Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Η τεστοστερόνη ενισχύει το μυαλό των γυναικών!


Η χορήγηση της αντρικής ορμόνης στις γυναίκες ενισχύει τη μνήμη τους, ενώ θωρακίζει και το μυαλό τους από την άνοια


Νέα έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που άλειφαν καθημερινά το σώμα τους με τζελ τεστοστερόνης για έξι μήνες είχαν καλύτερη απόδοση στα τεστ λειτουργίας του εγκεφάλου από ότι εκείνες χρησιμοποίησαν ένα τυχαίο τζελ .


Οι ερευνητές έκαναν την έρευνά τους σε μια ομάδα 96 υγιών γυναικών μετά την εμμηνόπαυση.

Η ομάδα στην οποία χορηγούνταν τεστοστερόνη απέδωσε καλύτερα στη λεκτική μάθηση, όταν δηλαδή άκουσαν δεκάδες διαφορετικές λέξεις και έπρεπε να θυμηθούν όσες περισσότερες μπορούσαν.

Επίσης, είχαν υψηλότερες βαθμολογίες σε τεστ σχεδιασμένα για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της βραχυπρόθεσμης μνήμης τους.

Η ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου πιστεύεται ότι είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να μειωθούν οι πιθανότητες να έχουν άνοια, καθώς βοηθά στην ενίσχυση των συνδέσεων μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου.

Οι ειδικοί λένε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί και με υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση και ασκήσεις για το μυαλό, όπως σταυρόλεξα και παζλ .

Όμως, η τελευταία έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας, αποκάλυψε ότι οι γυναίκες μπορούν επίσης να επωφεληθούν μιας καθημερινής δόση τεστοστερόνης.
Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να παρουσιάσουν Αλτσχάιμερ , αν και οι ερευνητές δεν είναι ακόμα βέβαιοι για το που οφείλεται αυτό. Ωστόσο, τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης έχουν πλέον μπει στο μικροσκόπιο.

Παρά το γεγονός ότι η τεστοστερόνη θεωρείται ότι αντρική ορμόνη, οι γυναίκες παράγουν επίσης αλλά σε μικρές ποσότητες στις ωοθήκες τους. Όταν φτάσουν στην εμμηνόπαυση, μειώνεται αισθητά η παραγωγή τεστοστερόνης.

Άλλη έρευνα αποκάλυψε ότι σε αυτό οφείλεται και η μειωμένη λίμπιντο που παρουσιάζουν πολλές γυναίκες και ότι ακόμα και η σεξουαλικότητά τους μπορεί να επωφεληθεί από τη χορήγηση τεστοστερόνης – με χρήση τζελ ή αυτοκόλλητων στο δέρμα.

Αλλά η ορμόνη έχει συνδεθεί ακόμα και με τη λειτουργία του εγκεφάλου .

Μια μελέτη του 2010 στο St Louis University στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι ηλικιωμένοι άνδρες με μειωμένα ορμονικά επίπεδα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια .

Η αυστραλιανή ομάδα πίσω από τη νέα έρευνα εστίασε στο αν οι γυναίκες επίσης μπορούν να επωφεληθούν.

Εκείνες στις οποίες χορηγήθηκε τεστοστερόνη και είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 61 έτη,  αλείφονταν με τζελ ορμονών σε όλο το σώμα ή μόνο στα χέρια, στους ώμους ή στην κοιλιακή χώρα κάθε μέρα για έξι μήνες. Οι γυναίκες εξετάζονταν ως προς τη μνήμη τους πριν και μετά το πείραμα και η ομάδα που αύξησε την τεστοστερόνη στο κορμί της παρουσίασε σημαντική βελτίωση, ενώ αντίθετα οι υπόλοιπες έμειναν στα ίδια επίπεδα.

Η αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης επιβεβαιώθηκε και από τις εξετάσεις αίματος τους.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο συνέδριο, αλλά δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό.

 

πηγή:protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα