και το αίμα.

Η διαφορά είναι ότι στο αίμα συναντάμε το σίδηρο ενώ στην χλωροφύλλη το μαγνήσιο.

Η χλωροφύλλη ουσιαστικά βοηθά τον οργανισμό στην αναδόμηση των ιστών κάθε οργάνου ( Ανάπλαση των κυττάρων ) και συστήματος που δυστυχώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν την συμπεριλαμβάνει σχεδόν καθόλου στην διατροφή του.

Τέλος η χλωροφύλλη βοηθά την απορρόφηση των ουσιών από το έντερο, που είναι σημαντικός παράγοντας της αφομοίωσης των θρεπτικών, ιαματικών ουσιών που του χορηγούμε.

 
Που ωφελεί η σπιρουλίνα (Spirulina) τον οργανισμό ?

Πέραν από την πληθώρα των βιταμινών που περιέχει και των άλλων ιαματικών ουσιών, ομαλοποιεί το γαστρεντερικό με την χλωροφύλλη σε ότι αφορά την απορρόφηση τροφής και ιαμάτων.

Αυτό σαν αποτέλεσμα έμμεσο έχει να μην μετατρέπονται τα λιπαρά σε κορεσμένα, ( Συσσώρευση λίπους, πάχος ) αφενός, ενίσχυση του ανοσοποιητικού και ομαλοποίηση του μεταβολισμού αφετέρου.

Αναλυτικά:

· Αποβάλει τις βλαβερές τοξίνες από τον οργανισμό.

· Αποκαθιστά την απορρόφηση από το γαστρεντερικό θρεπτικών και ιαματικών ουσιών.

· Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και σακχάρου στο αίμα.

· Δρα συνεργά με την καλή λειτουργία της καρδιάς.

· Καταπολεμά την αναιμία.

· Δρα κατασταλτικά στις αρθροπάθειες.

· Αποτρέπει την εμφάνιση της οστεοπόρωσης, ή δρα επιβραδυντικά στην εξέλιξη της.

· Καταστέλλει την όρεξη και αυτό την καθίστα επιβεβλημένη σε περίοδο δίαιτας.

http://biop.dxnnet.com/
Επίλογος:
Εμείς οι άνθρωποι των πόλεων έχουμε κάθε λόγο, ή καλύτερα υποχρέωση να χορηγούμε συστηματικά στους εαυτούς μας και τους οικείους μας τουλάχιστον για ένα τρίμηνο τον χρόνο Spiroulina.
Τα ωφέλει είναι ορατά από τις πρώτες κιόλας ημέρες και με διάρκεια στο να αντιμετωπιστούν ριζικά όλες εκείνες οι τοξίνες που λαμβάνουμε φορές παρά την θέληση μας.
 
Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
 
Βιβλιογραφία -  πήγες.

1. Al-Batshan, H.A., Al-Mufarrej, S.I., Al-Homaidan, A.A. andQureshi, M.A. (2001) "EnhancementofchickenmacrophagephagocyticfunctionandnitriteproductionbydietarySpirulinaplatensis", Immunopharmacol. Immunotoxicol.,23(2), 281-289.

2. Asthana, R.K., Srivastava, A., Kayastha, A.M., Nath, G. andSingh, S.P. (2006) "Antibacterialpotentialofc-linolenicacidfromFischerellaspcolonizingNeemtreebark", WorldJ. Microb. Biotechnol., 22 (5), 443-448.

3. Ayehunie, S., Belay, A. Baba, T.W. and Ruprecht, R.M. (1998) "Inhibition of HIV-1 replication by an aqueous extract of Spirulina platensis (Arthrospira platensis)", J. AIDS Hum. Retrovirol., 18(1), 7-12.

4. Barron, B.L, Torres-Valencia, J.M., Chamorro-Cevallos, G. and Zuniga-Estrada, A. (2008) "Spirulina as an Antiviral Agent" in "Spirulina in human nutrition and health", Edited by M.E. Gershwin and Amha Belay, CRC Press, Taylor & Francis Group, 227-242.

5. Bhat, V.B. and Madyastha, K.M. (2001) "Scavenging of peroxynitrite by phycocyanin and phycocyanobilin from Spirulina platensis: protection against oxidative damage to DNA.", Biochem. Biophys. Res. Commun., 285(2), 262-266.

6. Bhat, V.B., and Madyastha, K.M. (2000) "c-Phycocyanin: a potent peroxyl radical scavenger in vivo and in vitro", Biochem. Biophys. Res. Commun., 275(1), 20-25.

7. Cronin, J.R. (2000) "Gamma linolenic acid: a building block for good health.", Alternative Complimentary Therapies, 6(4), 218-221.

8.Chopra, K. and Bishnoi, M. (2008)"Antioxidant profile of Spirulina: A blue-green microalga"in "Spirulina in human nutrition and health", Edited by M.E. Gershwin and Amha Belay, CRC Press, Taylor & Francis Group, 101-118.

9. Grzanna, R., Polotsky, A., Phan, P.V., Pugh, N., Pasco, D. and Frondoza, C.G. (2006). "Immolina, a high-molecular-weight polysaccharide fraction of Spirulina, enhances chemokine expression in human monocytic THP-1 cells.",J. Altern. Complement. Med., 12(5), 429-435.

10.   Hayashi, K., Hayashi, T., Morita, N. and Kojima, I. (1993) "An extract from Spirulina platensis is a selective inhibitor of herpes simplex virus type 1 penetration into HeLa cells", Phytoter. Res., 7(1), 76-80.

11.    Hayashi, O., Hirahashi, T., Katoh, T., Miyajima, H., Hirano, T. and Okuwaki, Y. (1998). "Class specific influence of dietary Spirulina platensis on antibody production in mice.", J. Nutr. Sci. Vitaminol. (Tokyo), 44(6), 841-851.

12.    Hayashi, T., Hayashi, K., Maeda, M. and Kojima, I. (1996) "Calcium spirulan, an inhibitor of enveloped virus replication, from a blue-green alga Spirulina platensis",J. Nat. Prod., 59(1), 83-87.

13.    Hayashi, Y., Fukushima, S., Hirata, T., Kishimoto, S., Katsuki, T. and Nakano, M. (1990) "Anticancer activity of free gamma-linolenic acid on AH-109A rat hepatoma cells and the effect of serum albumin on anticancer activity of gamma-linolenic acid in vitro.", J Pharmacobiodyn., 13(11), 705-711.

14.    Hirahashi, T., Matsumoto, M., Hazeki, K., Saeki, Y., Ui, M., and Seya, T. (2002) "Activation of the human innate immune system by Spirulina: augmentation of interferon production and NK cytotoxicity by oral administration of hot water extract of Spirulina platensis." Int. Immunopharmacol.,2(4), 423-434.

15.    Horrobin, D.F. and Huang, Y.S. (1987) "The role of linoleic acid and its metabolites in the lowering of plasma cholesterol and the prevention of cardiovascular disease.", Int. J. Cardiol., 17(3), 241-255.

16.    Jeyaprakash, K. and Chinnaswamy, P. (2005) "Effect of spirulina and Liv.52 on cadmium induced toxicity in albino rats.", Indian J. Exp. Biol., 43(9), 773-781.

17.    Khan, M., Shobha, J., Mohan, I.K., Naidu, M.U., Sundaram, C., Singh, S., Kuppusamy, P. and Kutala, VK (2005) "Protective effect of Spirulina against doxorubicin-induced cardiotoxicity.", Phytother. Res. 19(12), 1030-1037.

18.   Khan, M., Varadharadj, S., Shobha, J.C., Naidu, M.U., Parinandi, N., Kutala, V.K. and Kuppusumy, P. (2006) "c-Phycocyanin ameliorates doxorubicin-induced oxidative stress and apoptosis in adult rat cardiomyocytes.", J. Cardiovasc. Pharmacol., 47(1), 9-20.

19.    Labhe, R.U., Mani, U.V., Iyer, U.M., Mishra, M., Jani, K. and Bhattacharya, A. (2001) "The effect of spirulina in the treatment of bronchial asthma.", J. Nutr. Functional & Med. Fds., 3(4), 53-61.

20.   Loya, S.,Reshef, V., Mizrachi, E., Silberstein, C., Rachamim, Y., Carmeli, S. and Hizi, A. (1998) "The inhibition of the reverse transcriptase of HIV-1 by the natural sulfoglycolipids from cyanobacteria: contribution of different moieties to their high potency.", J. Nat. Prod., 61(7), 891-895.

21.    Lu, H.K., Hsieh, C.C., Hsu, J.J., Yang, Y.K. and Chou, H.N. (2006) "Preventive effects of Spirulina platensis on skeletal muscle damage under exercise-induced oxidative stress.", Eur. J. Appl. Physiol., 98(2), 220-226.

22.   Mani, U.V, Iyer, U.M, Dhruv, S.A., Mani, I.U. andSharma, K.S. (2008) "TherapeuticutilitiesofSpirulina"in"Spirulinainhumannutritionandhealth", EditedbyM.E. GershwinandAmhaBelay, CRCPress, Taylor & FrancisGroup, 71-99.

23.   Mani, U.V., Desai, S.A. and Iyer, U.M. (2000) "Studies on the long-term effect of spirulina supplementation on serum lipid profile and glycated proteins in NIDDM patients.", J. Nutr. Functional, Med. Fds., 2(3), 25-32.

24.   Mani, U.V., Sadliwala, A., Iyer, U. and Parikh, P. (2000) "The effect of spirulina supplementation on blood haemoglobin levels of anaemic adult girls.", JFST, 37(6), 642-644.

25.   Mao, T.K., Van de Water, J. and Gershwin, M.E. (2000) "Effect of Spirulina on the secretion of cytokines from peripheral blood mononuclear cells.", J. Med. Food.,3(3), 135-140.

26.   Mundt, S., Kreitlow, S., Nowotny, A. and Effmert, U. (2001) "Biochemical and pharmacological investigations of selected cyanobacteria.", Int. J. Hyg. Environ. Health, 203(4), 327-334.

27.   Ozdemir, G. and Dalay, M.C. (2008) "Spirulina and Antibacterial Activity" in "Spirulina in human nutrition and health", Edited by M.E. Gershwin and Amha Belay, CRC Press, Taylor & Francis Group, 243-269.

28.   Ozdemir, G., Karabay, N.U., Dalay, M.C. and Pazarbasi, B. (2004) "Antibacterial activity of volatile component and various extracts of Spirulina platensis.", Phytother. Res., 18(9), 754-757.

29.   Parada, J.L., Zulpa de Caire, G., Zaccaro de Mulé, M.C. and Storni de Cano, M.M. (1998) "Lactic acid bacteria growth promoters from Spirulina platensis.", Int. J. Food Microbiol., 45(3), 225-228.

30.   Pardhasaradhi, B.V., Ali, A.M., Kumari, A.L., Peddanna, P. and Khar, A. (2003) "Phycocyanin-mediated apoptosis in AK-5 tumor cellsinvolves down-regulation of Bcl-2 and generation of ROS.", Mol. Cancer Ther., 2(11), 1165-1170.

31.    Parikh, P., Mani, U. and Iyer, U. (2001) "Role of Spirulina in the control of glycemia and lipidemia in type 2 diabetes mellitus.", J. Med. Food., 4(4), 193-199.

32.   Qureshi, M.A. and Ali, R.A. (1996). "Spirulina platensis exposure enhances macrophage phagocytic function in cats." Immunopharmacol Immunotoxicol,18(3), 457-463.

33.   Qureshi, M.A., Garlich, J.D. and Kidd, M.T. (1996) "Dietary Spirulina platensis enhances humoral and cell-mediated immune functions in chickens.", Immunopharmacol Immunotoxicol,18(3), 465-476.

34.   Rimbau, V., Camins, A., Romay, C., González, R. and Pallàs, M. (1999) "Protective effect of c-phycocyanin against kainic acid induced neuronal damage in rat hippocampus.", Neurosci. Lett., 276(2), 75-78.

35.   Romay, C. and González, R. (2000) "Phycocyanin is an antioxidant protector of human erythrocytes against lysis by peroxyl radicals.", J. Pharm. Pharmacol. 52(4), 367-368.

36.   Romay, C., Armesto, J., Remirez, D., González, R., Ledón, N. and García, I. (1998) "Antioxidant and anti-inflammatory properties of c-phycocyanin from blue-green algae.", Inflamm. Res., 47(1), 36-41.

37.   Romay, C., González, R., Ledón, N., Remirez, D. and Rimbau, V. (2003) "c-Phycocyanin: a biliprotein with antioxidant, anti-inflammatory and neuroprotective effects.", Curr. Protein Pept. Sci., 4(3), 207-216.

38.   Romay, C., Ledón, N. and González, R. (1998) "Further studies on anti-inflammatory activity of phycocyanin in some animal models of inflammation.", Inflamm. Res.,47(8), 334-338.

39.   Schwartz, J. and Shklar, G. (1987) "Regression of experimental hamster cancer by beta carotene and algae extracts.", J. Oral. Maxillofac. Surg., 45(6), 510-515.

40.   Shih, S.R., Tsai, K.N., Li, Y.S., Chueh, C.C. and Chan, E.C. (2003) "Inhibition of enterovirus 71-induced apoptosis by allophycocyanin isolated from a blue-green alga Spirulina platensis.", J. Med. Virol., 70(1), 119-125.

41.    Upasani, C.D., Khera, A. and Balaraman, R. (2001) "Effect of lead with vitamin E, C, or Spirulina on malondialdehyde, conjugated dienes and hydroperoxides in rats.", Indian J. Exp. Biol., 39(1), 70-74.

42.   Vadiraja, B.B., Gaikwad, N.W. and Madyastha, K.M. (1998) "Hepatoprotective effect of c-phycocyanin: protection for carbontetrachloride and R-(+)-pulegone-mediated hepatotoxicity in rats.", Biochem. Biophys. Res. Commun., 249(2), 428-431.

43.   Varga, L., Szigeti, J., Kovács, R., Földes, T. and Buti, S. (2002) "Influence of a Spirulina platensis biomass on the microflora of fermented ABT milks during storage (R1).", J. Dairy Sci., 85(5), 1031-1038.

44.   Wu, L. and Ho, J.A., (2008) "Antioxidative and Hepatoprotective Effects ofSpirulina"in "Spirulina in human nutrition and health", Edited by M.E. Gershwin and Amha Belay, CRC Press, Taylor & Francis Group, 120-151.

45.   Yang, H.N., Lee, E.H. and Kim, H.M. (1997) "Spirulina platensis inhibits anaphylactic reaction.", Life Sci.,61(13), 1237-1244.

46.   Zhang, H.Q., Lin, A.P., Sun, Y. and Deng, Y.M. (2001) "Chemo- and radio-protective effects of polysaccharide of Spirulina platensis on hemopoietic system of mice and dogs,", Acta. Pharmacol. Sin., 22(12), 1121-1124.

47.   Zulpa de Caire, Z., Parada, J.L., Zaccaro, M.C. and Storni de Cano, M.M. (2000) "Effect of Spirulina platensis biomass on the growth of lactic acid bacteria in milk.", World J. Microb. Biot., 16(6), 563-565.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα