Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2014

Ευρυαγγείες.


 
Είναι θέμα μόνο αισθητής ?
Περί ομορφιάς ο λόγος σήμερα και ΟΧΙ μόνο κατά το κλασικό πλέον σλόγκαν.
Πολλά ήταν τα ερωτήματα αναγνωστριών μας στο τι μπορούμε να κάνουμε με τα ιάματα μας ( Ganoderma Lucidum ή Reishi Gano & Cordyceps ) για τις ευρυαγγείες που παρουσιάζονται σε πολλούς στα πόδια και το πρόσωπο,  φορές και από μικρές ηλικίες.

Είναι θέμα αισθητικής μόνο ?

Βέβαια είναι γεγονός ότι όσο πιο άσπρο είναι το δέρμα τόσο πιο έντονα φαίνονται οι ευρυαγγείες, οι κιρσοί και η φλεβίτιδα αλλά ανεξάρτητα από την σοβαρότητα τους, σίγουρα είναι και θέμα αισθητικής.

Ας μας αναλύσει ο ειδικός ιατρός τι συμβαίνει.

 

Φλεβική ανεπάρκεια, κιρσοί και ευρυαγγείες


• Τι εννοούμε με τον όρο φλεβική ανεπάρκεια;  Tι ακριβώς είναι οι κιρσοί;

Οι κιρσοί δημιουργούνται όταν αυξάνεται η διάμετρος των αιμοφόρων αγγείων τα οποία επαναφέρουν το αίμα στην καρδιά (φλέβες).

Πολύ συχνά προσβάλλονται οι επιφανειακές φλέβες των ποδιών (επιπολής φλεβικό δίκτυο).

Για να μπορούν οι φλέβες να μεταφέρουν το αίμα στην καρδιά ακόμα και όταν κάποιος στέκεται όρθιος, διαθέτουν τις επονομαζόμενες φλεβικές βαλβίδες οι οποίες επιτρέπουν τη ροή μόνο προς την κατεύθυνση της καρδιάς παρεμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την προς τα κάτω παλινδρόμηση του αίματος.

Την κυρίως επαναφορά του αίματος εξασφαλίζουν τα εν τω βάθει φλεβικά στελέχη τα οποία βρίσκονται ανάμεσα στους μύες του ποδιού.

Με τη δημιουργία των κιρσών διογκώνονται οι επιφανειακές φλέβες κατά τέτοιο τρόπο ώστε να δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο η σύγκλειση των βαλβίδων.

Με τον όρο φλεβική ανεπάρκεια επομένως εννοούμε κυρίως την ανεπάρκεια κάποιων από τις βαλβίδες της μεγαλύτερης σε μήκος φλέβας του επιπολής φλεβικού δικτύου των ποδιών (μείζων σαφηνής)

• Ποια η συχνότητα της πάθησης; (επιδημιολογικά στοιχεία)

Υπολογίζεται ότι το 72% των γυναικών και το 42% των ανδρών ηλικίας άνω των 60 ετών έχουν ή θα αναπτύξουν κιρσούς κάτω άκρων.

 • Αν υπάρχουν, ποιοι οι προδιαθεσικοί παράγοντες ;

Διάφοροι παράγοντες είναι σε θέση να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης των κιρσών.

Ανάμεσά τους ενοχοποιούνται το οικογενειακό ιστορικό, η ηλικία του ασθενούς, το φύλο, η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη και η μειωμένη δραστηριότητα του ατόμου (έλλειψη κίνησης)

• Ποια είναι ακριβώς η κλινική εικόνα;

Για ποιες ενοχλήσεις/συμπτώματα παραπονείται ο ασθενής;

Η κλινική συμπτωματολογία ποικίλλει ανάλογα με το βαρύτητα της φλεβικής ανεπάρκειας.

Πέρα επομένως από την ύπαρξη κιρσών και πιθανού οιδήματος, ο ασθενής μπορεί να υποφέρει από πόνους, να παραπονείται για αίσθημα τάσης και καύσο, σε προχωρημένα στάδια να φέρει αλλοιώσεις του δέρματος καθώς και να ταλαιπωρει΄ται από επαναλαμβανόμενες θρομβοφλεβίτιδες.

Η πάθηση αυτή μπορεί δυνητικά να εξαπλωθεί και στο εν τω βάθει φλεβικό σύστημα με συνέπεια μία πιθανή εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα με την κατάλληλη αντιπηκτική αγωγή μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονική εμβολή, μία κατάσταση άκρως απειλητική για τη ζωή του ασθενούς.

• Πως τίθεται η ακριβής διάγνωση της πάθησης;

Η ακριβής διάγνωση τίθεται από τη λεπτομερή λήψη ιστορικού, την κλινική εξέταση και τη διενέργεια triplex φλεβών κάτω άκρων όπου διαπιστώνεται η παλινδρόμηση του αίματος (reflux) λόγω της ανεπάρκειας των φλεβικών βαλβίδων.

• Ποιοι είναι οι ενδεδειγμένοι τρόποι θεραπείας/αντιμετώπισης;

Οι θεραπευτικοί στόχοι της οποιασδήποτε θεραπείας επιλεγεί πρέπει να είναι οι ακόλουθοι : το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, ο έλεγχος των δυσάρεστων ενοχλημάτων, η αποφυγή της επιδείνωσης δερματικών τροφικών αλλοιώσεων καθώς και η επούλωση των ελκών αν υφίστανται.

Η συμβατική χειρουργική των κιρσών των κάτω άκρων (απολίνωση σαφηνομηριαίας συμβολής, σαφηνεκτομή και τοπικές κιρσεκτομές) που, ως τεχνική, μονοπωλούσε για χρόνια την παρεμβατική αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας, πρόσφατα απειλείται από την επιτυχή εισαγωγή νέων τεχνικών που ανήκουν στις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους αντιμετώπισης των κιρσών όπως ο ενδοαυλικός αποκλεισμός της ανεπαρκούς μείζονος σαφηνούς φλέβας με τη χρήση θερμικής ακτινοβολίας laser.

• Πως αντιμετωπίζονται οι ευρυαγγείες;

Η μικροσκληροθεραπεία (έγχυση αμιγώς σκληρυντικής ουσίας) είναι σήμερα η πλέον ενδεδειγμένη και ασφαλής θεραπεία.

Συνήθως απαιτούνται μερικές συνεδρίες.

Η εμπεριστατωμένη γνώση της φλεβικής παθολογίας, η επιμονή, η υπομονή και η εμπειρία του εξειδικευμένου ιατρού οδηγούν σε εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα. Ο/η ασθενής δε χρήζει κάποιας προφύλαξης ή περιορισμού.

Πηγή: nowdoctor.gr

 

Το σχόλιο μας:

Ακόμα μια πάθηση των αγγείων και φλεβών με μεγάλα ποσοστά στις γυναίκες.

Τα συμπτώματα της φλεβικής ανεπαρκείας πρωτοεμφανίζονται με την εικόνα των ευρυαγγείων και στο πέρασμα του χρόνου παύει να είναι μόνο θέμα αισθητικής.

Πέρα των λύσεων που έδωσε ο ιατρός, εμείς στεκόμαστε στην πρόληψη.

Καθημερινή άσκηση, σωστή διατροφή και Ganoderma ή Lucidum Reishi Gano.

Είναι το τρίπτυχο που θα προστατεύει κάθε γυναίκα από την δυσάρεστη εικόνα και θα απομακρύνει τον κίνδυνο των επώδυνων κιρσών.

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα