Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Πέντε συμβουλές για τον ήλιο που δεν… «καίνε»

Tips

για να χαρείτε

χωρίς προβλήματα και αυτό το καλοκαίρι

1. Βάζουμε αντηλιακό πριν βγούμε από το σπίτι.
Η σωστή χρήση του αντηλιακού προϋποθέτει ότι η επάλειψή του στο σώμα μας γίνεται τουλάχιστον μισή ώρα πριν από την έκθεσή μας στον ήλιο, καθώς αυτό το χρονικό διάστημα απαιτείται μέχρι να ενεργοποιηθεί η άμυνα του οργανισμού απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία.
 

2. Προφυλασσόμαστε από τον ήλιο παντού, και όχι μόνο στην παραλία.
 
Τα μέτρα προστασίας από τον ήλιο δεν είναι μόνο για τη θάλασσα, απαιτούνται και για το ταξίδι με το αυτοκίνητο (ιδίως μέσα στο όχημα όπου αναπτύσσονται γρήγορα υψηλές θερμοκρασίες), τον περίπατο, την παιδική χαρά.
Δεδομένου ότι ζούμε σε μια ηλιόλουστη μεσογειακή χώρα το  αντηλιακό πρέπει να μας συνοδεύει στο μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας.
 
3. Δεν ξεχνάμε το αντηλιακό όταν έχει συννεφιά.
H σκιά δεν προφυλάσσει πάντα από τον ήλιο, αφού σε ορισμένες επιφάνειες η ακτινοβολία αντανακλάται.
Για παράδειγμα, στην άμμο αντανακλάται σε ποσοστό 17-25%, οπότε το αντιηλιακό είναι απαραίτητο ακόμη και κάτω από την ομπρέλα.
Eπιπλέον, η ηλιακή ακτινοβολία φτάνει σε μας, ακόμη κι όταν υπάρχει συννεφιά ή την ώρα που κολυμπάμε.
 
 
4. Δεν χρησιμοποιούμε ένα αντηλιακό για όλους.
Η αντηλιακή προστασία συναρτάται άμεσα με την ηλικία και τη φυσική απόχρωση της επιδερμίδας του παιδιού.
Στα μικρότερα παιδιά καλό είναι να επιλέγουμε  αντιηλιακό με ολική προστασία (στη συσκευασία θα αναγράφεται «total block» ή «écran total»), ενώ για τα πιο μεγάλα ένα αδιάβροχο παιδικό αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (πάνω από 30) είναι το πιο κατάλληλο.
Όσον αφορά τα βρέφη που είναι μικρότερα των έξι μηνών, καλό είναι να μην εκτεθούν στον ήλιο καθώς δεν έχουν αναπτύξει ακόμη τη δυνατότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματός τους.
 
5. Δεν υποτιμούμε το  έγκαυμα.
Η πιο συχνή παγίδα στην  οποία πέφτουν οι γονείς είναι αρχικά να… κυνηγούν το παιδί για αντηλιακό και καπέλο και μετά από λίγες ημέρες να… χαλαρώνουν τα μέτρα προστασίας. Πρόκειται για μία τακτική που μπορεί να οδηγήσει στο έγκαυμα.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η έκθεση στον ήλιο αυξάνει και την άμυνα του οργανισμού απέναντι στην ακτινοβολία, αλλά η αντηλιακή προστασία παραμένει αναγκαία.
Σε κάθε περίπτωση, χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή το εξάνθημα ή η κοκκινίλα διότι μπορεί να πρόκειται για έγκαυμα ή για φωτοευαισθησία, δηλαδή μια αλλεργική αντίδραση στο φως του ήλιου.
Η ιατρική συμβουλή κρίνεται απαραίτητη.



 
πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα