Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Βιολογικά προϊόντα: Πού υπερτερούν και ποια να προτιμάμε;

Τα βιολογικά τρόφιμα έχουν μπει για τα καλά στην αγορά τροφίμων και διατηρούν εδώ και χρόνια πιστό κοινό.
Δεν είναι λίγοι, όμως, και εκείνοι που διατηρούν αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι προτιμότερα από τα συμβατικά, ενώ πολλοί αρνούνται να πληρώσουν λίγο παραπάνω για ένα προϊόν που βάζουν καθημερινά στο τραπέζι τους.

Ποια είναι, τελικά, τα οφέλη τους και ποιες βιολογικές τροφές είναι σκόπιμο να προτιμάμε;
 

Τι σημαίνει «βιολογικά τρόφιμα»

Ο κλινικός διαιτολόγος κ. Χάρης Δημοσθενόπουλος αναφέρει πως με τον όρο «βιολογικά προϊόντα ή τρόφιμα» αναφερόμαστε σε τρόφιμα που προκύπτουν μέσα από μεθόδους και διαδικασίες βιολογικής ή οργανικής παραγωγής και τα οποία παράγονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κανονισμού Ε.Ο.Κ. 2092/91[2].
Τα βιολογικά προϊόντα, λοιπόν, προκύπτουν από καλλιέργεια κατά την οποία απαγορεύεται αυστηρά η χρήση κάθε χημικού φυτοφάρμακου – λιπάσματος και ορμόνης.
Αυτή η μορφή βιολογικής παραγωγής -γεωργίας ή κτηνοτροφίας- στηρίζεται σε φυσικές και όχι χημικές διεργασίες, και στην αποφυγή της χρήσης χημικών (π.χ. λιπασμάτων, φαρμάκων, ορμονών) ή άλλων προστατευτικών προϊόντων, που συνήθως χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ασθενειών και μικροοργανισμών.

Υπερτερούν τα βιολογικά τρόφιμα των άλλων;

Η βασική διαφορά μεταξύ συμβατικών και βιολογικών προϊόντων βρίσκεται, όπως υπογραμμίζει ο κ. Δημοσθενόπουλος, στη χρήση και στα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων.Υπάρχουν μελέτες και έρευνες που αποδεικνύουν ότι ο βιολογικός τρόπος παραγωγής εξασφαλίζει υψηλότερη διατροφική αξία για το τρόφιμο. Επίσης, τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας διακρίνονται από μειωμένες συγκεντρώσεις νιτρικών αλάτων, των οποίων η αυξημένη πρόσληψη έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου, όπως π.χ. ο καρκίνος του στομάχου.
Επιπρόσθετα, στα βιολογικά προϊόντα δεν ανιχνεύονται υπολείμματα φυτοφαρμάκων, όπως εντομοκτόνα, αυξητικές ορμόνες, τεχνητά αρώματα και ζιζανιοκτόνα οπότε όταν τα καταναλώνουμε δεν συσσωρεύονται τοξικές ουσίες στο σώμα, γεγονός που έχει συνδεθεί με την αποθήκευση λίπους, την κατακράτηση υγρών και κατά συνέπεια την παχυσαρκία.

Πώς αξιολογούμε αν ένα προϊόν είναι βιολογικό

Καταρχάς, όπως αναφέρει ο κ. Δημοσθενόπουλος, υπάρχουν στην Ελλάδα πολλά πιστοποιημένα τρόφιμα που είναι βιολογικής καλλιέργειας και τα οποία μπορούμε να εμπιστευτούμε και να καταναλώσουμε.
Προκειμένου να αξιολογήσουμε κατά πόσο ένα τρόφιμο είναι βιολογικό, πρέπει καταρχάς να προσέξουμε να είναι συσκευασμένο και να διαθέτει την ένδειξη ότι αποτελεί προϊόν βιολογικής γεωργίας.
Σημαντικό είναι επίσης να επιλέγουμε βιολογικά φρούτα και λαχανικά που πωλούνται μόνο στην εποχή τους.
Επίσης, δεν επιτρέπεται να πωλούνται χύμα, εκτός και αν αγοράζονται από το κτήμα του παραγωγού, ενώ τέλος, ο κ. Δημοσθενόπουλος τονίζει πως τα "παραδοσιακά προϊόντα", δεν είναι κατ' ανάγκη βιολογικά, εκτός και αν υπάρχει ένδειξη ότι αποτελούν προϊόντα βιολογικής γεωργίας.

Ποια τρόφιμα είναι σημαντικό να καταναλώνουμε βιολογικά;

Βιολογικά τρόφιμα που αξίζει να καταναλώνουμε είναι, σύμφωνα με τον κ. Δημοσθενόπουλο, κυρίως τα οπωρολαχανικά, τα γαλακτοκομικά, τα αβγά και τα προϊόντα σιτηρών. Κάποια ενδεικτικά τρόφιμα είναι:
Γάλα: Σε σχέση με το κοινό, το οργανικό γάλα είναι 68% πιο πλούσιο σε Ω-3 και περιέχει περισσότερη βιταμίνη Ε και β-καροτένιο, στοιχεία που θεωρούνται ευεργετικά για τον οργανισμό. 
Κοτόπουλο: Σύμφωνα με μελέτες, τα κοτόπουλα που μεγαλώνουν σε εξωτερικό χώρο έχουν λιγότερο λίπος, περισσότερη πρωτεΐνη και υψηλότερα επίπεδα απαραίτητων λιπαρών οξέων.
Μήλο/Αχλάδι: Τα περισσότερα χημικά υπολείμματα εντοπίζονται στη φλούδα, όπου επίσης βρίσκονται και πολλά θρεπτικά στοιχεία. Γι'αυτό είναι καλό να τρώμε βιολογικά κυρίως τα μήλα και τα αχλάδια. 
Ντομάτα/Αγγούρι: Η βιολογική ντομάτα και το βιολογικό αγγούρι έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, περισσότερη βιταμίνη C και β-καροτένιο, απαραίτητα για τον οργανισμό. 
Πατάτες: Οι μη βιολογικές πατάτες ψεκάζονται με μυκητοκτόνα κατά την ανάπτυξή τους και, στη συνέχεια, με ζιζανιοκτόνα πριν από τη συγκομιδή.
Είναι καλό, λοιπόν, να προτιμούμε τις βιολογικές.
 
 
Πηγή: Κέντρο Διατροφικής Αγωγής Χάρης Δημοσθενόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα