Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Το μυστικό της ημέρας:

Ο καφές καθαρίζει τα δόντια από τα μικρόβια!

Ο καφές «φρενάρει» τη δημιουργία μικροβιακής πλάκας στα δόντια, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα να χρειαστεί κάποιος σφραγίσματα. 


Σε αυτό το συμπέρασμα -ενθαρρυντικό για τους φανατικούς φίλους του καφέ- κατέληξε μια νέα βραζιλιάνικη επιστημονική έρευνα. 

 
Όμως πρέπει κάποιος να τον πίνει δυνατό και χωρίς ζάχαρη, κρέμα ή γάλα, αν θέλει να προφυλάξει τα δόντια του.

Οι ερευνητές του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μικροβιολογίας "Journal of Applied Microbiology", σύμφωνα με τις βρετανικές «Ιντιπέντεντ» και «Τέλεγκραφ», ανέφεραν ότι ο δυνατός καφές που περιέχει πολλή καφεΐνη, φαίνεται να καταστρέφει τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για τον σχηματισμό της οδοντικής πλάκας, η οποία συχνά καταλήγει στο να πρέπει κάποιος να κάνει σφράγισμα στα δόντια του.

Οι Βραζιλιάνοι επιστήμονες έκαναν πειράματα με την επίδραση που έχει στα παιδικά δόντια η ευρέως διαδεδομένη ποικιλία καφέ «ρομπούστα» (Coffea canephora), η οποία περιέχει περισσότερη καφεϊνη σε σχέση με την άλλη γνωστή ποικιλία, την «αράμπικα».
Οι δοκιμές έδειξαν ότι η «ρομπούστα» μπορεί να καταστρέψει το λεπτό «φιλμ» από μικροοργανισμούς, που συσσωρεύεται στα δόντια και οδηγεί στη δημιουργία μικροβιακής πλάκας και ουλίτιδας.
Το κυριότερο «όπλο» του καφέ είναι κατά πάσα πιθανότητα οι χημικές ουσίες πολυφαινόλες που περιέχει και οι οποίες είναι ικανές να καταστρέψουν τα βακτήρια.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι στο μέλλον θα καταστεί εφικτό να προσθέσουν στις οδοντόπαστες ή σε στοματικό διάλυμα αυτή τη χημική ουσία για να μειώσουν την οδοντική πλάκα και τις συνέπειές της, καθώς, όπως είπαν, η αυξημένη κατανάλωση καφέ δεν παύει να έχει τις πιθανές παρενέργειές της, ακόμη και στα ίδια τα δόντια, είτε αλλοιώνοντάς το λευκό χρώμα τους, είτε διαβρώνοντας πιθανώς την αδαμαντίνη. 

Ιδίως, όπως είπε ο ερευνητής, όταν κάποιος πίνει τον καφέ του με ζάχαρη ή κρέμα, τότε τα όποια θετικά αποτελέσματα για την υγεία των δοντιών είναι πιθανό ότι εξουδετερώνονται.
 
 
πηγή: boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα