Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Κάπνισμα:

Πόσο εθισμένος είσαι; 

Αντιμετωπίζεται εύκολα;

Το κάπνισμα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί στον σύγχρονο κόσμο.
Κάθε χρόνο πεθαίνουν πάνω από 6.000.000 άνθρωποι παγκοσμίως και περίπου 24.000 Έλληνες από το κάπνισμα.
 

Επιπλέον είναι αιτία για παθήσεις που υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η οστεοπόρωση, η γήρανση του δέρματος (ρυτίδες), το έλκος στομάχου, η σεξουαλική ανικανότητα, η υπογονιμότητα και οι επιπλοκές κατά την κύηση.

 Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας το κάπνισμα πληροί τα διαγνωστικά κριτήρια της εθιστικής συνήθειας καθώς προκαλεί έντονη επιθυμία και αδυναμία ελέγχου της χρήσης του, συμπτώματα στέρησης και ανάπτυξη ανοχής (ανάγκη για ολοένα και περισσότερη χρήση του). Επίσης αποτελεί προτεραιότητα για τον καπνιστή σε σχέση με άλλες απολαύσεις, ο οποίος καπνίζει παρά τις απαγορεύσεις, τους περιορισμούς και τις ενδείξεις για τη βλαπτική επίδραση στην υγεία, ενώ υπάρχουν και υψηλά ποσοστά υποτροπής μετά από την επιτυχή διακοπή του καπνίσματος.

Γιατί είναι βλαβερό το τσιγάρο;

Το τσιγάρο περιέχει πάνω από 4000 διαφορετικές ουσίες, οι περισσότερες βλαβερές-τοξικές για τον οργανισμό. Αν και η νικοτίνη είναι ίσως η πιο ακίνδυνη ουσία από αυτές, αποτελεί την αιτία του εθισμού και επομένως της δυσκολίας που αντιμετωπίζουμε στην προσπάθεια για την διακοπή του.

Τι βλάβες προκαλεί το κάπνισμα στον οργανισμό μου; Είναι όντως τόσο βλαβερό;

• Περίπου 1 στους 3 θανάτους ανδρών μέσης ηλικίας οφείλεται στο κάπνισμα. Προκαλεί:
  • το 87% των καρκίνων του πνεύμονα
  • το 30% των άλλων καρκίνων (όπως της ουροδόχου κύστης, του οισοφάγου, του παγκρέατος, του μαστού, του στομάχου και της μήτρας).
  • το 14% των θανάτων από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
  • Αποτελεί σημαντική αιτία θανάτου από έμφραγμα του μυοκαρδίου.
• Καπνίζοντας θέτεις σε κίνδυνο τη ζωή των δικών σου ανθρώπων. Όσοι συζούν με καπνιστές έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες για καρκίνο πνεύμονα και διπλάσιο κίνδυνο για έμφραγμα. Το παθητικό κάπνισμα κατατάσσεται ως η τρίτη αιτία θανάτου που μπορεί να αποφευχθεί (μετά το ενεργητικό κάπνισμα και το αλκοόλ).

• Προκαλεί υπογονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες και σεξουαλική δυσλειτουργία (η νικοτίνη είναι αγγειοσυσταλτικό – τα γνωστά Viagra/Cialis είναι αντιθέτως αγγειοδιασταλτικά).

• Στην εγκυμοσύνη το κάπνισμα ενοχοποιείται για αυξημένο κίνδυνο αυτόματων αποβολών, πρωορότητα, αποκόλληση πλακούντα-αιμορραγία, μειωμένη ανάπτυξη εμβρύου.

• Είναι αιτία αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

• Προκαλεί πρόωρη εμμηνόπαυση, δυσμηνόρροια (πόνους κατά την έμμηνο ρύση), πρόωρη γήρανση του δέρματος- ρυτίδες, γκρίζα μαλλιά, τριχόπτωση.

• Αποτελεί βασική αιτία χρόνιου βήχα και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (χρόνια βρογχίτιδα – εμφύσημα) και επομένως σημαντικής δυσλειτουργίας- αναπηρίας, ενώ επιδεινώνει τη σοβαρότητα του άσθματος.

• Οι ασθενείς που κόβουν το κάπνισμα μειώνουν ή και σταματούν σταδιακά τα αντιυπερτασικά χάπια τους γιατί βελτιώνεται η πίεση τους.

• Είναι αρνητικό πρότυπο για τα παιδιά μας: Εάν καπνίζουν και οι δύο γονείς τα παιδιά έχουν 80% πιθανότητα να καπνίζουν, εάν καπνίζει ο ένας γονέας τα παιδιά του έχουν 50% πιθανότητα να καπνίζουν, ενώ εάν δεν καπνίζει κανένας γονέας τα παιδιά έχουν 10% πιθανότητα να καπνίζουν.

• Ένας υγιής καπνιστής που καπνίζει χάνει 3 μήνες ζωής για κάθε χρόνο καπνίσματος. Οι καπνιστές που διακόπτουν σε ηλικία 30-35 έχουν προσδόκιμο επιβίωσης παρόμοιο με των μη καπνιστών.

• Το κάπνισμα σας στερεί ετησίως διακοπές με την οικογένεια σας, την δόση για το αυτοκίνητο σας, το νοίκι για ένα καλύτερο σπίτι, δώρα κ.α. Υπολογίστε πόσα χρήματα ξοδεύετε στο έτος και τι θα μπορούσατε να κάνετε με αυτά.


Ποια είναι τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος ;

Σε 20 λεπτά: Βελτιώνεται η αρτηριακή πίεση, οι παλμοί της καρδιάς μας και η κυκλοφορία του αίματος

Στις 8 ώρες: Τα επίπεδα νικοτίνης και του μονοξειδίου του άνθρακα (ενός δηλητηριώδους αερίου που παράγεται με το κάπνισμα) πέφτουν κατά 50% και το οξυγόνο του αίματος επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα.

Στις 24 ώρες: Βελτιώνεται η γεύση και η όσφρηση μας.

Στις 48 ώρες: Βελτιώνονται ο μηχανισμός κάθαρσης των μικροβίων του πνεύμονα. Μειώνεται σε σημαντικό βαθμό επίσης η πιθανότητα να πάθουμε έμφραγμα

Στις 72 ώρες: Αναπνέουμε πιο εύκολα, μειώνεται ο βρογχόσπασμος, βελτιώνεται η ενέργεια μας

Σε 2-12 εβδομάδες: Βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό μας

Σε 3-9 μήνες: Βελτιώνεται ο βήχας και ο συριγμός

Στον χρόνο: Μειώνεται η πιθανότητα να πάθουμε έμφραγμα κατά 50%

Στα 10 χρόνια: Ο κίνδυνος καρκίνου πνεύμονα μειώνεται κατά 50%. Ο κίνδυνος για έμφραγμα γίνεται ίδιος με έναν μη καπνιστή.

Σε 15 χρόνια: Ο κίνδυνος να πάθουμε εγκεφαλικό γίνεται ίδιος με έναν μη καπνιστή.

Σε 20 χρόνια: Οι πιθανότητες για καρκίνο πνεύμονα γίνονται ίδιες με έναν μη καπνιστή.
 

Τι είναι το σύνδρομο στέρησης

Είναι ένας συνδυασμός σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων που εμφανίζονται με τη διακοπή του καπνίσματος. Τέτοια είναι η νευρικότητα ή ανυπομονησία, το άγχος (το οποίο μπορεί να αυξηθεί ή και να μειωθεί με τη διακοπή του καπνίσματος), η δυσφορία ή καταθλιπτική διάθεση, η απογοήτευση ή ο θυμός, η δυσκολία συγκέντρωσης, η αυξημένη όρεξη ή η πρόσληψη σωματικού βάρους. Τα συμπτώματα αυτά είναι εντονότερα τις πρώτες 3-7 ημέρες και διαρκούν μέχρι 4εβδομάδες. Από την πρώτη κιόλας επίσκεψη στο ιατρείο διακοπής καπνίσματος αξιολογείται ο βαθμός του εθισμού του καπνιστή στη νικοτίνη με ειδικές μεθόδους. Η χορήγηση αντικαπνιστικής αγωγής πρακτικά εξαλείφει τα συμπτώματα στέρησης.

Πως μπορώ να καταλάβω αν είμαι εθισμένος

Αν και όλοι οι καπνιστές έχουν κάποια επίγνωση του βαθμού του εθισμού τους, ο ιατρός σας μπορεί με βάση το ιστορικό σας να εκτιμήσει την εξάρτηση σας στη νικοτίνη. Υπάρχει και τρόπος να υπολογιστεί η εξάρτηση με ερωτηματολόγιο. Συνηθέστερα χρησιμοποιούμε την κλίμακα Fagerstrom που περιλαμβάνει 6 ερωτήσεις:

1. Πόσο γρήγορα, αφού ξυπνήσετε καπνίζετε το πρώτο σας τσιγάρο;

a. Μέσα στα πρώτα 5 λεπτά (3 πόντοι)

b. 6-30 λεπτά (2πόντοι)

c. 31-60 λεπτά (1 πόντος)

d. Μετά από 60 λεπτά (0 πόντοι)

2. Σας είναι δύσκολο να μην καπνίσετε σε μέρη όπου το κάπνισμα απαγορεύεται; (πχ. εκκλησία, βιβλιοθήκες, σινεμά; )

a. Ναι (1 πόντος)

b. Όχι (0 πόντοι)

3. Ποιο τσιγάρο σας είναι πιο δύσκολο να μην το καπνίσετε;

a. Το πρώτο τσιγάρο της ημέρας (1 πόντος)

b. Οποιοδήποτε άλλο τσιγάρο (0 πόντοι)

4. Πόσο τσιγάρα την ημέρα καπνίζετε;

a. 10 ή λιγότερα (0 πόντοι)

b. 11-20 (1 πόντος)

c. 21-30 (2πόντοι)

d. 31 ή περισσότερα (3 πόντοι)

5. Καπνίζετε πιο πολύ το πρωί από το απόγευμα

a. Ναι (1 πόντος)

b. Όχι (0 πόντοι)

6. Καπνίζετε ακόμα και όταν μια αρρώστια σας αναγκάζει να μείνετε στο κρεβάτι;

a. Ναι (1 πόντος)

b. Όχι (0 πόντοι)

Όταν το αποτέλεσμα είναι πάνω από 7 είστε αρκετά εξαρτημένος, ενώ όταν είναι κάτω από 2 δεν έχετε εξάρτηση.


Πότε πρέπει να διακόψω το κάπνισμα;

Τώρα! Είναι σημαντικό να μην αναβάλεις την απόφαση για την διακοπή του καπνίσματος. Οι περισσότεροι καπνιστές αναβάλουν διαρκώς την διακοπή του καπνίσματος μέχρι τελικά να εμφανίσουν κάποια από τις βλαβερές συνέπειες του. Προγραμμάτισε την ημερομηνία διακοπής μέσα στις επόμενες 4 εβδομάδες και επισκέψου τον πνευμονολόγο σου νωρίτερα για να σε βοηθήσει.

Πώς μπορώ να κόψω το κάπνισμα; Τι είναι το ΙΑΤΡΕΙΟ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ;

Πολλοί άνθρωποι καταφέρνουν να κόψουν μόνοι τους το κάπνισμα, είτε απότομα ή με σταδιακή μείωση. Είναι βέβαια πολλές φορές δύσκολο, καθώς η νικοτίνη είναι μία ισχυρή εξαρτησιογόνος ουσία, όμοια με την ηρωίνη και το αλκοόλ. Μάλιστα έχει βρεθεί ότι τα καταφέρνουν μόνοι τους λιγότεροι από 5 στους 100 ανθρώπους.


Υπάρχουν φάρμακα για να με βοηθήσουν ; Υπάρχουν σήμερα αρκετά φάρμακα που θα σε βοηθήσουν να διακόψεις το κάπνισμα χωρίς να δυσκολευτείς. Είναι εξαιρετικά ασφαλή όταν δίδονται υπό ιατρική παρακολούθηση αλλά δεν χρειάζονται για όλους τους ασθενείς. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι τα φάρμακα αυτά «δεν κάνουν» για κάθε ασθενή και δεν πρέπει να λαμβάνονται χωρίς συνταγή επειδή βοήθησαν κάποιο γνωστό σου. Μόνο ο ειδικός στην διακοπή καπνίσματος πνευμονολόγος μπορεί να σου προτείνει να λάβεις, εάν χρειάζεται, την κατάλληλη και εξειδικευμένη για εσένα αγωγή. Μην αυτοσχεδιάζεις λαμβάνοντας μόνος σου φάρμακα.

Άλλες μέθοδοι διακοπής καπνίσματος

Βελονισμός: Παρόλο που μελέτες δεν έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα του, εάν συμμετέχεις σε κάποιο πρόγραμμα, δεν καπνίζεις και νιώθεις ότι ο βελονισμός σε βοηθάει, δεν είναι αναγκαίο να διακόψεις.

Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Πρέπει να αποφεύγεις την χρήση τους καθώς κυκλοφορούσαν στο εμπόριο χωρίς αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα. Υπάρχουν πολλά ηλεκτρονικά τσιγάρα στο εμπόριο, που απελευθερώνουν διάφορες ουσίες οι οποίες δεν είναι ελεγμένες όσον αφορά το είδος τους και τη δόση τους. Κάποιες από τις ουσίες που ελέγχθηκαν ήταν καρκινογόνες. Για τον λόγο αυτό πρόσφατα απαγορεύτηκαν.

Ομοίως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος μέθοδοι όπως η θεραπεία με laser, η πιεσοθεραπεία, η ηλεκτροδιέγερση και η ύπνωση.

Το κάπνισμα θεωρείται ότι είναι μία χρονιά νόσος, που μπορεί να υποτροπιάζει, μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί. Χρειάζεται συνεχή και επαναλαμβανόμενη αντιμετώπιση, ψυχολογική υποστήριξη, συχνά φαρμακευτική θεραπεία και πάνω απ΄όλα αποφασιστικότητα.

Το να διακόψεις το κάπνισμα είναι ένα δώρο ζωής. Μία απόφαση που βελτιώνει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τη ζωή σου και των οικείων σου από όλες τις απόψεις.


πηγή: nowdoctor.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα