Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Εγκεφαλικό επεισόδιο.


Άραγε
τι να συμβαίνει ?

Είναι το ερώτημα πολλών συνανθρώπων μας που ενώ
το ακούμε συχνά εντούτοις
δεν κατανοούν επ’  ακριβώς
την βλάβη που έχει πάθει
ο πάσχοντας.

Τι είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο ?
Είναι η βλάβη που προκαλείται στον εγκέφαλο όταν η παροχή του αίματος σε μια περιοχή του σταματήσει και κατά συνέπεια τα κύτταρα της λόγο της έλλειψης του οξυγόνου πεθαίνουν.

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι τόσο ελαφρύ που ο παθόν να μην το καταλάβει έως και τόσο βαρύ που θα του αφήσει πίσω του μόνιμα προβλήματα στην ομιλία ή την κίνηση.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο χαρακτηρίζεται με  τους εξής τύπους.

     I.        Ισχαιμικό.
Έτσι ονομάζεται το επεισόδιο που η ροη του αίματος σταματά εξαιτίας κάποιου θρόμβου.

Συνήθως αυτό συμβαίνει σε ένα αγγείο που έχει υποστεί αρτηριοσκλήρυνση.

Το μέρος του εγκεφάλου που δεν θα αρματώνεται σωστά, ως φυσική συνέπεια έχει να υποστεί νέκρωση των κυττάρων της περιοχής.

Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι η συχνότερη μορφή των εγκεφαλικών και μπορεί να οδηγήσει τον πάσχοντα ανάλογα με την περιοχή που θα κτυπήσει, σε σοβαρές αναπηρίες έως και τον θάνατο.

   II.        Εμβολή.
Εγκεφαλική εμβολή ονομάζουμε όταν επίσης η ροη του αίματος σταματήσει με το φράξιμο αρτηρίας ή αγγείου από θρόμβο που προήρθε από άλλο μέρος του σώματος και πέρασε την καρδία.

Συνήθως τα επεισόδια αυτά δεν προειδοποιούν και οι συνέπιες τους είναι σοβαρές.

 III.        Αιμορραγικό.
Εγκεφαλικό αιμορραγικό επεισόδιο λέμε αυτό που ένα αγγείο σπάει ( Εντός ή εκτός του εγκεφάλου ) και προκαλεί αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Η  υπέρταση είναι η συνηθέστερη αιτία του επεισοδίου αυτού.

Αιτίες.

Οι αιτίες που αυξάνουν την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου είναι οι εξής:

1.   Υπέρταση.
Ένας άνθρωπος, κύρια άνδρας πάνω από τα 45 – 50 με ανεξέλικτη υπέρταση έχει τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο από έναν με φυσιολογική πίεση.

2.   Καρδιαγγειακή και καρδιακή νόσος.
Η συχνότερη καρδιακή νόσος που προκαλεί ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια είναι η αρρυθμία. ( Κολπική μαρμαρυγή )

3.   Προδιάθεση με ιστορικό παροδικού επεισοδίου.
Ένας άνθρωπος που έχει περάσει ένα παροδικό εγκεφαλικό επεισόδιο θα πρέπει να το δει ως θετική προειδοποίηση και να προσέχει πολλαπλά.

Σε αντίθετη περίπτωση είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει και το μεγαλύτερο μιας και τα αγγεία του δεν λειτουργούν σωστά.

4.   Διαβήτης.
Η ύπαρξη ζαχαρώδους διαβήτη αυξάνει την πιθανότητα ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 6 φορές περισσότερο.

5.   Χοληστερίνη.
Η αυξημένη χοληστερίνη είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου στεφανιαίας νόσου. Η στεφανιαία νόσος αυξάνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου καθώς και εμφράγματος.

6.   Κάπνισμα.
Το κάπνισμα έχει αποδεδειχθεί ότι διπλασιάζει την πιθανότητα ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και γενικότερα κατηγορείται για αρτηριοσκλήρυνση.

Συμπτώματα.
     i.        Ατονία, μούδιασμα, παράλυση σε ένα μέρος του σώματος, ( πρόσωπο ή και άκρα )

   ii.        Απώλεια όρασης σε ένα ή και τα δυο μάτια.

  iii.        Δυσκολία ομιλίας και χειρισμού της γλώσσας.

  iv.        Πονοκέφαλος που δεν υποχωρεί, φορές και ισχυρός.

    v.        Αστάθεια, ίλιγγος, δυσκολία στο να σταθεί σε όρθια θέση χωρίς να κρατηθεί.

Θεραπεία.
Μέχρι σήμερα η θεραπεία στο εγκεφαλικό επεισόδιο δεν είναι ικανοποιητική και περισσότερο ασχολείται με την πρόληψη να μην επακολουθήσει και άλλο με φάρμακα που ρυθμίζουν την θυροξίνη. ( αραιώνουν δηλαδή το αίμα και με τακτικές εξετάσεις ελέγχεται αυτό )  Καθώς και φάρμακα που αναφέρονται και δρουν συμπτωματολογικά.

Από εκεί και πέρα με φυσικοθεραπείες, ή φορές και χειρουργεία θα δώσουν πρόσκαιρη λύση με δεδομένο ότι δεν αναφέρονται στο αίτιο παρά μόνο στα συμπτώματα.

Συμπέρασμα.
Διαβάζοντας ο κάθε ένας την αναφορά μας στο εγκεφαλικό επεισόδιο διαπιστώνει εύκολα ότι είναι ακόμα μια σοβαρή συχνή πάθηση που προκαλείται από την κακιά κυκλοφορία του αίματος, από τους θρόμβους που σχηματίζονται σε αυτό, από τις στενώσεις των αυλών σε αρτηρίες και τριχοειδή και τέλος από την σκλήρυνση επίσης των αρτηριών και των τριχοειδών αγγείων.

Τι πιο ευκολότερο και καλύτερο να αναφερόμαστε καθημερινά στην πρόληψη και να δημιουργούμε εμείς την ασπίδα προστασίας του καρδιαγγειακού μας συστήματος.

Τι πιο εύκολο εμείς να θωρακίζουμε εαυτούς και οικείους από τους κινδύνους που προκαλούν το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Για εμένα προσωπικά η καθημερινή λήψη Γανοδέρματος είναι επιβεβλημένη ακόμα και όταν αισθανόμαστε μια χαρά.

Ακούω συχνά το ¨ Μα δεν έχω τίποτα, γιατί να πάρω Γανόδερμα ¨ και πραγματικά μου κάνει μεγάλη εντύπωση.

Αυτό πέρα της άγνοιας κινδύνου που περιέχει, μου μοιάζει σαν να αφήνουμε ένα πεντάχρονο παιδί να διασχίσει μια λεωφόρο και μάλιστα ώρα αιχμής.

Ζούμε σε μια στρεσογόνα εποχή, αρκετοί από εμάς καπνίζουμε, δεν τρεφόμαστε σωστά και με πρόγραμμα, δεν έχουμε σχέση με την σωματική άσκηση, είμαστε υπέρβαροι, έχουμε απομακρυνθεί από την φύση, αλλά δηλώνουμε μια χαρά αδιαφορώντας για όλους τους παράγοντες που επιμελώς διατηρούμε στο να γίνουμε και δυο τρομάρες κατά την λαϊκή ρήση.

Επειδή σε περίπτωση ύπαρξης εν εξελίξει  εγκεφαλικού επεισοδίου η δοσολογία θα πρέπει να προσαρμοστεί στις τρέχουσες ανάγκες παραμένω στην διάθεση σας για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία χρειαστείτε.

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού.
Φαρμακοποιός



 
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ http://biop.dxnnet.com/blog 
Για προσφορές & τιμές προϊόντων πατήστε ΕΔΩ http://biop.dxnnet.com/products



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα