Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014

5 λάθη που κάνουμε όταν "έχουμε τις μαύρες μας"


 

Όταν έχουμε τις μαύρες μας κάνουμε το παν για να "ανέβουμε". Φαίνεται όμως πως πολλά από τα πράγματα στα οποία καταφεύγουμε για να φτιάξουμε τη διάθεσή μας, τελικά μας κάνουν να αισθανθούμε χειρότερα.

Αυτές είναι μερικές από τις συνήθειες που υιοθετούμε  για να νοιώσουμε καλύτερα,  όταν η ψυχολογική μας διάθεση πέφτει.

1. Αυξάνουμε τη σεξουαλική μας δραστηριότητα

Η δικαιολογία: «Τουλάχιστον αυτό θα με κάνει να νοιώσω καλά με το σώμα μου»

Το λάθος: Για μερικούς ανθρώπους , η έντονη σεξουαλική δραστηριότητα οδηγεί σε μια συναισθηματική απογοήτευση, που μπορεί να διαρκέσει έως και έξι ώρες.

Αυτή η "μετά τη συνουσία κατάπτωση" δεν είναι απόλυτα κατανοητή , αλλά ο ψυχίατρος Richard Friedman στο Weill Cornell Medical College στη Νέα Υόρκη, εικάζει ότι η αμυγδαλή, η «συναισθηματική» περιοχή του εγκεφάλου που είναι ανενεργή κατά τη διάρκεια του οργασμού, ενεργοποιείται έντονα αργότερα, προκαλώντας θλίψη.

Τι να προτιμήσετε:

Καλύτερα να επιμείνετε στις αγκαλιές και τα φιλιά.

Αυτό το είδος της σωματικής επαφής εξασφαλίζει την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης, η οποία μπορεί να αυξήσει τα θετικά συναισθήματα όπως η εμπιστοσύνη, η γενναιοδωρία και η εγγύτητα .. αλλιώς γνωστή ως "αγάπη ".

 

 

2. Τρώμε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου

Η δικαιολογία: «Το φαγητό μου φτιάχνει τη διάθεση»

Το λάθος:

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα κάνουν κακό στην υγεία μας αλλά και στην ψυχική μας κατάσταση.

Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με την κατάθλιψη, συμπεριλαμβανομένης μίας, στην οποία οι συμμετέχοντες που έτρωγαν τα περισσότερα trans λιπαρά, είχαν έως και 48% αυξημένο  κίνδυνο  να αναπτύξουν κατάθλιψη.

Σε συνέχεια της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο πρόχειρο φαγητό καταναλώνετε, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχετε να αισθάνεστε άκεφος.

Και άλλες ακόμη έρευνες έχουν δείξει πώς η κατανάλωση τροφών με πολλά πρόσθετα ζάχαρης διαταράσσει την ισορροπία των χημικών ουσιών του εγκεφάλου, διαταράσσοντας περαιτέρω τη διάθεσή μας.

Τι να προτιμήσετε:

Το σώμα χρειάζεται θρεπτικά συστατικά για να παράγει τους νευροδιαβιβαστές εκείνους που σας κάνουν να αισθάνεστε ευτυχείς.

Και αν δεν έχετε διάθεση για ψάρι ή λαχανικά ( κάποιες από τις πολυτιμότερες τροφές ), μπορείτε να συμβιβαστείτε με μαύρη σοκολάτα και πορτοκάλια.

 

3. Κρυβόμαστε αντί να αυξήσουμε την κοινωνικότητά μας

Η δικαιολογία: «Το μυαλό μου είναι πολύ κουρασμένο για να σκέφτομαι»

Το λάθος:

Είναι άλλο πράγμα να προσπαθήσεις να βρεις χρόνο για την παράσταση που θέλεις οπωσδήποτε να δεις, και εντελώς διαφορετικό το να καταρρεύσεις στον καναπέ και να παρακολουθήσεις άπειρα επεισόδια από μια τηλεοπτική σειρά και μάλιστα σε επανάληψη.

Κοινωνιολόγοι του Πανεπιστήμιο του Maryland διαπίστωσαν ότι αυτό μπορεί να έχει αρνητική επίδραση σε μια ήδη ταλαιπωρημένη διάθεση. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παθητική παρακολούθηση τηλεόρασης μπορεί να παρέχει αρχικά μια απόδραση για όσους αισθάνονται δυσαρεστημένοι, αλλά αργότερα οδηγεί σε δυσαρέσκεια και κακοκεφιά.

Τι να προτιμήσετε:

Άτομα που συμμετείχαν σε έρευνα και περιέγραψαν τον εαυτό τους «πολύ χαρούμενο», δήλωσαν πως  περνούσαν σημαντικά περισσότερο χρόνο χαλάρωσης με το να συμμετέχουν σε θρησκευτικές δραστηριότητες, την ανάγνωση και την κοινωνικοποίηση.

Εάν δεν μπορείτε να επιστρατεύσετε την ψυχική σας ενέργεια για να τελειώσετε το μυθιστόρημα που διαβάζετε, καλέστε ένα φίλο να παρακολουθήσετε μαζί αυτό που σας αρέσει, ακόμα και στην τηλεόραση.

 

4. Πειραματιζόμαστε με εναλλακτικές θεραπείες, βότανα και ουσίες

Η δικαιολογία: «Έχω ακούσει ότι το βαλσαμόχορτο είναι φυσικό αντικαταθλιπτικό.»

Το λάθος:

Έρευνες υποστηρίζουν την ικανότητα βοτάνων να μειώνουν το άγχος.

Το βαλσαμόχορτο υπήρξε πιο αποτελεσματικό από εικονικά φάρμακα στη θεραπεία της κατάθλιψης.

Ωστόσο οι εναλλακτικές θεραπείες μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες, ακόμα και απειλητικές για τη ζωή, και αλληλεπιδράσεις με άλλες ουσίες (όπως το αλκοόλ, τα υπνωτικά χάπια και τα φαρμακευτικά φυτά).

Με τον ίδιο τρόπο που υπάρχουν προειδοποιήσεις αυτοκτονίας στις ετικέτες ορισμένων αντικαταθλιπτικών, η  βιβλιογραφία για βαλσαμόχορτο προειδοποιεί ότι μπορεί να επιδεινώσει σε ορισμένες περιπτώσεις τη σοβαρή κατάθλιψη, τη διπολική διαταραχή και τη σχιζοφρένεια.

Τι να προτιμήσετε:

Ποτέ μην προσπαθήσετε εναλλακτικές θεραπείες, χωρίς προηγουμένως να έχετε συμβουλευτεί γιατρό.

 

5. Περιμένουμε το αντικαταθλιπτικό μας φάρμακο να μας κάνει να αισθανθούμε αμέσως εντελώς καλά

Η δικαιολογία: «Η ξαδέρφη μου, μου είπε πως τη βοήθησε πραγματικά».

Το λάθος:

Μία στις τέσσερις γυναίκες 40-50 ετών παίρνει αντικαταθλιπτικά.

Αλλά πολλοί νέοι ασθενείς δεν συνειδητοποιούν ότι οι SSRI ( εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης ) μπορεί να χρειαστούν από τέσσερις έως έξι εβδομάδες για να επιφέρουν σημαντική ανακούφιση.

Περίπου 60 έως 70% των ανθρώπων που θα πάρει κάποιο αντικαταθλιπτικό θα αισθανθεί κάποια θετική επίδραση, λέει ο David Hellerstein , MD , καθηγητής κλινικής ψυχιατρικής στο Columbia University Medical Center.

Τι να προτιμήσετε:

Αν μετά από περίπου 12 εβδομάδες δε δείτε βελτίωση, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει μια διαφορετική θεραπεία ( μια σημαντική μελέτη έδειξε ότι η μετάβαση σε ένα διαφορετικό SSRI μπορεί να βοηθήσει ένα στα τέσσερα άτομα ).

Η θεραπεία είναι μακροχρόνια και χρειάζεται πολύ υπομονή.
 

πηγή:boro.gr 

Η άποψη μας:

Δεν στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης η έρευνα, αλλά πρωτίστως θα ήθελα να διευκρινίσουμε εμείς τουλάχιστον ότι αναφέρεται σε καταστάσεις κατάθλιψης και όχι σε αυτές που ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να έχει για μια δυο μέρες μιας και δεν πάει τίποτα καλά σε αυτόν τον τόπο τα τελευταία χρόνια.

Τώρα σε ότι αφορά την αντικαταθλιπτική αγωγή με φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, είναι γνωστές οι θέσεις μου σε όλους.

Καταφεύγουμε σε αυτές μόνο ως έσχατη λύση και σαφώς κάτω από την εποπτεία των ειδικευόμενων ιατρών που είναι οι μόνοι αρμόδιοι να αποφασίσουν για την κατάσταση μας.

Τέλος σε ότι αφορά τις εναλλακτικές θεραπείες της κατάθλιψης με φυσικά ιάματα αισθάνομαι την ανάγκη να διευκρινίσω ότι:

    
I.        Σήμερα δεν πειραματιζόμαστε καθόλου γιατί αυτό το έκαναν και το κάνουν ειδικευμένοι επιστήμονες ( Φαρμακοποιοί, Χημικοί, Ιατροί, Βιολόγοι ) τόσο in vivo όσο και in vitro με πολλές και πολυάριθμες κλινικές μελέτες.

   II.        Για το συγκεκριμένο βότανο, φυσικό ίαμα καλύτερα που αναφέρεται η έρευνα ( Βαλσαμόχορτο ή Αϊ Γιάννης ) έχουμε σήμερα κλινικές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα του ακόμα και σε πολύ σοβαρότερες ασθένειες από την κατάθλιψη.

Δεν συνταγογραφίται σήμερα σε Αμερική και πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες τυχαία. ( Ολλανδία, Αγγλία, Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία κ.α. Σε περίπτωση υπέρ δοσολογίας έχει σίγουρα αλληλεπιδράσεις με άλλες ουσίες και παρενέργειες, αλλά πολλή πιο ήπιες από αυτές των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων.

ΔΕΝ είναι ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΟΝΟ.

  III.        Υπάρχουν ακόμα πολλά φυσικά ιάματα που αντιμετωπίζουν τις παθήσεις που άπτονται στη νευρολογία.

Για παράδειγμα το Q10 συνιστάται στην άνοια, το Alzheimer, το Parkinson και την σκλήρυνση κατά πλάκας ακόμα και στην Ελλάδα όπου καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και μάλιστα 100% ( Με μηδενική συμμετοχή των ασφαλισμένων )

 IV.        Πέρα αυτών η εναλλακτική αναγνωρισμένη ιατρική επιστήμη της ομοιοπαθητικής στην κατάθλιψη και ΟΧΙ μόνο χρησιμοποιεί μόνο φυσικά ιάματα κατά το μεγαλύτερο ποσοστό.

   V.        Τέλος και σημαντικότερο είναι ότι οι τελευταίες έρευνες απέδειξαν ότι το Lions Mane που είναι φυσικό ίαμα, στερείται παρενεργειών και χρησιμοποιείται όχι μόνο στην κατάθλιψη που θεωρητικά είναι μια ήπια νευρική διαταραχή, αλλά και σε πολλή σοβαρότερες καταστάσεις με επιτυχία.

( Άνοια, Σκλήρυνση κατά πλάκας, Alzheimer, Parkinson, μέχρι και σε σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια.

Συνταγογραφίται κανονικά σε όλες τις χώρες της Άπω Ανατολής, Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα κ.α. και καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ.

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα