Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Βιταμίνες.


Η μεγαλύτερη πρόοδος στον τομέα της έρευνας των βιταμινών έχει γίνει μέσα στα τελευταία  πενήντα χρόνια.

Τις βιταμίνες ο άνθρωπος άρχισε να τις ανακαλύπτει από το 1408.

 
Από όλες τις γνωστές βιταμίνες εκείνες που έχουν σχέση με την κανονική διατροφή του ανθρώπου είναι:


Βιταμίνη Α.
 
Η βιταμίνη Α έχει πολλαπλή αποστολή για την διατήρηση της υγείας του ανθρώπου.

Παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη, ανάπλαση του σώματος.

Προστατεύει τους οφθαλμούς και την όραση.

Τρέφει και προστατεύει το δέρμα και τους βλεννογόνους.

Προστατεύει τον οργανισμό από τους λίθους των νεφρών και της κίστης.

Επίσης η βιταμίνη Α ρυθμίζει ως ένα βαθμό την επίδραση της Θυροξίνης που παράγει ο θυρεοειδής αδένας.

Τέλος συντελεί στην εξασφάλιση της καλής λειτουργίας του συκωτιού.

Η βιταμίνη Α υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα κυρίως στα λίπη ζωικής προέλευσης, δηλαδή το γάλα το βούτυρο το κρέας τον κρόκο του αυγού καθώς και στο συκώτι των διαφόρων ζωών και περισσότερο των ψαριών ( Μουρουνόλαδο )

Ο οργανισμός δεν παίρνει έτυμη όλη την ποσότητα της βιταμίνης Α που χρειάζεται, αλλά παρασκευάζει και μόνος του ένα σημαντικό μέρος χρησιμοποιώντας για πρώτη υλη την καροτίνη, δηλαδή μια κίτρινη ουσία.

Για να μπορεί ο οργανισμός να παράγει βιταμίνη Α από την καροτίνη, πρέπει το συκώτι να βρίσκεται σε φυσιολογική κατάσταση και να λειτουργεί κανονικά.

Η καροτίνη λοιπόν που μετατρέπεται μέσα στον οργανισμό σε βιταμίνη Α, υπάρχει άφθονη στα καρότα.

Βιταμίνη Β.

Η βιταμίνη Β δεν είναι μια και μοναδική, αλλά είναι ένα σύμπλεγμα πολλών βιταμινών που αποτελούν την λεγόμενη ομάδα της βιταμίνης Β.

Κάθε μια από τις βιταμίνες αυτές εξυπηρετεί ιδιαίτερες λειτουργίες του οργανισμού.

Κανονικά όμως, οι βιταμίνες της ομάδας αυτής βρίσκονται στα ίδια τρόφιμα.

Οι κυριότερες βιταμίνες που αποτελούν το σύμπλεγμα Β είναι:

  1. Βιταμίνη Β 1 ή αντινευριτιδική.

Όταν ο οργανισμός στερηθεί την βιταμίνη Β 1 εμφανίζεται η αρρώστια πολυνευρίτιδα.

Με την ευνοϊκή επίδραση που ασκεί στο νευρικό σύστημα, η βιταμίνη Β 1 συντελεί πολλή στην διατήρηση του τόνου των μυών του σώματος, καθώς και των μυών που κάνουν τις κινήσεις του στομάχου και του εντέρου.

Ο φυσιολογικός αυτός μυϊκός τόνος δίνει στον άνθρωπο το αίσθημα της ευεξίας.

Συμβάλει τέλος στην εξασφάλιση της κανονικής λειτουργίας της καρδίας και στην κανονική ανάπτυξη των παιδιών.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Β 1 είναι, το φύτρο του σιταριού και του ρυζιού, ο κρόκος του αυγού, τα εντόσθια, το χοιρινό κρέας, τα όσπρια, στην μαγιά της μπίρας, στο αυγοτάραχο και σε αξιόλογες ποσότητες τα πράσινα λαχανικά και τα καρότα.

  1. Βιταμίνη Β 2 ή ριβοφλαβίνη.

Η βιταμίνη Β2 χρειάζεται ιδιαίτερα για την εξασφάλιση της υγιεινής κατάστασης του δέρματος, των οφθαλμών και του στόματος. Επίσης συντελεί στην κανονική ανάπτυξη των παιδιών και παίζει σημαντικό ρόλο στις κανονικές καύσης του οργανισμού.

Οι καλύτερες πηγές της βιταμίνης Β 2 είναι η μαγιά της μπίρας, η μαγιά του ψωμιού, στο αυγό, το γάλα το τυρί το κρέας, τα εντόσθια, στα πράσινα  λαχανικά και τα όσπρια.

  1. Βιταμίνη Β 6 ή φυριδοξίνη.

Η βιταμίνη Β 6 μέχρι τώρα δεν έχει παρατηρηθεί ιδική αρρώστια οφειλόμενη στην έλλειψη της βιταμίνης αυτής, χρησιμοποιείτε όμως στην θεραπεία της πελλάγρας και σε διάφορες δερματικές και νευρικές παθήσεις.

 Υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα στην μαγιά της μπίρας, τα εντόσθια και κυρίως στο συκώτι, στο πίτουρο του σιταριού και της βρόμης, στα όσπρια.

  1. Βιταμίνη PP ή αντιπελλαγρική

Η βιταμίνη ΡΡ σημαίνει παράγοντας που προσλαμβάνει την πελλάγρα η οποία χαρακτηρίζεται από δερματίτιδα, που προσβάλλει τα ακάλυπτα μέρη του σώματος και από γαστρεντερικές και ψυχικές ανωμαλίες.

Τα δερματικά συμπτώματα εντοπίζονται στην επιφάνεια των χεριών, τον ποδιών, του προσώπου και του λαιμού.

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνης ΡΡ είναι η μαγιά της μπίρας, το πιτυρούχο ψωμί, το βοδινό κρέας, τα εντόσθια, τα ψάρια, το γάλα τα αυγά, τα μήλα, τα δαμάσκηνα οι μπανάνες, τα ροδάκινα και τα λαχανικά.

Βιταμίνη C.
Η βιταμίνη C είναι αντί-σκορβουτική βιταμίνη, δηλαδή η βιταμίνη που προστατεύει τον οργανισμό από μια βαριά αρρώστια το σκορβούτο.

Άλλη πολύ σοβαρή αποστολή της βιταμίνης C είναι να προστατεύει τον οργανισμό από τις λιμώξεις, ( Πνευμονία, φυματίωση ) ρευματισμούς, τερηδόνα και άλλες μικροβιακές ασθένειες.

Ακόμα η βιταμίνη C είναι απαραίτητη και για την κανονική ανάπτυξη του σώματος και υπάρχει σε διαφορά όργανα και στο αίμα.

Ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα βρίσκεται στα επινεφρίδια, την υπόφυση, στις ωοθήκες και τον φακό του οφθαλμού.

Τροφές πολύ πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή, ( Πορτοκάλια, μανταρίνια, κρεϊπ φρουτ, λεμόνια ) σταφύλια, μπανάνες, μήλα, ροδάκινα, ανανάς και στις φράουλες. Επίσης στα λαχανικά, στον μαϊντανός, κάρδαμο, πιπεριά, αγγούρια, ντομάτες, στα φρέσκα φασολάκια, σπανάκι, μαρούλι, σέλινο και στα σέσκλα. Τέλος βιταμίνη C περιέχουν το γάλα, το κρέας, τα εντόσθια και αυγά.


Βιταμίνη D.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την πρόληψη της ραχίτιδας και της οστεομαλακίας, γιατί συντελεί στην ανταλλαγή του ασβεστίου και του φωσφόρου. Χωρίς την βιταμίνη D, ο οργανισμός αδυνατεί να συγκρατήσει και να χρησιμοποιήσει για τις ανάγκες του, το ασβέστιο και το φώσφορο.

Έτσι,  λοιπόν, βλέπουμε, ότι η βιταμίνη D έχει μεγάλη σπουδαιότητα για την ανάπτυξη των οστών του σκελετού και των δοντιών.

Πηγή της βιταμίνης D για τον οργανισμό, δεν είναι μόνο οι τροφές.

Ο οργανισμός κατασκευάζει μόνος του την βιταμίνη αυτή από την χοληστερίνη. 

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι το μουρουνόλαδο, οι σαρδέλες, ο σολομός, ο κρόκος του αυγού, το βούτυρο, το γάλα κ.α.

 
Βιταμίνη Ε.
 
Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για την κανονική λειτουργία της αναπαραγωγής.

Επίσης εξασφαλίζει την φυσιολογική κατάσταση των μυών.

Ο οργανισμός δεν έχει την ικανότητα να συνθέτει την βιταμίνη Ε η οποία συντίθεται στα κύτταρα των φυτών, αν και έχει παρατηρηθεί ότι στον πλακούντα και την υπόφυση υπάρχουν μεγάλες ποσότητες της βιταμίνης αυτής.

Οι κυριότερες πήγες είναι τα φύτρα του σιταριού, τα πράσινα φύλα των λαχανικών, το πιτυρούχο ψωμί, τα φασόλια, το κριθάρι, η βρόμη, το ρύζι, το κρέας  και ο κρόκος του αυγού.

 
Βιταμίνη Κ.
 
Η βιταμίνη Κ έχει σχέση με την κανονική πήξη του αίματος.

Χωρίς την βιταμίνη Κ, το συκώτι δεν μπορεί να συνθέσει την προθρομβίνη. ( Απαραίτητη ουσία για την πήξη του αίματος. )

Τροφές που περιέχουν βιταμίνη Κ είναι τα πράσινα φύλα των λαχανικών, οι ντομάτες, το λάχανο, το κουνουπίδι, το σπανάκι, τα παντζάρια, οι πατάτες, ο κρόκος του αυγού και το συκώτι.

 

Κλείνοντας το κεφάλαιο με τις βιταμίνες καλό είναι να υπάρχει λογική χρήση σε επιπρόσθετες βιταμίνες πέρα των όσων παίρνουμε από τις τροφές  προς αποφυγή της υπερβιταμίνωσης.

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού

Φαρμακοποιός

 

Υπενθύμιση:

Εκτός από το Cordyceps και το Ganoderma που περιέχουν και πληθώρα βιταμινών, θυμίζω ότι και η Spiroulina στην σύνθεση της περιέχει πολλές βιταμίνες κύρια του συμπλέγματος Β και Ε 

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ http://biop.dxnnet.com/blog 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα