Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Tι μπορεί να οδηγήσει στην απιστία;


Γράφτηκε από τον Δρ. Θάνο Ασκητή

 
O Δρ Θάνος Ασκητής δίνει την απάντηση.

Είναι γεγονός ότι αρκετά ζευγάρια έρχονται κάποια στιγμή αντιμέτωπα με την απιστία.

Πράγματι, η σεξουαλική εικόνα μίας μακροχρόνιας σχέσης ή ενός γάμου χάνει σημαντικά την ποιότητά της από τις συμπεριφορές που υιοθετούνται και από τους δύο συντρόφους σταδιακά μέσα στη συμβίωση.


Ρόλοι και συνήθειες επιδρούν αρνητικά στην επιθυμία και την έλξη για σεξουαλική επαφή.

Οι σύντροφοι πολύ συχνά παραμελούν την εικόνα τους, ξεχνούν τα «θέλω» τους και δεν προσπαθούν να αρέσουν στο σύντροφό τους.

Άλλοι παράγοντες που οδηγούν στην απιστία είναι η ανάγκη για επικοινωνία και για ψυχική επαφή, ή ακόμη το οικονομικό ή επαγγελματικό όφελος.

Η σεξουαλική απιστία στη σχέση μπορεί να φανερώνει την απομάκρυνση των συντρόφων, την έλλειψη σεξουαλικής ζωής, την ανάγκη για επιβεβαίωση κυρίως στη μέση ηλικία, δηλαδή 46-50 ετών, ή την κακή επικοινωνία.


Πολύ συχνά ένα σεξουαλικό πρόβλημα που μπορεί να υπάρχει στη σχέση ή στο γάμο οδηγεί συνήθως τον άντρα σε μία τέτοια συμπεριφορά, προκειμένου να επιβεβαιώσει τον ανδρισμό του, να ελέγξει κατά πόσο το πρόβλημα παρουσιάζεται με κάποια άλλη σεξουαλική σύντροφο.

Η απιστία που έχει ευκαιριακό χαρακτήρα, συνήθως βιώνεται διαφορετικά, τόσο από το άτομο που προβαίνει σε αυτή, όσο και από το σύντροφο που το μαθαίνει, σε σύγκριση με την απιστία που συμβαίνει σταθερά και επαναλαμβανόμενα.


Η σεξουαλική απιστία βιώνεται ως απόρριψη και συνοδεύεται από απογοήτευση, ενοχή, αίσθημα ανεπάρκειας, απελπισίας, αγωνία και θυμό.

Τα συναισθήματα αυτά προκύπτουν από τη ματαίωση των εσωτερικών προσδοκιών από το σύντροφο, που η συμπεριφορά του δεν είναι αυτή που θα επιθυμούσε να είναι.

Αλλά και τα άτομα που εμπλέκονται σε αυτή νιώθουν συχνά ντροπή και ενοχές, ενώ όσοι απιστούν κατ΄ επανάληψη φαίνεται να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Η αποκάλυψή της είναι επώδυνη και για τους δύο.


Η απιστία διαταράσσει το βασικό στοιχείο της σχέσης, την εμπιστοσύνη. Επαναλαμβανόμενες κρίσεις είναι σύνηθες φαινόμενο σε ένα ζευγάρι μετά την αποκάλυψη.

Παρόλα αυτά η πλειοψηφία των ζευγαριών δεν φθάνει σε χωρισμό, παρόλο που συνήθως η σχέση τους επηρεάζεται αρνητικά.


Η αλήθεια όμως είναι ότι καμία απιστία δεν κλονίζει την ψυχική πίστη δύο ανθρώπων που ενδεχομένως είτε ο ένας είτε ο άλλος είτε και οι δυο μαζί παρασύρθηκαν σε μία σεξουαλική φυγή ηδονής, εφόσον ψυχικά δεν έχουν φύγει από τη συναισθηματική τους σχέση.

Η αγάπη στη συντροφική διαχρονική πορεία δεν παγιδεύεται από τη σεξουαλική έλξη και παρόρμηση και είναι στο χέρι του ζευγαριού να διαχειριστεί αυτή την επίπονη κατάσταση.

Δρ Θάνος Ασκητής, Νευρολόγος-Ψυχίατρος και Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας


 

πηγή: feysbook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα