Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Botox & Υαλουρονικό:


8 Μύθοι και Αλήθειες
Οι ελληνίδες έχουν αποδείξει ότι αγαπάνε την περιποιημένη φροντίδα και τις αισθητικές επεμβάσεις και παρά την κρίση, δεν έχουν πρόβλημα να ξοδέψουν.

Το botox και το υαλουρονικό οξύ, «αγκαλιάστηκαν» θερμά από την πρώτη στιγμή, ωστόσο υπάρχουν γυναίκες που δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι ακριβώς χρειάζονται για την ομορφιά τους.


Ας δούμε στην συνέχεια σε  ποιές περιπτώσεις χρησιμοποιείται το Βotox και σε ποιες το υαλορουνικό οξύ,  αλλά και τους μύθους που κυκλοφορούν για τα δύο αυτά πολύ δημοφιλή σκευάσματα, με την βοήθεια της Δρ. Αμαλίας Τσιατούρα, που είναι Δερματολόγος Αφροδισιολόγος, Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine,  

Με το botox προλαμβάνονται και αντιμετωπίζονται οι ρυτίδες έκφρασης: μετώπου, μεσόφρυου, ματιών και λαιμού.


Απ’ την άλλη το υαλουρονικό οξύ είναι η λύση για τις ρυτίδες χειλιών στόματος και παρειών ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται για την αύξηση του όγκου των χειλιών και των ζυγωματικών. 

Πως πραγματοποιείται η θεραπεία με Botox και πως με υαλουρονικό οξύ;

Στο πρόσωπο, η δράση του botox είναι να αδρανοποιεί προσωρινά και τοπικά τους μιμικούς μύες του προσώπου.

Μειώνει την κίνηση στους μικρούς, δηλαδή, μύες που προκαλούν τις εκφράσεις, όπως του θυμού, της λύπης, της έκπληξης, της απορίας, κλπ.

Οι μύες αυτοί συσπώμενοι δημιουργούν τις ρυτίδες και εκεί ακριβώς στοχεύει το botox. Με το botox, στην κατάλληλη δόση και σωστή θέση, οι ρυτίδες αυτές απαλύνονται, χωρίς να χάνουμε την εκφραστικότητά μας.

Επειδή το botox δρα τοπικά στο σημείο που γίνεται, μπορεί να εφαρμοστεί προληπτικά ακόμα και σε νεαρά σε ηλικία άτομα στα οποία οι ρυτίδες λόγω της αυξημένης εκφραστικότητάς τους έχουν σχηματιστεί μεν αλλά δεν έχουν ακόμα εγκατασταθεί και μονιμοποιηθεί.

Αυτή η τεχνική είναι γνωστή ως “baby botox” τεχνική κατά την οποία χρησιμοποιούνται μικρότερες δόσεις botox που δρα ανασταλτικά στη μονιμοποίηση των ρυτίδων.

Αντιθέτως, σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, που έχουν ήδη σχηματιστεί βαθιές ρυτίδες το botox έχει μικρότερη δράση, καθώς το δέρμα που πλέον έχει μειωμένη ελαστικότητα έχει ήδη «τσακίσει» στη ρυτίδα από τη χρόνια σύσπαση των μιμικών μυών.

Σε αυτή την περίπτωση το botox δεν μπορεί να αποδώσει το ίδιο ικανοποιητικά όσο σε μικρότερης ηλικίας άτομα.

Το υαλουρονικό οξύ ενίεται κάτω από την επιδερμίδα γεμίζοντας έτσι τις ρυτίδες των χειλιών, γύρω από το στόμα, αλλά δίνοντας και όγκο στα ζυγωματικά και στα χείλη.

Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ είναι γρήγορη, ανώδυνη (υπό τοπική αναισθησία) και ασφαλής.

Πόσο συχνά πρέπει να εφαρμόζεται κάθε θεραπεία;
Το botox είναι καλό να εφαρμόζεται περί τις 2 – 3 φορές το χρόνο (σε ειδικές περιπτώσεις ενδεχομένως να χρειάζονται έως και 4 επαναλήψεις ετησίως). Έχει διαπιστωθεί ότι η συχνότερη, πριν την πάροδο τριμήνου, εφαρμογή μπορεί να εκληφθεί από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού ως αναμνηστική δόση με εμφάνιση εξουδετερωτικών αντισωμάτων, που αποτελεί και την μόνη περίπτωση μειωμένης διάρκειας ή αποτελεσματικότητας της ουσίας.

Η δράση της θεραπείας με υαλουρονικό οξύ διαρκεί από 6 έως 18 μήνες από την εφαρμογή του.

 MΥΘΟΙ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΤΟΧ

1.   ΑΛΗΘΕΙΑ: το botox προέρχεται από την αλλαντική τοξίνη, η δράση της οποίας είναι υπεύθυνη για την αλλαντίαση, μια σοβαρή νόσο που αποκτά κανείς από την κατανάλωση μη σωστά διατηρημένων κονσερβών και αλλαντικών.

Είναι όμως μεγάλος ΜΥΘΟΣ ότι η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α που περιέχεται στο botox με τη μορφή της κεκαθαρμένης τοξίνης είναι βλαπτική και επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Κλινικές μελέτες που διεξήχθησαν τα τελευταία 11 χρόνια χρήσης του botox στην κοσμητική ιατρική μαρτυρούν ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες από το botox είναι ελάχιστες και μόνο παροδικές, με πιο συχνές την ήπια κεφαλαλγία και το αίσθημα βάρους στο μέτωπο μετά την εφαρμογή που υποχωρούν σύντομα και μειώνονται μετά από επαναλαμβανόμενες εφαρμογές της ουσίας στο πρόσωπο.

 
2.   ΜΥΘΟΣ: Το botox μπορεί να αλλοιώσει και να παραμορφώσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου ή να «παγώσει» τις εκφράσεις.

ΑΛΗΘΕΙΑ:  Το botox μειώνει τις συσπάσεις των μυών που κινούν το δέρμα, με αποτέλεσμα οι λεπτές γραμμές αυτού να απαλύνουν.

Όταν η ουσία εννοείται στα σωστά ανατομικά σημεία και στη σωστή δόση, οι εκφράσεις και τα χαρακτηριστικά του προσώπου δεν αλλοιώνονται, αλλά αναδεικνύονται, καθώς το πρόσωπο φαίνεται πιο ξεκούραστο και ανανεωμένο.

3.   ΑΛΗΘΕΙΑ: διάρκεια δράσης του botox είναι παροδική, πλήρως αναστρέψιμη και κυμαίνεται από 4 έως 6 μήνες κατά μέσο όρο με μια μικρή κινητικότητα που μπορεί να εμφανιστεί ήδη από τον 3ο μήνα. Επομένως θα πρέπει να επαναλαμβάνεται 2 με 3 φορές το χρόνο.

 
2.   ΜΥΘΟΣ: μετά από πολλές εφαρμογές η αποτελεσματικότητα ή η διάρκεια του botox μειώνεται.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των θεραπειών που μπορεί να κάνει κανείς. Αντιθέτως, σύμφωνα με μελέτη σε μεγάλο αριθμό ασθενών που δημοσιεύτηκε 2011 στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό American Society of Dermatologic Surgery, η έγκαιρη και συνεπής επανάληψη της θεραπείας κάθε 4 – 5 μήνες οδηγεί σε μεγαλύτερη κάθε φορά μείωση των ρυτίδων, μεγαλύτερη ικανοποίηση των «ασθενών» και μεγαλύτερη διάρκεια του αποτελέσματος που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τους 7 μήνες.

3.   ΜΥΘΟΣ: αν κάποιος αποφασίσει για κάποιο λόγο να διακόψει τη θεραπεία με botox θα επιταχυνθεί η διαδικασία γήρανσης και θα επιδεινωθεί η εικόνα του προσώπου του.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Μετά την πάροδο της δράσης του botox, το πρόσωπο απλά θα επανέλθει σταδιακά στην αρχική, προ της θεραπείας, κατάσταση, καθώς οι μύες αρχίζουν και πάλι να κινούνται κανονικά.

4.   ΜΥΘΟΣ: η ανάγκη για την θεραπεία με botox καθορίζεται από την ηλικία.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Υπάρχουν πρόσωπα με υπερδραστήριους μύες και έντονη εκφραστικότητα που χρειάζονται botox ήδη από την ηλικία των 20 ετών, ενώ πρόσωπα υποτονικά μπορεί να μην εμφανίσουν ρυτίδες έκφρασης πριν την ηλικία των 30-35 ετών.

Επομένως η κατάσταση του προσώπου και όχι η ηλικία καθορίζουν την ανάγκη για την εφαρμογή της θεραπείας με botox. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας δρα προληπτικά στην εμφάνιση και εγκατάσταση των ρυτίδων και διατηρεί το νεανικό πρόσωπο για πολλά χρόνια.

Η προληπτική εφαρμογή του μπότοξ στις ηλικίες 20-30 αναφέρεται συχνά ως “baby botox” και κερδίζει συνεχώς έδαφος. 

5.   ΜΥΘΟΣ: το botox αποτελεί τη μαγική λύση που θα εξαφανίσει τις ρυτίδες σε οποιαδήποτε ηλικία.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Όταν οι ρυτίδες είναι αρκετά έντονες, έχουν εγκατασταθεί και γίνει μόνιμες ή όταν συνυπάρχει χαλάρωση του δέρματος το botox πέρα από μια πιο ξεκούραστη όψη δεν θα σβήσει εντελώς τις ρυτίδες.

Στις περιπτώσεις αυτές θα απαιτηθεί η συνδυαστική χρήση υαλουρονικού οξέος.  Για το λόγο αυτό, το botox ως μονοθεραπεία δεν ενδείκνυται σε ηλικίες άνω των 65 ετών.

6.   ΑΛΗΘΕΙΑ: η διαδικασία εφαρμογής του Botox στην αισθητική Δερματολογία είναι αρκετά απλή, σύντομη και το άτομο μπορεί να επιστρέψει αμέσως μετά στις καθημερινές του δραστηριότητες. Βέβαια αυτό ισχύει όταν η εφαρμογή γίνεται από εξειδικευμένο Δερματολόγο ή πλαστικό Χειρουργό και σε κατάλληλα εξοπλισμένο ιατρείο, καθώς πρόκειται για μια καθαρά ιατρική θεραπεία.

7.   ΑΛΗΘΕΙΑ: το botox είναι εξαιρετικά ευαίσθητη ουσία στις υψηλές θερμοκρασίες. Το αποτέλεσμά του μειώνεται σε μη σωστή συντήρηση, μη σωστή διάλυση του φαρμάκου, καθώς και παραμονή αυτού διαλυμένο για αρκετό διάστημα πριν τη χρήση του.

     Είναι απαραίτητη η επιλογή ιατρείου και κλινικών με εμπειρία στην εφαρμογή πολλών θεραπειών που μπορούν να πιστοποιήσουν την γνησιότητα του φαρμάκου. Μεγάλη σημασία έχει και η τήρηση κάποιων απλών οδηγιών από μέρους τους ασθενούς (π.χ. αποφυγή άσκησης και τριψίματος της περιοχής για τρία εικοσιτετράωρα), ώστε η διάρκεια δράσης και το αποτέλεσμα του botox να είναι βέλτιστα.

8.   ΑΛΗΘΕΙΑ: Είναι αλήθεια ότι το botox είναι ακριβό φάρμακο. Επομένως και το κόστος της θεραπείας είναι σχετικά υψηλό.

     Η επιλογή φθηνών λύσεων και «προσφορών» είναι επικίνδυνη, καθώς στις περιπτώσεις αυτές η προέλευση και η ποιότητα του φαρμάκου είναι αμφίβολη, η διάλυση - αραίωσή του όχι σωστή και το αποτέλεσμα στην καλύτερη περίπτωση θα είναι φτωχό και μικρής διάρκειας. Όταν επιλέγουμε μία ιατρική θεραπεία κύριο κριτήριο θα πρέπει να είναι η εμπειρία του ιατρού και η ασφάλεια της θεραπείας. Σε μη γνήσιο σκεύασμα υπάρχουν σοβαροί και ανυπολόγιστοι κίνδυνοι για την υγεία μας.

 

 

 



Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα