Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Κακοσμία του στόματος:


πως να την αντιμετωπίσω;

Πρωταρχικής σημασίας και άμεσα συνδεδεμένη με τη στοματική υγιεινή, η ευχάριστη αναπνοή αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του τρόπου με
τον οποίο επικοινωνούμε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούμε αρώματα για να μυρίζουμε πιο όμορφα, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουμε μια καλή πρώτη εντύπωση στην επικοινωνία μας με τους άλλους.  

Γράφει η Δέσποινα Κωστομοίρη- Χειρουργός Οδοντίατρος / Ειδικευμένη στην αισθητική οδοντιατρική/ Διευθύντρια της Athens Life Smile

Πόσο λοιπόν δυσάρεστη μπορεί να γίνει αυτή η επικοινωνία όταν την ώρα που συζητάμε υπάρχει κακοσμία;

Ο συνομιλητής μας τις περισσότερες φορές δεν εστιάζει στο θέμα για το οποίο μιλάμε, αλλά, καθώς αντιλαμβάνεται την κακή οσμή που αποπνέει η ομιλία, απομακρύνεται και μπαίνει σε θέση άμυνας προσπαθώντας να αποφύγει την «κακή μυρωδιά».

 
Ας δούμε όμως τους λόγους που ευθύνονται όταν η αναπνοή μας δεν είναι όσο ευχάριστη θα θέλαμε εμείς, αλλά και οι άλλοι που βρίσκονται γύρω μας .

Είναι γεγονός ότι η ευχάριστη, δροσερή αναπνοή έχει σχέση όχι μόνο με αυτό καθεαυτό το βούρτσισμα των δοντιών και την απομάκρυνση των υπολειμμάτων από τις τροφές, που με τη σειρά τους δημιουργούν κακοσμία όταν παραμένουν στη στοματική κοιλότητα, αλλά και με το πόσο υγιή είναι τα δόντια μας.

Επομένως, στην περίπτωση του βουρτσίσματος των δοντιών θα πρέπει να γνωρίζουμε τόσο την άμεση όσο και την προληπτική χρησιμότητά του για την προστασία τόσο των δοντιών όσο και των ιστών που τα περιβάλλουν.

Αν λοιπόν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της κακοσμίας, πρωτογενώς θα πρέπει να ανατρέξουμε για τις αιτίες της στη στοματική κοιλότητα.

Στη συνέχεια, αν το πρόβλημα της κακοσμίας επιμένει, τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλα παθολογικά αίτια.

Οι αιτίες της κακοσμίας είναι:

1. Χαλασμένα δόντια εξαιτίας της τερηδόνας, τα οποία χρειάζονται σφραγίσματα.

2. Δόντια που έχουν διαπυηθεί και χρειάζονται απονεύρωση.

Πολλές φορές, χωρίς να έχουμε πονέσει ή να έχουμε πρηστεί ή και έχοντας ενδεχομένως αντιμετωπίσει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, διαπιστώνουμε ότι σε κάποιο σημείο του στόματος, στο άκρο της ρίζας των δοντιών έχει δημιουργηθεί ένα απόστημα.

3. Ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα. Πρόκειται για σοβαρές ασθένειες των ιστών που περιβάλλουν τα δόντια και οι οποίες δημιουργούνται είτε από μη επιμελές βούρτσισμα είτε από αμέλεια του τακτικού εξαμηνιαίου τσεκ απ στον οδοντίατρο είτε από άλλα νοσήματα του οργανισμού που δευτερογενώς εκδηλώνουν προβλήματα στα ούλα με τη μορφή φλεγμονών.

Για παράδειγμα, μια πολύ ευχάριστη κατάσταση για κάθε γυναίκα, η εγκυμοσύνη, με τις ορμονικές αλλαγές που προκαλεί, δημιουργεί αρκετά δευτερογενή ουλίτιδα.

Στην περίπτωση που ο ειδικός οδοντίατρος δεν την επιμεληθεί με συνεχείς καθαρισμούς, η κακοσμία είναι αναπόφευκτη.

Επιπλέον, μακροπρόθεσμα, τόσο η ουλίτιδα όσο και η περιοδοντίτιδα δημιουργούν προβλήματα στους ιστούς και στη στήριξη των δοντιών.

4. Κακές οδοντιατρικές εργασίες: όπως σφραγίσματα , στεφάνες, γέφυρες , που δεν έχουν σωστά όρια και δεν επιτρέπουν τη σωστή στοματική υγιεινή με νήμα ή μεσοδόντιο βουρτσάκι .

Συνέπεια αυτού είναι η δημιουργία ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας όπως και η δημιουργία τερηδόνας.

Γι αυτό απαιτείται οι οδοντιατρικές εργασίες να έχουν άριστα όρια.

5. Υπόλοιπα προβλήματα εκτός στοματικής κοιλότητας, π.χ. στομαχικές διαταραχές, διαπυημένες αμυγδαλές.

6. Φάρμακα, ιδιαίτερα αυτά που προκαλούν ξηροστομία. Πολλές φορές η παρατεταμένη λήψη φαρμάκων προκαλεί ξηροστομία με αποτέλεσμα να υπάρχει κακοσμία . Σε συνεννόηση με τον οδοντίατρο μπορούν να δοθούν οδηγίες για την μείωση ή αντιμετώπιση της ξηροστομίας.

7. Διατροφικές συνήθεις πχ. Αλκοόλ ,σκόρδο, κρεμμύδι κ.λ.π

8. Κάπνισμα.
 
Συμβουλές για ευχάριστη αναπνοή

α) Φροντίζετε καθημερινά τα δόντια σας. Πρέπει να γίνει συνείδηση στον κάθε άνθρωπο από μικρή ηλικία ότι το καθημερινό, σωστό βούρτσισμα των δοντιών και των ούλων και η απαραίτητη χρήση του οδοντικού νήματος συμβάλουν καθοριστικά στη διατήρηση της υγείας των δοντιών.

β) Επισκέπτεστε οπωσδήποτε δύο φορές το χρόνο τον οδοντίατρο σας.

Το προληπτικό εξαμηνιαίο τσεκ απ, που περιλαμβάνει, εκτός από τη διάγνωση, και πλήρη συντήρηση του στόματος, είναι αναγκαίο όχι μόνο για τη μακρόχρονη υγεία των δοντιών και των ιστών, αλλά και για τη γενικότερη υγεία του οργανισμού.

γ) Αποφεύγετε να καλύπτετε τη δυσάρεστη αναπνοή με στοματικά διαλύματα. Αναζητήστε τα πραγματικά αίτια της κακοσμίας, καταπολεμώντας αυτά τα ίδια και όχι τα συμπτώματα τους, καλύπτοντας ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα υγείας.

Η χρήση των στοματικών διαλυμάτων θα πρέπει να γίνεται συμπληρωματικά και αφού έχει γίνει θεραπεία από το γιατρό, ώστε να αρθούν τα αίτια της κακοσμίας, να διατηρηθεί άσηπτη η περιοχή και να επιτευχθεί η θεραπεία των ιστών γρηγορότερα.

 
ΟΔΗΓΙΕΣ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑΤΟΣ

• Κρατάμε την οδοντόβουρτσα τοποθετώντας τις τρίχες υπό γωνία περίπου 45 μοιρών και προς την γραμμή των ούλων εκτελώντας μικρή κυκλική κίνηση έτσι ώστε να απομακρύνονται τα υπολείμματα των τροφών από το όριο ούλων – δοντιού.

• Ξεκινάμε από αριστερά προς τα δεξιά βουρτσίζοντας από τους γομφίους πίσω προς τα εμπρός.

• Στην επάνω γνάθο έχουμε 3 επιφάνειες δοντιών να βουρτσίσουμε. Μία απ’ έξω προς τις παρειές και τα χείλη, μία από μέσα και την ,μασητική επιφάνεια. Και στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών ( προς την υπερώα ) πάλι η θέση της οδοντόβουρτσας σε σχέση με τα ούλα πρέπει να είναι σε γωνία 45 μοιρών. Όσον αφορά τις μασητικές επιφάνειες η οδοντόβουρτσα είναι κάθετη.

• Αφού ολοκληρώσουμε την άνω γνάθο συνεχίζουμε με την κάτω όπου και εδώ με την ίδια τεχνική έχουμε να βουρτσίσουμε 3 επιφάνειες δοντιών. Απ’ έξω, μέσα και από πάνω. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δίνεται στα κάτω πρόσθια δόντια προς την εσωτερική επιφάνεια όπου εδράζει η γλώσσα και εκεί υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση σάλιου.

• Δεν πρέπει να ξεχνάμε και την γλώσσα.

Βουρτσίζοντας την γλώσσα κατά το πλύσιμο των δοντιών απομακρύνονται τα βακτήρια που συγκεντρώνονται στις θηλές της γλώσσας .

Επίσης έτσι αποφεύγουμε και την κακοσμία. Βουρτσίζουμε τοποθετώντας την οδοντόβουρτσα όσο πιο πίσω γίνεται στη βάση της γλώσσας έτσι ώστε να μην έχουμε τάση για εμετό και την φέρνουμε προς τα εμπρός τουλάχιστον 6-7 φορές.

Το βούρτσισμα των δοντιών να γίνεται με την ίδια σειρά για να μην ξεχνάμε καμία επιφάνεια έτσι ώστε να γίνεται μηχανική συνήθεια.

Απαραιτήτως μετά το βούρτσισμα να γίνεται χρήση νήματος στα φυσικά δόντια και στις γεφυρες-στεφάνες να χρησιμοποιείται μεσοδόντιο βουρτσάκι.

Βουρτσίζουμε τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα για 2 λεπτά.

 

 

Πηγή:   NowDoctor

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα