Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Η αλλαγή της στυτικής λειτουργίας μετά τα 50

Η στυτική δυσλειτουργία είναι αναπόφευκτη ? 

Σύμφωνα με έρευνες του πανεπιστημίου του Σικάγο, από στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) υποφέρει το 1/3 των ανδρών ηλικίας 50-64, ενώ στις ηλικίες 65-85 η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται στο 44%.

Αν και η ΣΔ παρουσιάζεται όλο και πιο συχνά σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, περισσότεροι από τους μισούς δεν την εμφανίζουν ποτέ.

Οι περισσότεροι άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας δεν υποφέρουν από στυτική δυσλειτουργία, αλλά από μη ικανοποιητική στύση. 

Η στυτική ικανότητα αρχίζει να αλλάζει περίπου στην ηλικία των 50, αν και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στους καπνιστές και τους διαβητικούς, η αλλαγή μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα. Σε κάποιους άνδρες η διαδικασία της αλλαγής είναι βαθμιαία, ενώ σε άλλους συμβαίνει πιο γρήγορα.

Σε κάθε περίπτωση οι άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας δεν μπορούν να επιτύχουν στύση με μόνο ερέθισμα τη σεξουαλική φαντασίωση. Το άμεσο άγγιγμα του πέους είναι πλέον απαραίτητο.

Παράλληλα το πέος χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να έρθει σε πλήρη στύση, η οποία μάλλον δεν είναι τόσο σφιχτή όσο θα είναι αυτή ενός άνδρα που διανύει την τρίτη ή την τέταρτη δεκαετία της ζωής του.

Οι αλλαγές στη στύση μετά την ηλικία ων 50 είναι φυσιολογικές και αναπόφευκτες.

Κάποιοι όμως  παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, μπορούν είτε να τις καθυστερήσουν, είτε να τις αναστρέψουν προσωρινά. Παραδείγματα των παραγόντων αυτών μπορεί να είναι η συστηματική φυσική άσκηση και η σεξουαλική δραστηριότητα νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Δυστυχώς, άλλοι παράγοντες μπορούν να επιδεινώσουν τη μη ικανοποιητική στυτική λειτουργία. Κάποιοι από αυτούς είναι το άγχος, η κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και τα προβλήματα στη σχέση.

Το άγχος είναι ιδιαίτερα καταστροφικό.

Πυροδοτεί την αντανακλαστική αντίδραση πάλης ή φυγής, η οποία στέλνει αίμα μακριά από τον κορμό, συμπεριλαμβάνοντας και το πέος, προς τα άκρα, έτσι ώστε να επιτευχθεί η αυτοάμυνα ή η απόδραση.  Λιγότερο αίμα στο κορμό, σημαίνει λιγότερο αίμα διαθέσιμο για τη στυτική λειτουργία.

Η μη ικανοποιητική στυτική λειτουργία αναστατώνει τον άνδρα.

Είναι πολύ σημαντικό όμως να δεχτεί την αλλαγή αυτή ως φυσιολογική, διαφορετικά το άγχος που αυτή προκαλεί, καθιστά την επίτευξη στύσης λιγότερο πιθανή.

Ένα ζεστό μπάνιο πριν την επαφή και οι βαθιές διαφραγματικές αναπνοές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους.

Το παράδοξο είναι ότι η μη ικανοποιητική στυτική λειτουργία μπορεί στην πραγματικότητα να βελτιώσει τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Αυτό συμβαίνει γιατί συνήθως  οι νέοι άνδρες διεγείρονται πολύ γρηγορότερα σε σύγκριση με τις νεαρές γυναίκες και συχνά φτάνουν σε οργασμό όταν οι γυναίκες βρίσκονται ακόμα στην πρώτη φάση της διέγερσης.

Μετά την ηλικία των 50, ο αυξημένος χρόνος που χρειάζεται ένας άνδρας για να διεγερθεί ταιριάζει περισσότερο στον αντίστοιχο χρόνο που χρειάζεται μια γυναίκα.

Παράλληλα ο υγιεινός τρόπος ζωής μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ.

Η στυτική λειτουργία εξαρτάται από τη ροή του αίματος στο πέος. Οτιδήποτε εμποδίζει τη ροή, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ, όπως είναι το κάπνισμα, ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη, η καρδιαγγειακή νόσος, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, καθώς και η κατανάλωση περισσότερων από δύο αλκοολούχων ποτών και λιγότερων από 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά.

Η αποφυγή των παραπάνω παραγόντων κινδύνου δεν προλαμβάνει τις αλλαγές στη στύση μετά την ηλικία των 50, αλλά προφυλάσσει τη στυτική λειτουργία και βοηθά στην πρόληψη της ΣΔ.

Τα φάρμακα για τη ΣΔ βελτιώνουν τη στύση στα 2/3 των ανδρών, ενώ φαίνεται να μη λειτουργούν για το 1/3. Όσο αυξάνεται ο χρόνος λήψης τους, αυξάνεται συνήθως και η ανάγκη για μεγαλύτερη δόση.

Οι μεγάλες δόσεις όμως αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών με πιο συχνές την κεφαλαλγία και τη ρινική συμφόρηση. Είναι επίσης πιθανόν τα φάρμακα να μην έχουν πλέον επίδραση στη διέγερση του άνδρα, με αποτέλεσμα παρά την επίτευξη της στύσης να μην υπάρχει ενδιαφέρον για σεξ.

Πολλοί άνδρες απογοητεύονται και δεν ανανεώνουν τις συνταγές τους. Πολλές μελέτες όμως έχουν δείξει πως τα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία λειτουργούν καλύτερα όταν συνδυάζονται με θεραπεία σεξουαλικών διαταραχών.

Οι ειδικοί τονίζουν πως ο άνδρας μπορεί να φτάσει σε οργασμό ακόμα και όταν δεν έχει επιτευχθεί ολοκληρωμένη στύση κι επισημαίνουν ότι έτσι κι αλλιώς το ζευγάρι δεν απολαμβάνει σεξουαλικά κατά αποκλειστικότητα με τη συνουσία.

Στις μεγαλύτερες ηλικίες έχει ενδιαφέρον η διερεύνηση πρακτικών που κρατούν τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού ζωντανή.

 
Οι αλλαγές στη στύση μπορεί να σηματοδοτήσουν είτε το τέλος της σεξουαλικής ζωής, είτε μια νέα αρχή.

Όταν η μη ικανοποιητική στυτική λειτουργία κάνει την εμφάνιση της, πολλοί άνδρες αποφασίζουν ότι η σεξουαλική τους ζωή τελείωσε.

Άλλοι προσαρμόζονται και συνεχίζουν να απολαμβάνουν  τη σεξουαλική τους ζωή, ακόμα και αν στην πορεία εμφανίσουν ΣΔ.

Η επιλογή είναι δική σας.

 

Πηγή : psychologytoday

Για την μακροημέρευση στην χαρά του ΣΕΞ και την απομάκρυνση της ΣΔ έχω αναφερθεί πολλές φορές και επιμένω ότι υπάρχει ακίνδυνη φυσική λύση για όλους ακόμα και όταν έχουν μπει στο πρόβλημα.

 Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μου στο e-mail: g.g.erisianos@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα