Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014

Δίαιτα

Ψυχολογικές τεχνικές για να χάσετε πολλά κιλά!

Σήμερα θα αναφερθούμε στην ψυχολογία του ατόμου που θέλει να κάνει δίαιτα για να χάσει κιλά, αλλά η επιθυμία του αυτή τον παρασύρει σε λογιών ακρότητες .

Φορές είναι εκνευρισμένος μόνιμα, άλλες πάλλει προσπαθεί να ξεγελάσει τον εαυτό του με ανυπόστατες δικαιολογίες για παρασπονδίες που κάνει και τον γεμίζουν ενοχές, τέλος κύρια προς το τέλος μελαγχολεί και ξεσπά σε Λουκούλλεια γεύματα για να μηδενίσει το πηλίκων.
Ας δούμε όμως τι λένε οι ειδικότεροι.

Το να αλλάξει κανείς τη δίαιτά του σημαίνει μια μεγάλη μεταβολή στη συμπεριφορά του και άρα στον τρόπο ζωής του.

Η δυσκολία του εγχειρήματος και οι συχνές αποτυχίες στο παρελθόν μπορεί να έχουν δημιουργήσει την αντίληψη σε πολλούς ανθρώπους ότι ‘ποτέ δεν θα μπορέσω να αδυνατίσω.

Είναι λοιπόν σημαντικό να γνωρίζει κανείς πώς μπορεί να ξαναβρεί το κίνητρο για δίαιτα και αλλαγή.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η αλλαγή της συμπεριφοράς περνά από διάφορα διαδοχικά στάδια, που έχουν ονομαστεί τα ‘στάδια της αλλαγής’ και τα οποία είναι τα ακόλουθα:

α) το στάδιο της άρνησης της αλλαγής, στο οποίο το άτομο δεν επιθυμεί ούτε συζητάει για κάποια αλλαγή,

β) το στάδιο της πρόθεσης για αλλαγή, όπου το άτομο αρχίζει να σκέφτεται ότι θα ήταν καλό να αλλάξει,

γ) το στάδιο της προετοιμασίας, στο οποίο το άτομο συγκεντρώνει πληροφορίες και μαθαίνει δεξιότητες που θα το βοηθήσουν να αρχίσει να αλλάζει,

δ) το στάδιο της δράσης, όπου το άτομο κάνει πράξη τις αλλαγές στη δίαιτά του ή τον τρόπο ζωής του,

ε) το στάδιο της διατήρησης, η περίοδος δηλαδή όπου οι προηγούμενες αλλαγές εδραιώνονται και σταθεροποιούνται στον χρόνο.

Συνήθως προστίθεται και ένα έκτο στάδιο, το στάδιο της υποτροπής, όπου οι αλλαγές που επιτεύχθηκαν κινδυνεύουν, διότι το άτομο βρίσκει έντονες δυσκολίες για να τις διατηρήσει.

Τα στάδια αυτά είναι πολύ σημαντικά όπως έδειξε μια έρευνα, σύμφωνα με την οποία σε ένα πρόγραμμα διαίτης, το ποσοστό της βραχυπρόθεσμης επιτυχίας ήταν 22% για το πρώτο, 44% για το δεύτερο και 80% για το τρίτο στάδιο.

Με άλλα λόγια, οι πιθανότητες επιτυχίας να μειώσει κανείς το βάρος του είναι να έχει αληθινή πρόθεση να χάσει βάρος.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι λένε ότι θέλουν να χάσουν βάρος, αυτό δεν είναι πάντα αληθινό.

Ένα βοήθημα για να ανακαλύψετε εάν πραγματικά θέλετε να αρχίσετε να χάνετε βάρος είναι να πάρετε ένα φύλλο χαρτί, να το χωρίσετε στη μέση, και στη μια πλευρά να γράψετε τα πλεονεκτήματα του να μείνετε όπως είστε σήμερα, ενώ στην άλλη τα μειονεκτήματα του να μείνετε όπως είστε σήμερα.
Στο τέλος ‘ζυγίστε’ τις δυο πλευρές: αξίζει να αποτολμήσετε την αλλαγή ή θα έχετε να χάσετε περισσότερα πράγματα;

Εκείνοι που πραγματικά έχουν την πρόθεση να χάσουν βάρος, πολλές φορές δεν βρίσκουν το κουράγιο, διότι απογοητεύονται από το τι έχει συμβεί στο παρελθόν ή απλά δεν γνωρίζουν πώς να το κάνουν.

Συχνά, αυτό επίσης οφείλεται και στην αδυναμία να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους, όπως αναφέρεται αμέσως πιο κάτω.

Θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους

Οι άνθρωποι συχνά αδυνατούν να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους όσον αφορά τη μείωση του βάρους τους.

Αυτό έχει ως συνέπεια να δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο αποτυχιών που ρίχνει ακόμη πιο πολύ την ήδη χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Λέγοντας ρεαλιστικούς στόχους εννοούμε στόχους με τα παρακάτω συστατικά:

> Θα πρέπει να μπορείτε να τους σχεδιάσετε και να τους φέρετε εις πέρας μόνοι σας, αλλιώς θα εξαρτάστε από τη βοήθεια των άλλων που δεν θα είναι πάντα κοντά σας.

> Θα πρέπει ο στόχος να μπορεί να μετρηθεί και να μην είναι ασαφής, όχι δηλαδή ‘θα χάσω βάρος’, αλλά πόσο ακριβώς βάρος, τρία, πέντε ή δέκα κιλά.

> Οι στόχοι που θα θέσετε δεν πρέπει να είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν. Θα πρέπει να σας ευχαριστούν αν τους πετύχετε, αλλά όχι να είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν μόνο απο σούπερ – γυναίκες ή άντρες. Παράδειγμα, αν ζυγίζετε 80 κιλά με ιδανικό βάρος τα 60, ο στόχος δεν είναι να γίνετε 55, αλλά ένα 10%, δηλαδή 8 κιλά, φαίνεται πραγματοποιήσιμο και όχι αδύνατο.

Όταν χάσετε τα 8 κιλά, μπορείτε εάν θέλετε να ξανά θέσετε και νέο στόχο. 

> Οι στόχοι πρέπει να προσδιορίζονται χρονικά, αλλιώς δεν έχουν νόημα. Θέλετε να χάσετε 8 κιλά, αλλά σε πόσο χρονικό διάστημα; Για την εκτίμηση του χρόνου ισχύει ότι και πρίν: όχι απίθανες προθεσμίες του τύπου, 8 κιλά σε 8 ημέρες. Θα μπορούσατε να πείτε, ότι εάν χάνατε 8 κιλά στη διάρκεια ενός 4μήνου θα ήσασταν χαρούμενοι.

Αυτό σημαίνει 2 κιλά ανά μήνα, που δεν ακούγεται εξαιρετικά δύσκολο.

Συνηθίζοντας την αυτο-καταγραφή.
Κρατήστε ημερολόγιο. 
Ας υποθέσουμε ότι έχετε θέσει ρεαλιστικούς στόχους και είστε έτοιμες να αρχίσετε το πρόγραμμα μείωσης βάρους που έχετε επιλέξει (δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ποιο ακριβώς έχετε επιλέξει!).

Το επόμενο στάδιο είναι να αρχίσετε την καταγραφή όλων εκείνων των παραμέτρων που θα σας βοηθήσουν να διαπιστώσετε εάν προχωράτε καλά και σύμφωνα με τους στόχους σας.

Τα εργαλεία που θα σας βοηθήσουν σε αυτή την καταγραφή είναι ένα μολύβι, χαρτί και βέβαια μια ζυγαριά.

Μπορείτε να φτιάξετε δυο τύπους ημερολογίων:

α) Ένα ημερολόγιο βάρους όπου θα σημειώσετε το αρχικό σας βάρος, το βάρος σας κάθε εβδομάδα και το τελικό σας βάρος. Έτσι θα είστε σίγουροι ότι τα πράγματα πάνε όπως τα έχετε σχεδιάσει.
β) Ένα καθημερινό ημερολόγιο ‘φαγητού’. Σε αυτό μπορείτε να σημειώνετε σε διαφορετικές στήλες, την ώρα, τι φάγατε, εάν προηγήθηκε κάτι πριν φάτε. Ένα υπόδειγμα φαίνεται παρακάτω:

‘ΩΡΑ
Τι έφαγα
Τι προηγήθηκε 
8.00
Γάλα 0%
Corn Flakes
Τίποτα
12.00
Σάντουιτς

Ήμουν στη δουλειά και δεν μπορούσα να αντισταθώ να βλέπω τους άλλους να τρώνε

Στόχος είναι να γίνει μια καταγραφή του τι τρώτε, ώστε να μπορείτε να δείτε εάν μένετε σταθεροί στο διαιτολόγιο που έχετε επιλέξει και εάν σε περιπτώσεις που ξεφεύγετε υπάρχουν κάποιοι εξωτερικοί ή εσωτερικοί παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα να χαλάσετε τη δίαιτά σας.

Στην τελευταία περίπτωση, και εφόσον επισημάνετε τέτοιους παράγοντες, μπορείτε να τους απομακρύνετε από το περιβάλλον σας, ώστε να βοηθήσετε περισσότερο τον εαυτό σας, ή να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ορισμένες χρονικές περιόδους που καταλαβαίνετε ότι είναι πιο συχνό να ‘σπάσετε’ τη δίαιτά σας.

Μαθαίνοντας να αντιστέκεστε στους πειρασμούς
Αν με το ημερολόγιο φαγητού ανακαλύψετε ότι συγκεκριμένα ερεθίσματα είναι πιο πιθανό να σας δημιουργήσουν επιθυμία να σπάσετε τη δίαιτα, τότε μια πολύ δυνατή τεχνική που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι η τεχνική της ‘έκθεσης και παρεμπόδισης της απάντησης’.

Με απλά λόγια, εκτίθεστε σε αυτό που σας κάνει να χάνετε τον έλεγχο, π.χ. η θέα ενός αγαπημένου φαγητού ή κάποιοι άλλοι να τρώνε, και προσπαθείτε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε να μην κάνετε αυτό που ο οργανισμός σας σάς σπρώχνει.

Θα διαπιστώσετε ότι αν και αρχικά θα αυξηθεί η τάση να ενδώσετε, μέσα σε λίγα λεπτά θα αρχίσει να μειώνεται και συντομα θα εξαφανιστεί.

Αυτό μπορείτε να το δοκιμάσετε και συνειδητά, μπορείτε π.χ. να οργανώσετε να πηγαίνετε να βλέπετε τα φαγητά σε ένα εστιατόριο και συνειδητά να προσπαθείτε να αποφύγετε να παραγγείλετε!

 

Πηγή: boro.gr

 

Το σχόλιο μας:

Ο ψυχολογικός παράγοντας είναι υπαρκτός και διαφορετικός από άνθρωπο σε άνθρωπο. Δεν παλεύεται εύκολα και ουσιαστικό ρόλο θα παίξει η θέληση του ενδιαφερόμενου. 

Αυτό που εγώ έχω να πω ότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση η φύση έχει την λύση και ονομάζεται Lions Mane.

Διεθνής βιβλιογραφία τεκμηριώνει την δράση του στο νευρικό ( Νευρολογικό ) σύστημα αποκαθιστώντας την σωστή λειτουργία της θέλησης αναπλάθοντας τα κύτταρα των νευρικών απολήξεων. 

Για να μην υπάρξει καμία παρανόηση το Lions Mane ως κύρια ένδειξη έχει την αποκατάσταση της νευρολογικής λειτουργίας δια της φυσιολογικής οδού χωρίς να είναι ψυχοφάρμακο και προ πάντων χωρίς να δημιουργεί το φαινόμενο του εθισμού.

Θυμίζω ότι έχει κλινικά ελεγχτεί σε πολύ σοβαρά προβλήματα του νευρικού δένδρου με θεαματικά αποτελέσματα.

Χορηγείται από άτομα που απλά θέλουν να ενισχύσουν την αποστήθιση σε περιόδους μάθησης διδακτικής ύλης, για συγκέντρωση της σκέψης σε άτομα που ζουν σε καταστάσεις έντονου στρες, σε άτομα με ασθενή ή απώλεια μνήμης, έως και σε περιπτώσεις παραπληγίας συνέπεια εγκεφαλικού επεισοδίου ή ατυχήματος, σκλήρυνση κατά πλάκας και σε άτομα που πάσχουν από Alzheimer.  

Καταλήγοντας δεν θα ήταν υπερβολή αν υπενθύμιζα ότι ακόμα και το Lions Mane για να δράση απαιτείται η άψογη κυκλοφορία του αίματος και αυτή την εξασφαλίζει το Ganoderma Lucidum ή Reishi Gano & Cordyceps.

Θεραπευτικά ιάματα απαραίτητα για τον κάθε ένα μας,  που ουσιαστικά θα μεταφέρουν οξύτονο, θρεπτικές και ιαματικές ουσίες σε όλα τα κύτταρα του σώματος μας.

Παράλληλα θα διώξουν τις τοξίνες από το σώμα, θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό και θα επαναφέρουν όλες τις λειτουργίες του οργανισμού στα φυσιολογικά επίπεδα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού.

                                                                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα