Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Πώς και τι να τρώτε το καλοκαίρι.

Προσοχή σε

παγωτά,

χυμούς με ζάχαρη,

αναψυκτικά,

αλκοόλ και φρούτα

«Όχι» στα δύο μεγάλα γεύματα την ημέρα

Καταναλώστε άφοβα σαλάτες

Ενυδατώστε συχνά το σώμα σας

Ποιες είναι οι ιδανικές τροφές κατά της αφυδάτωσης

 
Το καλοκαίρι είναι η εποχή όπου παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις στις διατροφικές μας συνήθειες.
Από τη μία η ζέστη και οι υψηλές θερμοκρασίες μας οδηγούν στο να τρώμε λιγότερο και από την άλλη καταφεύγουμε συχνότερο στο «φαγητό έξω», με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε ανεξέλεγκτο, ως προς την ποιότητα αλλά και την ποσότητα φαγητό.
Ακόμα, έχουμε και  τις διακοπές, πολυήμερες ή απλές αποδράσεις του Σαββατοκύριακου, που συμβάλλουν στη συχνή κατανάλωση φαγητού έξω από το σπίτι, σε ταβέρνες, εστιατόρια ή και ταχυφαγεία.
Άλλωστε, είναι σημαντικό πάντα να θυμόμαστε ότι ο μεταβολικός ρυθμός μας είναι χαμηλότερος το καλοκαίρι, πράγμα που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε λιγότερες θερμίδες για τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού.
 

Τα παραπάνω μας επισημαίνει  ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος Χάρης  Δημοσθενόπουλος, MMedSci.SRD, αναφέροντας τι  πρέπει, λοιπόν, να προσέχουμε και τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε και την επιβάρυνση της υγείας μας, αλλά και τα παραπανίσια κιλά, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού:

«Τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουμε κυρίως το καλοκαίρι και τα οποία πρέπει ιδιαίτερα  να προσέξουμε, είναι:

* Παγωτό: αν και χαρακτηρίζει το καλοκαίρι, αφού στη χώρα μας το καταναλώνουμε μόνο τους θερινούς μήνες, αποτελεί μία επιλογή με αρκετές θερμίδες και λιπαρά.
Ανάλογα με τον τύπο του παγωτού μπορεί να μας «αποδώσει» 90-350 ανά μπάλα ή περίπου 180-350 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.
Υπάρχουν βέβαια και τα παγωτά τύπου «λάιτ», που δίνουν αρκετά λιγότερο λίπος και θερμίδες (70-120 ανά ξυλάκι) ή ακόμα και κάποια με προσθήκη υποθερμιδικής γλυκαντικής ύλης.
 

* Χυμούς με ζάχαρη και κανονικά αναψυκτικά:
Όταν διψούμε και πρέπει να ενυδατώσουμε τον οργανισμό μας συχνά το καλοκαίρι καταφεύγουμε  σε χυμούς και αναψυκτικά, τα οποία οποία όμως περιέχουν πολλές θερμίδες, που στα κανονικά αναψυκτικά φτάνουν τις 152 (ένα κουτάκι έχει περίπου 8 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη!).
Επίσης, μεγάλη προσοχή θέλουν χυμοί τύπου νέκταρ ή φρουτοποτά που περιέχουν επίσης πολλή ζάχαρη με μόλις 15-20% φυσικό χυμό φρούτου.

* Αλκοόλ: το αλκοόλ, είτε κρασί, τσίπουρο, μπίρα, ή πιο πλούσια σε αλκοόλ ποτά αν και συνοδεύει το μπάνιο στη θάλασσα, τη βραδινή έξοδο, τις διακοπές, προσφέροντας χαλάρωση και όμορφες στιγμές, την ίδια στιγμή μας προσδίδει πολλές και ουσιαστικά «κενές» θερμίδες.
Επίσης, μεγάλη προσοχή θέλουν τα καινούργια ποτά, σε ατομικά μπουκάλια, που συνδυάζουν βότκα ή τζιν με αρκετή ζάχαρη.
Ένα ποτήρι παγωμένο κρασί είναι σίγουρα η πιο ενδεδειγμένη επιλογή.
 

* Φρούτα: Είναι δροσερά, πλούσια σε γεύση, νερό αλλά και φυσικά σάκχαρα.
 Είναι λοιπόν μια πολύτιμη επιλογή για να ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας, να του προσφέρουμε γλυκιά γεύση και ενέργεια, όταν οι υψηλές θερμοκρασίες, το μπάνιο και η δραστηριότητα, κάτω από τον ήλιο, δημιουργούν υψηλότερες ανάγκες και εξάντληση, αλλά θέλουν προσοχή.
Μπορούν μέχρι ένα βαθμό να υποκαταστήσουν γεύματα, αλλά απαιτούν προσοχή και ειδικά όταν αναφερόμαστε σε φρούτα όπως σταφύλι, σύκο και καρπούζι, που συχνά παραπλανεί με την ελαφριά γεύση του.

Για να μπορέσουμε να απολαύσουμε ακόμη περισσότερο το καλοκαίρι, χωρίς απρόοπτα, πρέπει να ακολουθήσουμε τα παρακάτω:
 

- Να μην καταναλώνουμε δύο μεγάλα, κύρια γεύματα, την ίδια ημέρα.
Αν τρώμε κυρίως το βράδυ, είναι καλό το μεσημέρι να περιοριστούμε σε σαλάτες, απλά σάντουϊτς και φρούτα.

- Να αποφεύγουμε, παρόλα αυτά, στο μέτρο του δυνατού, το βραδινό φαγητό (τουλάχιστον να μην είναι πολύ αργά).

- Να καταναλώνουμε πολλές σαλάτες και φρούτα (με προσοχή σε όσα περιέχουν αρκετή φυσική ζάχαρη) σε συνδυασμό με άπαχες πρωτεϊνικές επιλογές και κυρίως το ψάρι και τα ψητά θαλασσινά.
 
 
πηγή: protothema.gr Σοφία Νέτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα